8x roerende teksten van Ramses Shaffy

9 november 2017
1753
ramses shaffy met album

'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder', wie kent deze tekstregel niet? Ramses Shaffy zong het voor het eerst in 1971, en nog steeds zingt jong en oud het mee. Ramses overleed in 2009 aan slokdarmkanker. Hiermee verloor Nederland een iconisch figuur. Een kunstenaar die geweldige teksten in fantastische muzikale arrangementen verpakte.

We verzamelden een paar van Ramses Shaffy zijn mooiste strofes uit songteksten, oneliners en andere intrigerende uitspraken. Altijd weer verrassend om te merken dat wanneer je teksten van liedjes die je goed kent op papier ziet staan, je weer hele andere dingen opvallen..

Een ziel wordt nooit oud, alleen het omhulsel

Ramses Shaffy

wikimedia commons 800px-Grand_Gala_du_Disque_Populaire_1968_-_Ramses_Shaffy_1

Weet je, als jij niet bestond zou ik je uitvinden

Uit het lied 'Gebabbel, gebabbel' van Ramses Shaffy en Liesbeth List

wikimedia commons Ramses_Shaffy_1970

Zo jong nog!

Ramses Shaffy over mediteren

Meditatie valt te leren, maar eigenlijk is het meer 'herkennen' dan leren. De mijne, nou ja, de mijne, die vorm van meditatie is al tweeduizend jaar oud, is Vipassana, een ademhalingsmeditatie. Het helpt ook tegen de zenuwen. En als dingen tegen zitten. Dan heb ik dat cadeau bij de hand.

Uit een interview met Trouw 1996

'Hij is hoogst interessant', dacht een vrouw van een man

'Want hij zwijgt zo mystiek, daar houd ik van'

Maar na een tijd zei hij 's wat

Toen bleek dat hij niets te zeggen had

Weer nul op rekest, zij ging weer op pad

Op zoek naar een man met meer woordenschat

Uit het lied 'De één wil de ander' van Ramses Shaffy

Lees ook:  Het leukste interview aller tijden met Annie M.G. Schmidt

Plezier, daar gaat het helemaal om, vind ik. Dáár komt de muziek vandaan.

Uit documentaire van Pieter Fleury 'Ramses, où est mon Prince?'

wikimedia 397px-Grand_Gala_du_Disque_Populaire_1968_-_Ramses_Shaffy_2

Ramses Shaffy over alleen zijn

Alleen zijn is een groot geschenk, een luxe. Vrijheid, volledig bij jezelf kunnen zijn en niet gestoord worden: dat is de schoonheid van alleen zijn. De andere kant van de medaille is eenzaamheid: verschrikkelijk verlangen naar iemand die er niet is. 'God mocht ik maar iemand in mijn armen houden.' Eenzaam zijn, dat is vreselijk. Het kan vormen aannemen waardoor je helemaal niet meer functioneren kan. Ik ken het heel erg goed, bijna als mijn naam. 

Uit het boek 'Je bent mij zo lief' van Ramses Shaffy en Sylvester Hoogmoed. Benieuwd naar de top 10 uitvaart nummers? Lees dan zeker dit artikel.

Ik zal ook wel een keertje sterven

Daar kom ik echt niet onderuit

Ik laat m'n liedjes dan maar zwerven 

en verder zoek je het maar uit

Voorlopig blij ik nog jou zoenen

Jouw zwarte schaap, jouw trouwe fan

Ik blijf nog lang en liefst nog langer

En laat me blijven wie ik ben

Laat me

Laat me

Laat me mijn eigen gang maar gaan

Laat me 

Laat me

Ik heb 't altijd zo gedaan

Uit het lied 'Laat me' van Ramses Shaffy

Ramses Shaffy over zichzelf

Van alles wat ik over mezelf zeg, kan ik meteen het tegendeel beweren, Eerlijk en oneerlijk, trouw en ontrouw. Maar nooit spijt.

Ik analyseer niets. Mezelf niet, mijn werk niet, de toestand in de wereld niet. Ik ben alleen nieuwsgierig. Analyseren, dat moeten anderen maar doen. Het zit niet in mijn aard. Ik begin er gewoon niet aan. Ik ben te weinig begaafd in die richting. 

Uit het boek 'Jij bent mij zo lief' van Ramses Shaffy en Sylvester Hoogmoed.

Lees ook:  De reflectie van natuur in geluid

wikimedia commons Grand_Gala_du_Disque_Populaire_1968_-_Ramses_Shaffy_&_Wim_Sonneveld

Feitjes over Ramses Shaffy

Ramses Shaffy werd in 1933 geboren in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine. Zijn vader was een Egyptische consul, zijn moeder een Poolse gravin van Russische komaf. De eerste zeven jaar van zijn leven woonde hij met zijn moeder in Cannes. Toen zij tuberculose kreeg, kwam Ramses Shaffy via zijn tante terecht in een kindertehuis in Utrecht. Daarna ging hij naar een pleeggezin in Leiden. De impact van het afscheid van zijn moeder, hoor je terug in het nummer Trein naar het noorden.

Via de Amsterdamse toneelschool kwam Ramses Shaffy als acteur in 1955 bij de Nederlandse Comedie. In de jaren 60 brak hij door als zanger. Ramses Shaffy zijn bekendste nummers zijn Sammy, We zullen doorgaan, Pastorale, Laat me, Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder en Shaffy cantate.

Anderen lazen ook: 12x inspirerende woorden van Godfried Bomans over het leven

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down