Deze Agaveplant bloeit slechts 1x in zijn leven (en dat is nu!)

19 september 2017
1087

De Amsterdamse Hortus Botanicus kwam afgelopen week naar buiten met nieuws om enthousiast van te worden: de Agaveplant staat op het punt van bloeien. De Agave bloeit maar één keer in zijn leven en dat maakt dit een heel bijzonder tafereel. 

Een saaie plant

Op het eerste gezicht kan je denken dat de Agave best een saaie plant is. De Agave kenmerkt zich door zijn dikke, lange en puntige bladeren met doornen langs de zijkant. Daarnaast is de plant ook niet heel kleurrijk en groeit het heel traag. Maar laat dat nou juist hetgeen zijn wat hem zo speciaal maakt.

Agaveplanten kunnen decennia oud worden. Als je getuige mag zijn van het bloeiproces is dat een once in a lifetime experience, zoals ze dat in het Engels zo mooi kunnen zeggen. De plant bloeit namelijk slechts eenmaal in zijn leven.

De bloei: bijzonder en tragisch tegelijk

De tropische plant is er een die graag zijn tijd neemt. Omdat hij zo langzaam groeit duurt het ook jaren voordat hij eindelijk in bloei komt te staan. De Agave in de Hortus wordt op 40 jaar geschat!

Het bijzondere is dat er voorafgaand aan de bloei eerst een stengel uit de plant groeit die wel 6 meter lang kan worden. Pas als de stengel is uitgegroeid zullen er bloemen verschijnen. De tragische keerzijde is dat de plant na de bloei zal afsterven, maar het duurt nog even voor het zover is. Geschat wordt dat het hele proces zo'n zes weken zal duren. De stengel groeit in ieder geval gestaag met 30 cm per dag.

Lees ook:  Reis met vrijheid, de tips

Zie hier een bijzondere time lapse van een andere Agaveplant in bloei, dat geeft een beeld van hoe het eruit ziet.

Welk soort Agave?

De Agave is een plant die zijn oorsprong vindt op het Amerikaanse continent. De meeste planten komen uit Mexico en er bestaan veel soorten van. Een bijzonder feit is dat de exacte soort pas kan worden bepaald als de plant in bloei staat.

De Agave in de Hortus Botanicus is vastgesteld als een 'potatorum' (een zogenaamde Vlinder agave), maar nu de plant op het punt van bloeien staat denken de biologen dat het toch om een andere soort gaat. Om achter de exacte soort te komen is dus nog even geduld nodig.

Mocht het toch om de Vlinder Agave gaan, dan komen er gele bloemen tevoorschijn. Zie hieronder een voorbeeld van deze bloemen.

Het artikel gaat verder onder de foto's >

Agave potatorum 4

Agave potatorum 3

Het bloeiproces van de Agave volgen

Het bloeiproces van de Agave is te volgen op de Facebook pagina van de Hortus Amsterdam. Wil je zelf getuige zijn van het groeiproces, dat kan! De Hortus Amsterdam is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kan je terecht op hun website.

Beeld via: Hortus Botanicus Amsterdam

Beeld via: Hortus Botanicus Amsterdam

Beeld via: Hortus Botanicus Amsterdam

Beeld via: Hortus Botanicus Amsterdam

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down