Doris Jones (91) helpt samen met haar 2 katten bij het ontdekken van archeologische sites

6 april 2018
315

In 2016 gaf archeologe Sarah Parcak in TED Talks aan dat zij graag een wetenschappelijk burgerplatform voor archeologie wilde opzetten om mensen van over de hele wereld te betrekken bij het ontdekken en beschermen van archeologische sites. Samen met o.a. National Geographic is het gelukt om het programma GlobalXplorer te lanceren. Veel mensen helpen mee, waaronder de inmiddels 91 jarige Doris Jones.

Hulp bij het vinden van archeologische sites

Sarah Parcak, een archeologe die door middel van het bestuderen van satelliet beelden (mogelijke) archeologische sites onderzoekt en in kaart brengt, moet gedacht hebben dat ze wel wat hulp kon gebruiken bij het analyseren van de bijna ontelbare hoeveelheid satellietbeelden. Ze ontwikkelde het online platform GlobalXplorer waarmee iedereen met een internet verbinding, als het ware vanuit zijn of haar luie stoel, mee kan helpen bij het ontdekken van nog onbekende archeologische sites en bij de bescherming van ons werelderfgoed. Sarah noemt haar deelnemers ook wel 'armchair space archaeologists'.

In het filmpje hieronder legt Sarah Parcak uit wat Space Archaeology, of te wel archeologie met behulp van satellietbeelden, is. Het artikel gaat verder onder het filmpje. 

Doris Jones

Een van de deelnemers aan GlobalXplorer is Doris Jones (Cleveland, Ohio). Deze 91 jarige dame is een van de beste en meest actieve 'armchair space archaeologists' op dit moment. Doris bekijkt talloze satellietbeelden en beoordeelt ze volgens een checklist opgesteld door Sarah. Aan de hand van de bevindingen (bijvoorbeeld tekenen van vroegere menselijke activiteiten) gaan archeologen in het veld op pad in de hoop nog niet ontdekte archeologische sites te vinden.

Lees ook:  93-jarige grootmoeder is model voor kleurrijke creaties van kleindochter

Doris heeft haar hele leven als redacteur bij een uitgeverij gewerkt, maar was altijd al geïnteresseerd in geologie en archeologie. Als amateur archeologe groef ze heel wat fossielen op die ze aan musea, bibliotheken, scholen en vrienden weggaf. Toen Doris een interview met Sarah Parcak over GlobalXplorer op televisie zag wist ze meteen dat ze mee wilde doen.

Vanuit haar luie stoel, met niet zelden een kat of twee op haar schoot, zoekt ze 's avonds met GlobalXplorer de wereld af naar mogelijke interessante beelden. Ze wil graag productief zijn en haar hersenen actief blijven gebruiken.

I don’t drive anymore. I do puzzles and read, but need more things to do from home. Looking at the tiles is like looking for fossils. It jogs my brain a little. I find the time goes very fast.

In het filmpje hieronder ontmoeten we Sarah en Doris. Blijf vooral even kijken want Doris komt pas iets later in beeld. Mooi hoe ze vertelt over haar hobby en haar opwinding over de 'jacht' om iets te vinden, als een pot goud onder de regenboog. Doris vertelt dat Global Xplorer haar pot goud onder de regenboog is.

Ouder worden biedt, uiteraard als je gezondheid dat toelaat, nog heel wat mogelijkheden zoals Doris Jones laat zien. Lees ook deze inspirerende quotes over ouder worden.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down