Afgedankte motoronderdelen krijgen tweede leven als kleurrijke dieren

10 februari 2018
452

 

Als je goed kijkt zie je in de dieren en insecten van Édouard Martinet de restanten van motorlogo's, koplampen, blikken speelgoedautootjes en oude snorfietsen. De Franse kunstenaar verzamelt talloze voorwerpen van afgedankte fietsen, motoren en auto's en zet deze om in meesterlijke interpretaties van vogels, insecten en ander klein wild.

Jong geleerd..

Édouards fascinatie voor kleine dieren begon op tienjarige leeftijd toen zijn leraar destijds hem uitnodigde voor de natuurclub. Subliminaal hebben deze eerste indrukken hun stempel gedrukt op de koers van zijn verdere leven. Nu, 40 jaar later, is Édouard misschien wel een van de bekendste insecten liefhebbers (in ieder geval in Frankrijk) en is zijn werk over de hele wereld bekend. Er zit altijd een bepaalde kwinkslag in zijn sculpturen: Grove voor de hand liggende onderdelen komen samen tot een geheel nieuwe versie van prachtig sierlijk leven.

Ik probeer dieren waar mensen soms bang voor te zijn in een ander daglicht te zetten. Ze te laten zien als de kunstwerken die ze werkelijk zijn

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Tor
Zondagse vlooienmarkt

De grootste uitdaging zit hem in het verzamelen van precies díe afgedankte onderdelen die nodig zijn voor zijn gedetailleerde sculpturen. Elke zondag struint de Fransman tientallen rommelmarkten, vlooienmarkten en liefdadigheidswinkels af om zo de benodigde onderdelen bij elkaar te sparen. Inmiddels staat hij bij de meeste marktlieden bekend om zijn werk en houden zij potentieel geschikte componenten voor hem apart. Toch heeft zijn meest recente werk meer dan 17 jaar gekost om af te krijgen!

Soms heb ik geluk en vind ik onderdelen die ik kan gebruiken of die me op een nieuw idee brengen. Een andere keer reis ik honderden kilometers voor niks

Vintage insecten

Édouard ziet zijn werken als voltooid 'als het mechanische er af is'. 'Pas als de dieren en insecten lijken te leven ben ik tevreden'. Het allerbelangrijkst vindt hij dat de wezens door hun kenmerkende houding en expressie onmiddellijk herkenbaar zijn. Waarna de nieuwsgierigheid toeslaat en zijn publiek de individuele, soms nostalgische, onderdelen weet te ontdekken. Bijzonder ook dat Édouard zijn stukken nooit aan elkaar soldeert, maar in plaats daarvan wacht tot precies passende componenten samen een fantastisch geheel kunnen vormen.

Lees ook:  Geschilderde foto's van water

Édouards vermogen om iets zo organisch te laten ontstaan uit mechanische componenten is ronduit verbluffend

Edouard Martinet - 2

Edouard Martiner - 6

Edouard Martinet - 7

Lieveheersbeestje

Edouard Martinet - 8

Visje VOgeltje schuin

Een kijkje achter de schermen in de werkplaats van Édouard

Edouard Martinet - studio

Edouard Marintet - werkplaats 1

Edouard Marintet - werkplaats 2

Edouard Marintet - werkplaats 3

Edouard Marintet - werkplaats 4

Een andere kunstenaar die in een schroothoop geen puin maar potentieel ziet is te zien in dit artikel. Met gemak zet deze upcycling artiest oud zilverwerk om tot prachtige vogelsculpturen. Ondanks de transformatie zijn ook hier voor de oplettende kijken de restanten van antiek bestek terug te vinden in de vleugels, voeten en staarten van de vogels.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down