Hoeveel kost het laten aanleggen van kunstgras?

6 juli 2020
209

Ben je het beu om steeds maar gras te maaien? Wordt je gazon niet meer perfect mooi? Ben je gek op een tuin zonder onderhoud? Dan is kunstgras een goede keuze. Het heeft namelijk verscheidene voordelen wanneer je het vergelijkt met natuurlijk gras. Je hoeft kunstgras niet te maaien een ook verticuteren hoeft niet. Kunstgras blijft er ook steeds mooi uitzien. Maar hoeveel kost het nu eigenlijk om kunstgras te laten aanleggen?

Zelf het kunstgras leggen

Dit is een werk dat je uiteraard zelf kan doen. Wees wel indachtig dat foutjes moeilijk herstelbaar zijn. Eigenlijk moet je de klus dus onmiddellijk perfect klaren. Wanneer je kunstgras zelf aanlegt, moet je rekening houden met onderstaande zaken.

- Na een regenbui moet het water kunnen indringen. Zorg dus voor een stevige ondergrond. Zand is hiervoor ideaal.
- De bovenste laag is heel belangrijk. Kies als toplaag bij voorkeur voor menggranulaat. Die laag moet minimum 5 cm dikte hebben. Zorg ook dat ze stevig getrild wordt want het resultaat moet compact zijn.
- Kies voor een onderdoek van prima kwaliteit als je een onkruidvrije tuin wil. Dit onderdoek werkt drukverdelend wanneer het gazon betreden wordt.
- Gebruik een afsluitband zodat het gras mooi stevig op zijn plaats blijft en ook om de randen mooi weg te werken.
- Kies kunstgras van goede kwaliteit als je de naden onzichtbaar wil houden en verlijm de naden goed.

Kunstgras zelf aanleggen is niet goedkoop. Het is ook niet in een-twee-drie gedaan en bij fouten kan je voor problemen komen te staan. Heel wat mensen kiezen er daarom voor om het kunstgras te laten aanleggen door iemand die er verstand van heeft.

Lees ook:  Gedicht: Begin van begrip

Kunstgras laten aanleggen door een professional

De overgrote meerderheid van kunstgras wordt door professionals aangelegd. Hierbij horen verschillende stappen. Meestal rekenen bedrijven een bepaalde prijs per onderdeel. Zo kan je bepaalde stappen voor eigen rekening nemen. Hieronder lees je hoeveel elke stap van aanleg van kunstgras ongeveer kost.
- Eerst moet het oude gras verwijderd en afgevoerd worden. Dit komt neer op circa 6 à 10 euro per vierkante meter. Dit is iets wat je makkelijk zelf kunt doen. Het is eenvoudig, maar wel een zware klus.
- Daarna is het de beurt aan het menggranulaat: dit moet geleverd, uitgestort en verdeeld worden bovenop de ondergrond. De kostprijs hiervan is 6 à 9 euro per vierkante meter. Ook dit werkje kan je redelijk makkelijk zelf klaren.
- Het echt leggen van kunstgras kost je tussen 9 en 11 euro per vierkante meter. Deze prijs omvat ook het egaal maken en aantrillen van de grond en het plaatsen van het drukverdelende onderdoek. Het kunstgras zelf wordt uiteraard ook gesneden en gelijmd. En als laatste verdeelt men een soort zand over de grasmat om het nepgras een mooi en afgewerkt uiterlijk te geven. Dit zijn allemaal zaken die je best laat uitvoeren door een professional. Het zijn namelijk stuk voor stuk heel precieze werkjes en enkel mensen met veel ervaring kunnen die perfect uitvoeren.

Alle kosten hierboven vermeld omvatten enkel de prijs voor de aanleg en niet de prijs van de kunstgrasmatten zelf. Kunstgras verschilt enorm in kwaliteit en prijs. Het is dus moeilijk om hier een gemiddelde prijs voor te geven. Denk eraan bij het kiezen dat goedkoop kunstgras er nogal nep uitziet en geen zo'n lange levensduur heeft. Wil je een mooi resultaat, laat je dan goed adviseren en kies voor kunstgras dat lang meegaat en een prachtige uitstraling geeft aan je tuin.

Lees ook:  Leren loslaten, ook jij kan het!

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings