Adje Kroot (59): ‘Ik bezocht steevast het ziekenhuis met rode lipstick’

1524 VIEWS
Adje Kroot (59): ‘Ik bezocht steevast het ziekenhuis met rode lipstick’

Elke maand portretteren we iemand met een bijzondere stijl: van buiten én van binnen. Mensen die uitstraling en persoonlijkheid combineren tot een eigenzinnige schoonheid. Wat heeft hem of haar gevormd, en hoe uit zich dat in hun kledingstijl? Deze maand valt de beurt ten deel aan Adje Kroot (59); Adje is moeder van 3 volwassen zonen en heeft 3 kleinkinderen. Ze is eigenaresse van CréStyle en geeft in haar eigen atelier in Kaatsheuvel (Noord-Brabant) creatieve workshops: van vazen beschilderen en bonbons maken tot het koken van drie gangen verrassingsmenu. De rode draad? Gezelligheid staat altijd centraal.


Gedenkplaats

Achter in Adjes tuin prijkt een gemetselde Maria kapel. In het Katholieke Brabant tref je ze op vele plaatsen aan. De ’tip’, om een speciale gedenkplaats in haar tuin te creëren, werd door één van haar schoondochters geopperd. ‘Ik ben iemand die niet wil blijven hangen in negatieve situaties in mijn leven. Ik wil vooruit’. Met de bouw van de Mariakapel en het ontstaan van CréStyle kon Adje een zware periode in haar leven positief afsluiten.

Vijf jaar geleden werd bij Adje de diagnose borstkanker gesteld. Een tijd stond haar leven flink op zijn kop. Gesteund door haar kinderen en lieve vrienden onderging ze een intensief behandeltraject. Gelukkig beschikt ze over een flinke dosis optimisme en innerlijke kracht. Juist in deze periode, waarin Adje zich fysiek en mentaal niet goed voelde, bezocht ze steevast met ‘rode lipstick’ het ziekenhuis. Want ze put er kracht uit wanneer ze er goed en verzorgd uitziet.

Samengesteld beeld 1

Met zijn allen aan tafel

Adje groeide op in het Brabantse Waalwijk. Haar ouders hadden een boerenbedrijf. Ze omschrijft zichzelf als een rustig kind en herinnert zich dat ze als vijfde telg door de anderen flink werd verwend. ‘Thuis hadden we geen luxe spullen maar door de boerderij was er wel altijd volop eten. Er waren allerlei groenten zoals uien, verse knoflook en tomaat en wij hadden vlees. Mijn jongens vragen nu nog steeds: ‘wanneer maak je weer de macaroni die oma altijd maakte?’ Met zijn allen aan tafel, lekker eten en drinken. Die gezelligheid, die heb ik echt van mijn moeder meegekregen. Deze traditie geef ik maar al te graag door aan mijn eigen kinderen. Net zoals de traditie met Kerst: dan komen ze met z’n allen thuis en dan trekt er altijd wel één van mijn zonen een kookschort aan.’

“Een schoondochter komt op het idee om de zware periode symbolisch af te sluiten door alle bloemen, Engelen en Maria beeldjes een speciale ereplaats te geven in een gedenkkapel. Zo blijft de positieve kracht en maakt een afgesloten periode toch ruimte voor een nieuwe levensinvulling”

Tijdens haar ziekte heeft Adje veel steun ontvangen van vrienden en kennissen. Ter bemoediging namen ze bloemen, Engelen en Maria beeldjes voor haar mee. ‘Ik denk dat iedereen die ziek is ‘bidt’ om genezing. Daar hoef je niet Katholiek voor te zijn. Ik vond steun bij al die meegebrachte attenties en putte er kracht uit.’ Na de zware periode vindt Adje het lastig om ze zomaar in een kast of kelder te laten verdwijnen. Een schoondochter komt op het idee om de zware periode symbolisch af te sluiten door ze een speciale ereplaats te geven in een gedenkkapel. Zo blijft de positieve kracht en maakt een afgesloten periode toch ruimte voor een nieuwe levensinvulling.

“Toen op een dag een jarige vriendin vroeg: ‘Ik heb een groepje, waarmee ik voor mijn verjaardag bonbons wil maken en ben op zoek naar een geschikte ruimte, kan dat in jouw buitenkeuken?’, was het idee om het tuinhuis een tweede functie te geven snel geboren”

Ook vond en vindt ze afleiding in haar tuinhuis annex ‘buitenkeuken’. Regelmatig houdt ze hier open huis voor vrienden. Er wordt gekookt en geborreld en de gezelligheid viert hoogtij. Deze rol is Adje op het lijf geschreven: als gastvrouw zorgt ze op een natuurlijke manier voor een ontspannen en opgewekte sfeer. Toen op een dag een jarige vriendin vroeg: ‘Ik heb een groepje, waarmee ik voor mijn verjaardag bonbons wil maken en ben op zoek naar een geschikte ruimte, kan dat in jouw buitenkeuken?’, was het idee om het tuinhuis een tweede functie te geven snel geboren. Na haar genezing wilde Adje graag verder vooruit. Creatief zijn maar dan wel met stijl is waar ze van geniet, én het is haar op het lijf geschreven. Het tuinhuis werd omgevormd naar een atelier en zo ontstond Créstyle.

