
Het vogeldagboek van Adri de Groot is inmiddels razend populair. Hier schrijft hij korte stukjes over de vogels (en andere dieren) die hij tegenkomt tijdens zijn tochtjes in de omgeving, maar “niet van die klinische stukjes over een soort,” zegt Adri de Groot, “ik leg emotie in mijn dagboeknotities.” Bovendien gaan zijn verhalende teksten samen met de mooiste foto’s, video’s en opnames van vogelgeluiden. Hij probeert zoveel mogelijk van hun aard, gedrag en dynamiek vast te leggen en doet dit op prachtige wijze. Het is dan ook niet vreemd dat er inmiddels ruim 23.000 mensen zich geabonneerd hebben op zijn nieuwsbrief. En geïnspireerd door zijn werk komen mensen zelfs met bussen vol vanaf de andere kant van Nederland – of zelfs Europa – om in zijn gebied vogels te komen kijken.
Natuurfotografie van Adri de Groot
Wat Adri de Groot van de andere natuurfotografen onderscheid is dat hij niet gaat voor de technisch beste foto’s die gemaakt zijn met de duurste camera’s. En hij maakt ook geen gebruik van betaalde vogelhutten om het beste uitzicht te hebben. Hij neemt zelf de tijd om de vogels rustig te benaderen, hen te leren kennen en weten wat de grenzen zijn. Over de roerdomp weet hij bijvoorbeeld dat die zelf uiteindelijk nieuwsgierig naar hem gaat kijken als hij hem op de juiste manier benaderd: “Soms duurt het wel een kwartier,” zegt de Groot in een interview met de Volkskrant. “Maar dan is-ie aan je gewend. En dan kun je hem uitgebreid fotograferen. Zijn passie voor de dieren en zijn kennis over hun gedrag is wat zijn vogeldagboek zo’n succes maakt. Dit is terug te zien in zijn foto’s en de beschrijvingen die hij erbij zet. Daarom zetten wij hier de 20 mooiste beelden en verhalen uit het vogeldagboek van Adri de Groot op een rij.
1. Baardmannetje
Adri de Groot vertelt in zijn dagboek over de Baardmannetjes: "De roep van baardmannetjes is onmiskenbaar: tsjing ping. Vaak roepen ze in koor. Gistermorgen liep ik in de Polders Poelgeest in Oegstgeest/Warmond. Daar vlogen dertien vogeltjes de lucht in. Langzaam, snorrend, steil omhoog, net vliegende kruizen. Als ze aan het eten zijn in de riethalmen, kan je gemakkelijk dicht bij ze komen. Ik denk dat de baardmannetjes gisteren op doortrek waren. Ze waren erg vliegerig, vlogen soms in groepjes recht omhoog, en zo hoog dat ik ze niet in de kijker kon volgen. Dit is een van de baardmannetjes die gisteren rondvlogen in de Poelgeest Polders." (13-10-2015)
2. Boerenzwaluw
"Deze foto is al van 1 juni. Jonge boerenzwaluwen in De Wilck. Ongetwijfeld jongen uit het eerste legsel. 'Boertjes' broeden twee- of soms driemaal, ik neem aan afhankelijk van weer en voedselaanbod." (22-06-2016)
3. Bruine kiekendief
"In deze tijd van het jaar zie je vaak bruine kiekendieven boven land en moeras loeren naar prooien. Dit is een jonge kiek. Desgevraagd zei deskundige Henk Castelijns : 'Het is een juveniel beest dat al een paar weken vliegt en daardoor al wat van de typische perzikkleur heeft verloren. Het is een erg licht exemplaar, wat overigens niets zegt over het geslacht.' Foto roeibaan Zevenhuizen." (14-08-2015)
4. Dodaars
"Jonge dodaars vanmorgen in tegenlicht in Zoetermeer." (20-07-2015)
5. Ekster
"Drie jonge eksters. Moet je eens naar hun ogen kijken! Het lijkt alsof ze een serieus gesprek voeren!", aldus Adri de Groot in dagboeknotities. (24-06-2016)
6. Fuut
"Futen eten veertjes. Vooral de zachte veren van hun flanken. Volwassen futen zie je vaak veertjes voeren aan hun kuikens, zoals vanmorgen bij deze futen in Zoeterwoude. De reden is niet helemaal duidelijk. Mogelijk om de maagwand te beschermen tegen de harde visgraten, en/of om met de graten een braakbal te vormen die gemakkelijker kan worden uitgespuugd. Uit onderzoek is gebleken dat futen vaak ook helemaal geen veren in hun maag hebben, maar toch braakballen (van botjes en andere resten) produceren. Wellicht zijn dat 'poetsproppen' die de maag/darm van futen vrijhouden van parasieten!" (25-04-2016)
7. Grote bonte specht
"Het is niet zo moeilijk om grote bonte spechten in je tuin te lokken. Pindakaas, nootjes, universeel voer en soortgelijke mengsels, en daar komen [ze]! Zeker als hun nest vlakbij is. Ma specht liet zich niet zien. Pa wel (rood achterhoofd), die was onvermoeibaar zijn kroost (rood bovenop kop) aan het voederen. En onderling maar bakkeleien: net kinderen..." (24-06-2016)
8. Grutto
