8x Yoga oefeningen voor beginners

22 april 2022
767
yoga oefeningen

De 8 yoga oefeningen voor beginners in dit artikel zullen je helpen om je flexibiliteit, kracht en balans te verbeteren. Yoga is een geweldige manier om je dag te beginnen, of juist om te ontspannen na een erg lange dag. Als je nieuw bent met yoga, kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. De yoga oefeningen in dit artikel helpen je op weg op jouw yogareis.

Wat is yoga?

Voordat we beginnen met de 8 oefeningen, is het wellicht handig om eerst kort uit te leggen wat yoga nu precies inhoudt. Het is namelijk normaal dat je als beginner hier nog niet helemaal van op de hoogte bent.
Yoga is een fysieke, mentale en spirituele praktijk die zijn oorsprong vindt in India. Yoga wordt vaak omschreven als een manier van leven en omvat veel verschillende houdingen en ademhalingsoefeningen. Yoga staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Hieronder vallen de eerder benoemde flexibiliteit, kracht en balans. Maar ook stress wordt duidelijk verminderd.

8 yoga oefeningen voor beginners die zullen helpen om aan de yogareis te beginnen

Als je nieuw bent met yoga, kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Hier zijn 8 yoga oefeningen voor beginners die je zullen helpen om te beginnen aan je yoga reis.

De neerwaartse hond

De Neerwaartse Hond is een van de meest basale en populaire yoga houdingen. Het rekt het hele lichaam en versterkt de armen, benen en rug.
Om de neerwaartse hond te doen, begin je in een knielende positie. Plaats je handen op de vloer voor je, druk je handpalmen in de vloer en til je heupen op tot je lichaam een omgekeerde V-vorm vormt. Houd je benen recht en je hoofd in lijn met je ruggengraat.

Lees ook:  Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt
yoga oefeningen

Krijger 1

Krijger 1 is een staande houding die de benen versterkt en de heupen opent. Het helpt ook om het evenwicht en de focus te verbeteren.
Krijger 1 is een staande houding die de benen versterkt en de heupen opent. Om krijger 1 te doen, begin je in een staande positie met je voeten bijna 1 meter uit elkaar. Draai je rechtervoet 90 graden naar buiten en je linkervoet 45 graden. Buig je rechter knie naar rechts en druk je heupen naar voren. Hef je armen boven je hoofd en kijk omhoog naar je rechterhand.

Driehoek houding

De Driehoek houding is een staande houding die de zijkanten van het lichaam strekt en het evenwicht verbetert. Het kan ook helpen om pijn in de onderrug te verlichten.
De driehoek houding is een staande houding die de zijkanten van het lichaam strekt en het evenwicht verbetert. Om de driehoek houding te doen, begin je in een staande positie met je voeten bijna een meter uit elkaar. Draai je rechtervoet 90 graden en je linkervoet 45 graden. Steek dan je rechterhand naar beneden om uw enkel aan te raken en strek je linkerarm omhoog naar het plafond. Kijk omhoog naar je linkerhand.

yoga oefeningen

Boot houding

De boot houding is een zittende houding die de kernspieren versterkt. Het helpt ook om het evenwicht en de spijsvertering te verbeteren.
Om de boot houding te doen, begin je in een zittende positie met je benen gestrekt voor je. Leun achterover en til je benen van de grond, terwijl je ze recht houdt. Hef je armen parallel aan de grond en kijk omhoog naar je handen.

Lees ook:  Met een schone lei beginnen: hier komt het vandaan

Kameel houding

Er zijn meerdere yoga oefeningen voor de rug, maar de kameel houding is de beste eruit. De kameel houding is een knielende houding die de voorkant van het lichaam strekt. Het helpt om de flexibiliteit in de ruggengraat en schouders te verbeteren.
Om de kameel houding te doen, begin je in een knielende positie met je voeten bij elkaar en je handen op je heupen. Buig dan je rug en reik met je rechterhand naar beneden om je enkel aan te raken. Vervolgens reik je met je linkerhand omhoog naar het plafond en kijk je ernaar. Duw tenslotte je heupen naar voren.

Zittende voorover buiging

De zittende voorover buiging is een houding die de hamstrings en onderrug rekt. Het helpt ook om de geest te kalmeren en stress te verlichten.
Om de voorover buiging uit te voeren, begin je zittend met je benen gestrekt voor je. Houd je rug recht, leun naar voren en reik naar je tenen.

Kinderhouding

De kinderhouding is een rusthouding die de rug en heupen strekt. Het helpt ook om de geest te kalmeren en stress te verminderen.
Om de kinderhouding te doen, begin je in een knielende positie met je billen rustend op je hielen. Leun dan voorover en leg je hoofd op de grond voor je. Tot slot, strek je armen voor je uit.

yoga oefeningen

Lijk houding

De lijkhouding is een rusthouding die laat het hele lichaam ontspannen. Het helpt de bloedsomloop en de ademhaling te verbeteren.
Om de lijk houding te doen, begin je door op je rug te liggen met je voeten bij elkaar en je armen langs je zij. Sluit je ogen en laat je hele lichaam ontspannen. Adem diep en langzaam in en dan weer lang en rustig uit. Herhaal dit een aantal keer totdat je lichaam ontspannen aan voelt.

Lees ook:  Waarom goede voornemens bijna nooit uitkomen

Tips en trucs om de oefeningen uitdagender of makkelijker te maken als dat nodig is

Zijn de yoga oefeningen niet uitdagend genoeg voor je? Dit zijn een aantal tips om het iets lastiger te maken:

  • Probeer je armen of benen te strekken.
  • Probeer de houding voor een langere tijd vast te houden.
  • Probeer de pose in een meer gevorderde positie uit te voeren.

Wil je de yoga oefeningen juist iets makkelijk maken? Bijvoorbeeld omdat je al een langere tijd niet meer gesport hebt en je lichaam er even aan moet wennen? Dan zijn hier een aantal tips voor jou:

  • Probeer de zittende voorover buiging met je knieën gebogen uit te voeren.
  • Probeer de kinderhouding met je knieën uit elkaar.
  • Probeer de lijk houding met je hoofd ondersteund door een kussen.

Wil je nog meer yogaoefeningen voor thuis leren? Deze lees je hier!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Avontuur met aanhanger

De meest spraakmakende culturele feesten ter wereld

Edelstenen en je sterrenbeeld: dit is de perfecte match

Hoort euthanasie een mensenrecht te zijn?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down