Lees ook:  Waar komt eigenlijk 'au-bain-marie' vandaan en wie is Marie?

Samengesteld beeld 2 - kleiner

Er goed uitzien

Adjes eerste herinnering aan kleding dateert uit haar kleuterschooltijd. ‘Speciaal voor school kreeg ik een mooi pakje met een jasje. Ik vond het zo fijn als ik dat naar school aan mocht. Mijn ‘plechtige communie’ deed ik in een mooie beige kanten jurk. Breed hadden mijn ouders het niet, maar toch zorgden ze dat het er was.’

De outfit op de foto’s komt uit Domburg waar een vriendin een modezaak heeft. ‘Ik heb deze combinatie héél graag aan als ik met mijn vriendinnen op stap ga. Makkelijke schoenen en lekker afstylen met leuke accessoires. Ik vind dan dat ik er gezellig uitzie. Gezellig een glaasje wijn erbij. Dat tezamen is voor mij echt genieten!’

Samengesteld beeld 3 - kleiner

Adjes kledingkeuze heeft ook te maken met hoe ze zich voelt. ‘Je voelt je niet iedere dag een tien. Voelt het als een zesje dan helpt kleding mij om mezelf ‘gewoon goed’ te voelen. Ik kies dan uit mijn garderode iets makkelijks maar vooral iets gezelligs en vind dan dat het die dag ‘goed genoeg’ is. En als voorbeeld voor andere vrouwen vind ik dat je ook een een hele dag met een boek op de bank mag zitten.

“Naarmate ik ouder word kies ik meer voor aaibare en draagbare stoffen. Ik ben opgeschoven van een klassieke kledingstijl naar modern. Ik ben een echt gezelschapsmens en pas mijn kleding in een handomdraai aan”

Is Adjes kledingstijl door de jaren heen veranderd? ‘Jazeker, ik droeg vroeger vooral klassieke en formele kleding. Vaak lange rokken en wat stijvere jasjes. Naarmate ik ouder word kies ik meer voor aaibare en draagbare stoffen. Ik ben opgeschoven van een klassieke kledingstijl naar modern. Ik ben een echt gezelschapsmens en pas mijn kleding in een handomdraai aan. Even lekker lunchen met vriendinnen en ‘hup’ ik kies voor een leuke sjaal erbij.’

Lees ook:  Inspiratie van een 98-jarige yogi

Dankbaar

“Ik wil helemaal niet ‘die mevrouw’ zijn en heb een groot hart waar allemaal verschillende type mensen in passen. Voor mij is iedereen gelijk. Aan ‘de keukentafel bij Adje’ mag iedereen zich thuis voelen!”

Créstyle is gelegen op een mooie landelijke locatie in Noord-Brabant. Het atelier ligt naast het prachtige woonhuis. ‘Ik merk dat mensen soms even moeten ‘ontdooien’ als ze bij mij komen voor een workshop. Dat gaat vaak snel wanneer ze eenmaal bij mij in het atelier zijn. Ik wil helemaal niet ‘die mevrouw’ zijn en heb een groot hart waar allemaal verschillende type mensen in passen. Voor mij is iedereen gelijk. Aan ‘de keukentafel bij Adje’ mag iedereen zich thuis voelen! Zelfs de jeugd komt hier voor een workshop tapas maken. Ik maak graag een lolletje en weet van welke muziek ze houden. Als ik dan lees wat die jongelui na afloop in mijn gastenboekje schrijven word ik zo ontzettend blij.

“De mooie reacties die klanten in mijn gastenboek schrijven maken me dankbaar. Dat ik dat allemaal kan, daar ben ik best trots op”

Het is hier iedere week volle bak. Ze komen via mond tot mond overal vandaan. Ongelooflijk dat er uit mijn ‘buitenkeuken’ een heel bedrijf voortgekomen is. En er iedere dag goed en verzorgd uitzien geeft mij net dat extra stuk extra zelfvertrouwen. De mooie reacties die klanten in mijn gastenboek schrijven maken me dankbaar. Dat ik dat allemaal kan, daar ben ik best trots op.


Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Image Professionals van Sara on the Road. Sara on the Road geeft prikkelend kledingadvies aan 50+ vrouwen. Ze biedt verrassende kledingprograma’s en events die vrouwen inspireren om al hun wijsheid en kracht te (her)ontdekken. Nieuwsgierig? Bekijk hier het Feestelijk Arrangement, de VIP-dag, en het event Garderobe & Welzijn. Neem zelf de regie en ga op weg!

Tekst: Karin Frensch (Sara on the Road)
Fotografie: Dianne van Nes (Sara on the Road)


Ook uw verhaal in deze rubriek? Stuur een recente foto en korte motivatie naar de redactie.

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Deze sterke vrouw (76) houdt haar vee in de gaten op de schaats
Inspiratie van een 98-jarige yogi
6 inspirerende levenslessen van Frida Kahlo
Wat je nog niet wist over Alexandra Radius