9 tips om je buitenruimte bij- en hommelvriendelijk te maken

4408 VIEWS
9 tips om je buitenruimte bij- en hommelvriendelijk te maken

Vind je het zoemen van bijen en hommels ook zo bij de lente en zomer horen? Help mee om dit geluid in je buitenruimte te behouden want deze nuttige beestjes hebben het zwaar. Met de tips die we aanreiken zorg je er voor dat je tuin of balkon meer bijen en hommels aantrekt.

Waarom hebben bijen en hommels het moeilijk?

Bijen en hommels zijn onmisbaar voor de bestuiving van bloemen en planten. De laatste jaren hebben bijen en hommels het erg moeilijk. Door ziektes, parasieten en bestrijdingsmiddelen zijn grote aantallen gestorven. Een andere reden van de massale sterfte is dat er te weinig verschillende bloemen in tuinen velden en overige buitenruimtes staan.

bijen en hommels

9 tips om zelf bijen en hommels te helpen:

1. Kies voor bloemen in je tuin of op je balkon die in verschillende maanden bloeien. Op deze manier is er iedere maand nieuwe aanwas. In januari t/m april is winterheide en winterkamperfoelie perfect. Lavendel of ijzerhard bloeit van juni t/m oktober. In de zomer kun je ook zorgen voor een vlinderstruik of koninginnekruid. Voor het najaar en de winter zijn hemelsleutel, herfstaster en klimop erg goed.

2. Plant bloemen, struiken en bomen die veel stuifmeel en nectar leveren. Stuifmeelkorrels blijven aan het harige lijfje kleven en komen zo in de stamper van bloemen terecht en vindt dus bestuiving plaats. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de meidoorn, krokussen en sneeuwklokjes, munt en rudbeckia-soorten.

Lees ook:  Met deze unieke korven kun je bijen tegelijkertijd bewonderen én helpen

3. Plaats een bijenhotel op een zonnige plek met de opening naar het zuiden.

4. Wil je zelf een  bijenhotel maken, dat kan eenvoudig. Gebruik rietstengels, bamboeblokjes en houtblokken. Boor gaatjes van verschillende grootte en diepte in het hout. Zorg voor een waterdicht dakje.

5. Maak een rommelhoekje in je tuin zodat bijen kunnen nestelen. Gebruik hiervoor dode stengels, dood hout, stenen en zand.

6. Zorg voor lentebollen, kruiden, zonnebloemen en klimop in je tuin of op je balkon. Bijen en hommels worden hier enorm door aangetrokken.

7. Gebruik milieuvriendelijke oplossingen om ongedierte te bestrijden. Zo trekken Afrikaantjes bijvoorbeeld insecten aan die bladluis bestrijden. Een wondermiddel om mieren te bestrijden is azijnwater. Je kunt slakken vangen door potjes in te graven met zeepsop of bier.

8. Koop geen spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen die de volgende stoffen bevatten: imidacloprid, thiacloprid of acetamiprid. Deze stoffen zijn giftig voor bijen en hommels.

9. Koop biologische zaden en planten want die zijn niet met gif behandeld en dus onschadelijk voor bijen en hommels.

bijen en hommels

Om inspiratie op te doen voor je tuin of balkon kun je wandelen door deze bijentuinen: bijzondere bijentuinen om te bezoeken.

MEER INSPIRATIE

Blauwe bijen
De honingjagers van de Himalaya
Met deze unieke korven kun je bijen tegelijkertijd bewonderen én helpen
Bijen spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van het internet