"Het gaat allemaal zo snel. Nog maar kort geleden waren de eerste grutto's uit het zuiden aangekomen, en nu is het paringsspel al volop bezig (De Wilck). Terwijl zeker nog niet alle grutto's zijn gearriveerd, Pronken met de veren, bekvechten, het hoort er allemaal bij. Zelf grutto's kijken in het weekend? Klik hier." (16-03-2016)
9. Havik
"Een juveniele havik cirkelde vanmorgen boven de Klaas Hennepoelpolder in Warmond/Oegstgeest." (20-08-2015)
10. IJsvogel
"Op kleine plasjes met begroeiing langs de oevers, kan je nu regelmatig ijsvogels treffen. Zoetermeer vorige week." (04-09-2015)
11. Kieviet
"Bij de aanleg van de ondiepe Vogelplas Starrevaart (natuurcompensatie) waren enkele slikken gemaakt. Een tiental jaren leverde dat bijzonder interessante en ook zeldzame steltlopers op. Helaas is het slik onder water verdwenen en is de plas alleen nog maar 'toegankelijk' voor water- en moerasvogels. Ook leuk, toch minder... Door de verdwijning van het slik (hooguit bij erge droogte is er nog wat van te zien) zijn de grote groepen rustende kieviten, goudplevieren, wulpen enz. ook verdwenen. Er staan nog wel paaltjes, en daar wordt flink om gevochten. (06-10-2015)
12. Klapekster
"Sinds enkele weken zwerft er een klapekster door het Bentwoud in Benthuizen. Een wintergast, want broeden doen ze al jaren niet meer in ons land. Gisteren lukte het me de vogel te fotograferen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de vogel heeft een heel groot gebied tot zijn beschikking om insecten, muizen en andere diertjes te vangen, en je moet hem eerst maar vinden! Dinsdagmorgen zag ik hem, zoals meestal in het topje van een struik. Heb meteen mijn krukje uitgeklapt, me 'verdekt' opgesteld in de beschutting van begroeiing en de vogel op zijn trektocht met de verrekijker gevolgd. Enkele keren kwam de klapekster wat dichterbij en daarvan heb ik foto's gemaakt. Soms dook hij naar beneden en liet hij zich een kwartier, soms een half uur, niet zien. Kennelijk een prooi verorberen en rusten. Maar dan ineens zat hij weer in de top naar voedsel te speuren. Na drie uur vloog hij uit het zicht naar een ander deel van het Bentwoud." (16-12-2015)
13. Kramsvogel
"Vogels kunnen beter kleuren waarnemen dan mensen. Net als wij herkennen ze de drie hoofdkleuren groen, blauw en rood, maar ze zijn ook in staat om ultraviolette kleuren te onderscheiden. Door dat extra pigment in de kegeltjes van het netvlies zijn ze onder meer in staat om te zien of vruchten rijp zijn of niet. Rijpe bessen weerkaatsen uv-licht, en dat zien de vogels dus heel goed. In het Zoetermeerse Buytenpark staan flink wat bessenstruiken. Sommige struiken worden kaalgevreten, de bessen in andere struiken raken ze niet aan. Voor het menselijk oog zijn alle bessen knalrood, maar vogels weten door de uv-stralen van de waslaag op de bessen precies welke er rijp zijn of nog niet. Vanmorgen zaten er tientallen kramsvogels, een tiental kepen, enkele zanglijsters, koperwieken en vinken in het park." (12-11-2015)
14. Meerkoet
"In het broedseizoen strijden mannetjes vaak fanatiek om de vrouwtjes. Meerkoeten kunnen elkaar met hun scherpe nagels flink verwonden. Benthuizen vanmorgen." (07-03-2016)
15. Nijlgans
"Nijlganzen hebben het gehele jaar door kuikens, ook in Afrika, hun oorsprongsgebied. Toch hebben ze maar één broedsel per jaar. Ma nijlgans vanmorgen aan de wandel." (18-03-2016)
16. Pimpelmees
"Pimpelmezen zie je ook de zaadjes uit de elzenproppen halen. Zoetermeer vandaag." (09-03-2016)
17. Steenuil
"In mijn directe omgeving lijkt het aantal steenuilen af te nemen. Zo nu en dan laat dit uiltje zich zien als hij/zij in het zonnetje zit." (28-03-2016)
18. Torenvalk
"Terwijl ik vergeefs op de velduilen stond te wachten, kwam een torenvalk vlak naast de auto staan bidden." (10-12-2015)
19. Velduil
Het is Adri de Groot toch nog gelukt om prachtige foto's van een velduil te maken, in zijn dagboek schrijft hij dan ook: "het geluk bleef vandaag voortduren met vanmorgen een ijsvogel en vanmiddag een velduil op een paaltje." (11-02-2016)
20. Visdief
"Een jagend visdiefje levert altijd een mooi, vandaag bevrijdend, plaatje op om een Vogeldagboek mee te beginnen. Mei is (ook) mooi begonnen. Zoals je van de bloeimaand mag verwachten: de natuur jubelt uitbundig. Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Wie denkt nu niet aan Herman Gorter? Vergeet de rest van De Mei." (05-05-2016)
Fotograaf: Adri de Groot | Het vogeldagboek
Meer van zulke prachtige foto's zien? Hier kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief van het vogeldagboek.