9 tips om je buitenruimte bij- en hommelvriendelijk te maken

27 juni 2018
275

Vind je het zoemen van bijen en hommels ook zo bij de lente en zomer horen? Help mee om dit geluid in je buitenruimte te behouden want deze nuttige beestjes hebben het zwaar. Met de tips die we aanreiken zorg je er voor dat je tuin of balkon meer bijen en hommels aantrekt.

Waarom hebben bijen en hommels het moeilijk?

Bijen en hommels zijn onmisbaar voor de bestuiving van bloemen en planten. De laatste jaren hebben bijen en hommels het erg moeilijk. Door ziektes, parasieten en bestrijdingsmiddelen zijn grote aantallen gestorven. Een andere reden van de massale sterfte is dat er te weinig verschillende bloemen in tuinen velden en overige buitenruimtes staan.

bijen en hommels

9 tips om zelf bijen en hommels te helpen:

1. Kies voor bloemen in je tuin of op je balkon die in verschillende maanden bloeien. Op deze manier is er iedere maand nieuwe aanwas. In januari t/m april is winterheide en winterkamperfoelie perfect. Lavendel of ijzerhard bloeit van juni t/m oktober. In de zomer kun je ook zorgen voor een vlinderstruik of koninginnekruid. Voor het najaar en de winter zijn hemelsleutel, herfstaster en klimop erg goed.

2. Plant bloemen, struiken en bomen die veel stuifmeel en nectar leveren. Stuifmeelkorrels blijven aan het harige lijfje kleven en komen zo in de stamper van bloemen terecht en vindt dus bestuiving plaats. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de meidoorn, krokussen en sneeuwklokjes, munt en rudbeckia-soorten.

3. Plaats een bijenhotel op een zonnige plek met de opening naar het zuiden.

4. Wil je zelf een  bijenhotel maken, dat kan eenvoudig. Gebruik rietstengels, bamboeblokjes en houtblokken. Boor gaatjes van verschillende grootte en diepte in het hout. Zorg voor een waterdicht dakje.

Lees ook:  Pablo Neruda schreef een prachtige ode aan de bij

5. Maak een rommelhoekje in je tuin zodat bijen kunnen nestelen. Gebruik hiervoor dode stengels, dood hout, stenen en zand.

6. Zorg voor lentebollen, kruiden, zonnebloemen en klimop in je tuin of op je balkon. Bijen en hommels worden hier enorm door aangetrokken.

7. Gebruik milieuvriendelijke oplossingen om ongedierte te bestrijden. Zo trekken Afrikaantjes bijvoorbeeld insecten aan die bladluis bestrijden. Een wondermiddel om mieren te bestrijden is azijnwater. Je kunt slakken vangen door potjes in te graven met zeepsop of bier.

8. Koop geen spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen die de volgende stoffen bevatten: imidacloprid, thiacloprid of acetamiprid. Deze stoffen zijn giftig voor bijen en hommels.

9. Koop biologische zaden en planten want die zijn niet met gif behandeld en dus onschadelijk voor bijen en hommels.

bijen en hommels

Om inspiratie op te doen voor je tuin of balkon kun je wandelen door deze bijentuinen: bijzondere bijentuinen om te bezoeken.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings