
'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder', wie kent deze tekstregel niet? Ramses Shaffy zong het voor het eerst in 1971, en nog steeds zingt jong en oud het mee. Ramses overleed in 2009 aan slokdarmkanker. Hiermee verloor Nederland een iconisch figuur. Een kunstenaar die geweldige teksten in fantastische muzikale arrangementen verpakte.
We verzamelden een paar van Ramses Shaffy zijn mooiste strofes uit songteksten, oneliners en andere intrigerende uitspraken. Altijd weer verrassend om te merken dat wanneer je teksten van liedjes die je goed kent op papier ziet staan, je weer hele andere dingen opvallen..
Een ziel wordt nooit oud, alleen het omhulsel
Ramses Shaffy
Weet je, als jij niet bestond zou ik je uitvinden
Uit het lied 'Gebabbel, gebabbel' van Ramses Shaffy en Liesbeth List

Zo jong nog!
Ramses Shaffy over mediteren
Meditatie valt te leren, maar eigenlijk is het meer 'herkennen' dan leren. De mijne, nou ja, de mijne, die vorm van meditatie is al tweeduizend jaar oud, is Vipassana, een ademhalingsmeditatie. Het helpt ook tegen de zenuwen. En als dingen tegen zitten. Dan heb ik dat cadeau bij de hand.
Uit een interview met Trouw 1996
'Hij is hoogst interessant', dacht een vrouw van een man
'Want hij zwijgt zo mystiek, daar houd ik van'
Maar na een tijd zei hij 's wat
Toen bleek dat hij niets te zeggen had
Weer nul op rekest, zij ging weer op pad
Op zoek naar een man met meer woordenschat
Uit het lied 'De één wil de ander' van Ramses Shaffy
Plezier, daar gaat het helemaal om, vind ik. Dáár komt de muziek vandaan.
Uit documentaire van Pieter Fleury 'Ramses, où est mon Prince?'
Ramses Shaffy over alleen zijn
Alleen zijn is een groot geschenk, een luxe. Vrijheid, volledig bij jezelf kunnen zijn en niet gestoord worden: dat is de schoonheid van alleen zijn. De andere kant van de medaille is eenzaamheid: verschrikkelijk verlangen naar iemand die er niet is. 'God mocht ik maar iemand in mijn armen houden.' Eenzaam zijn, dat is vreselijk. Het kan vormen aannemen waardoor je helemaal niet meer functioneren kan. Ik ken het heel erg goed, bijna als mijn naam.
Uit het boek 'Je bent mij zo lief' van Ramses Shaffy en Sylvester Hoogmoed. Benieuwd naar de top 10 uitvaart nummers? Lees dan zeker dit artikel.
Ik zal ook wel een keertje sterven
Daar kom ik echt niet onderuit
Ik laat m'n liedjes dan maar zwerven
en verder zoek je het maar uit
Voorlopig blij ik nog jou zoenen
Jouw zwarte schaap, jouw trouwe fan
Ik blijf nog lang en liefst nog langer
En laat me blijven wie ik ben
Laat me
Laat me
Laat me mijn eigen gang maar gaan
Laat me
Laat me
Ik heb 't altijd zo gedaan
Uit het lied 'Laat me' van Ramses Shaffy
Ramses Shaffy over zichzelf
Van alles wat ik over mezelf zeg, kan ik meteen het tegendeel beweren, Eerlijk en oneerlijk, trouw en ontrouw. Maar nooit spijt.
Ik analyseer niets. Mezelf niet, mijn werk niet, de toestand in de wereld niet. Ik ben alleen nieuwsgierig. Analyseren, dat moeten anderen maar doen. Het zit niet in mijn aard. Ik begin er gewoon niet aan. Ik ben te weinig begaafd in die richting.
Uit het boek 'Jij bent mij zo lief' van Ramses Shaffy en Sylvester Hoogmoed.
Feitjes over Ramses Shaffy
Ramses Shaffy werd in 1933 geboren in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine. Zijn vader was een Egyptische consul, zijn moeder een Poolse gravin van Russische komaf. De eerste zeven jaar van zijn leven woonde hij met zijn moeder in Cannes. Toen zij tuberculose kreeg, kwam Ramses Shaffy via zijn tante terecht in een kindertehuis in Utrecht. Daarna ging hij naar een pleeggezin in Leiden. De impact van het afscheid van zijn moeder, hoor je terug in het nummer Trein naar het noorden.
Via de Amsterdamse toneelschool kwam Ramses Shaffy als acteur in 1955 bij de Nederlandse Comedie. In de jaren 60 brak hij door als zanger. Ramses Shaffy zijn bekendste nummers zijn Sammy, We zullen doorgaan, Pastorale, Laat me, Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder en Shaffy cantate.
Anderen lazen ook: 12x inspirerende woorden van Godfried Bomans over het leven