
Als je goed kijkt zie je in de dieren en insecten van Édouard Martinet de restanten van motorlogo's, koplampen, blikken speelgoedautootjes en oude snorfietsen. De Franse kunstenaar verzamelt talloze voorwerpen van afgedankte fietsen, motoren en auto's en zet deze om in meesterlijke interpretaties van vogels, insecten en ander klein wild.
Jong geleerd..
Édouards fascinatie voor kleine dieren begon op tienjarige leeftijd toen zijn leraar destijds hem uitnodigde voor de natuurclub. Subliminaal hebben deze eerste indrukken hun stempel gedrukt op de koers van zijn verdere leven. Nu, 40 jaar later, is Édouard misschien wel een van de bekendste insecten liefhebbers (in ieder geval in Frankrijk) en is zijn werk over de hele wereld bekend. Er zit altijd een bepaalde kwinkslag in zijn sculpturen: Grove voor de hand liggende onderdelen komen samen tot een geheel nieuwe versie van prachtig sierlijk leven.
Ik probeer dieren waar mensen soms bang voor te zijn in een ander daglicht te zetten. Ze te laten zien als de kunstwerken die ze werkelijk zijn
Artikel gaat verder onder de afbeelding
Zondagse vlooienmarkt
De grootste uitdaging zit hem in het verzamelen van precies díe afgedankte onderdelen die nodig zijn voor zijn gedetailleerde sculpturen. Elke zondag struint de Fransman tientallen rommelmarkten, vlooienmarkten en liefdadigheidswinkels af om zo de benodigde onderdelen bij elkaar te sparen. Inmiddels staat hij bij de meeste marktlieden bekend om zijn werk en houden zij potentieel geschikte componenten voor hem apart. Toch heeft zijn meest recente werk meer dan 17 jaar gekost om af te krijgen!
Soms heb ik geluk en vind ik onderdelen die ik kan gebruiken of die me op een nieuw idee brengen. Een andere keer reis ik honderden kilometers voor niks
Vintage insecten
Édouard ziet zijn werken als voltooid 'als het mechanische er af is'. 'Pas als de dieren en insecten lijken te leven ben ik tevreden'. Het allerbelangrijkst vindt hij dat de wezens door hun kenmerkende houding en expressie onmiddellijk herkenbaar zijn. Waarna de nieuwsgierigheid toeslaat en zijn publiek de individuele, soms nostalgische, onderdelen weet te ontdekken. Bijzonder ook dat Édouard zijn stukken nooit aan elkaar soldeert, maar in plaats daarvan wacht tot precies passende componenten samen een fantastisch geheel kunnen vormen.
Édouards vermogen om iets zo organisch te laten ontstaan uit mechanische componenten is ronduit verbluffend
Een kijkje achter de schermen in de werkplaats van Édouard
Een andere kunstenaar die in een schroothoop geen puin maar potentieel ziet is te zien in dit artikel. Met gemak zet deze upcycling artiest oud zilverwerk om tot prachtige vogelsculpturen. Ondanks de transformatie zijn ook hier voor de oplettende kijken de restanten van antiek bestek terug te vinden in de vleugels, voeten en staarten van de vogels.