8 verlaten plekken die weer door de natuur worden ingenomen

20 augustus 2017
909

De mens kan prachtige dingen creëren. Hoewel we onszelf soms groots achten verdwijnt dat gevoel direct wanneer we ons bestaan in de geschiedenis plaatsen of als we alleen in de natuur zijn: we zijn eigenlijk heel nietig. Want zodra wij onze hielen lichten neemt de natuur direct weer over. Deze plaatsen laten dat op schitterende en mysterieuze wijze zien.

1. Eland Gouqi, China

Gouqi is een van de 400 Shengsi eilanden binnen de Zhoushan archipel in China. Van deze archipel zijn 18 eilanden bewoonbaar. De inwoners van Zhoushan leefden van de visserij, maar de komst van nieuwe industriën, zoals scheepsbouw en toerisme, hebben de visserij teruggedrongen.

Veel vissersdorpjes zijn liggen er verlaten bij, zoals dit dorpje op Gouqi. De natuur neemt het dorp weer helemaal over. De straten en huizen zijn bijna volledig bedekt met groen. En als de nevel boven het dorpje hangt, krijgt het iets sprookjesachtigs.

Verlaten plekken 1

Verlaten plekken 2

Verlaten plekken 3

Verlaten plekken 4

Verlaten plekken 5

Foto's: Jane Qing

 

2. Hotel del Salto, Colombia 

Op 30 kilometer van de hoofdstad Bogotá, vlakbij de Bogotárivier, bevindt zich de Tequendama waterval. Het is een toeristische attractie in een groene, bosachtige omgeving. Vroeger trok dit gebied vooral kostgangers aan die onder meer verbleven het Hotel del Salto.

Het hotel ligt in een prachtige omgeving en is gebouwd op een klif. De natuur, het uitzicht vanuit je hotelkamer en de geluiden van de watervallen moeten een rustgevende impact hebben gehad. Helaas ligt het eens zo mooie hotel er nu verlaten bij.

De rivier is veranderd in een afvalput en staat tegenwoordig bekend als het "grootste afvalwater ter wereld". Een paar kilometer stroomopwaarts worden onbehandelde vloeistoffen in de rivier gedumpt. De lucht van dit afval drong zo erg de hotelkamers in, waardoor het in de jaren '90 zijn deuren heeft gesloten.

Lees ook:  Met dit bijzondere ontwerp kweek je je eigen jungle

Het bos neemt langzaam beslag van het gebouw en dat geeft, ondanks de jammerlijke vervuiling van de rivier, toch een mooi beeld. Hopelijk krijgt ook de rivier haar natuurlijke glans weer terug.

 

Verlaten plekken 7

 

https://youtu.be/9iOcPwBOpjU

 

3. Kolmanskop, Namibië

In Namibië zijn er veel plaatsen die je doen herinneren aan de kolonisatie van de Duitsers. Zo ook Kolmanskop. Dit is een spookstad middenin de woestijn. In 1908 vond een Duitse railwerker hier een diamant. Deze man liet hier vervolgens mijnen bouwen en een stad in Duitse stijl.

Met woningen voor de mijnwerkers, een casino, school, theater en andere vrije tijdsbestedingen was Kolmanskop een florerende diamantstad midden in de woestijn. Op het hoogtepunt woonden er meer dan 700 families in de stad, maar na de Eerste Wereldoorlog veranderde dit.

Uiteindelijk verlieten de laatste bewoners de stad in 1956. Sindsdien wordt het langzaamaan onderdeel van de woestijn. Het woestijnzand dringt via de wind de huizen binnen en het stille klapperen van deuren en ramen geeft het een extra spookachtig effect.

Verlaten plekken 8

Verlaten plekken 9

Verlaten plekken 10

 

4. Holland Island, Maryland, Verenigde Staten

Holland Island lag in Chesapeake Bay, Maryland. De eerste bewoners vestigden zich er in 1600 en 1910 woonden er ongeveer 360 mensen. Het eiland was voorzien van woningen, een school, een kerk, een postkantoor en wat winkeltjes.

Helaas was het eiland niet bestand tegen de erosie, veroorzaakt door wind en tij. Ondanks het bouwen van stenen muren, ter bescherming van de gebouwen, was de laatste familie gedwongen om te vertrekken in 1918. Het huis op bovenstaande foto's was het laatste huis van het eiland dat nog overeind stond. Het was gebouwd in 1888, maar is in 2010 alsnog ingestort. Alleen de herinnering blijft!

Lees ook:  De spirituele betekenis van een vos

Verlaten plekken 15

Verlaten plekken 12

Verlaten plekken 13

Verlaten plekken 14

 

5. Quinta da Regaleira, Sintra, Portugal

Quinta da Regaleira is een kasteel dat in 1904 is gebouwd in opdracht van de rijke Braziliaanse zakenman Antonio Carvalho Monteiro dos Milhoes. Het is gebouwd in gotische stijl en is verbonden met een spectaculaire tuin. Via een labyrint van grotten, tunnels en geheime gangen kan je het enorme landgoed bezichtigen.

Alles op dit landgoed vertegenwoordigt een symboliek van oude geheimen en andere mysteries. Zo is er een waterput te vinden die nooit bedoeld was om als waterput te gebruiken maar werd ingezet voor ceremoniële doeleinden. De put is 27 meter diep en via een wenteltrap kan je de bodem bereiken. Inmiddels wordt de put overwoekerd met mos, wat het een extra mysterieuze uitstraling geeft.

Verlaten plekken 16

Verlaten plekken 17

Verlaten plekken 18

Verlaten plekken 19

Verlaten plekken 20

 

6. Vallei van de molens, Italië

In Sorrento, bij het plaatsje Gragnano is een kloof te vinden die 25 molens herbergt. Deze molens stammen uit de 13e eeuw en werden daar gebouwd, zodat gebruik kon worden gemaakt van het stromende water dat onderaan de klif liep. In eerste instantie werden er molens geplaatst voor het malen van bloem en tarwe.

Later werden er molens toegevoegd voor andere doeleinden dan pastaproductie, zoals een washuis en een zagerij. In 1940 kwam er helaas een einde aan het gebruik van deze molens. Pastafabrieken maakten het gebruik van ouderwetse molens overbodig. Sindsdien staan deze gebouwen er verlaten bij en slokt de natuur ze langzaam op.

Verlaten plekken 21

Verlaten plekken 22

Verlaten plekken 23

Verlaten plekken 24

Verlaten plekken 25

 

7. SS Ayrfield: Sydney, Australië

De SS Ayrfield is een een van de vele gestrande schepen in de Homebush Bay in Sydney. Dit schip onderscheidt zich echter van de rest vanwege al het groen dat op en om het stalen gevaarte groeit. Het is als het ware een drijvend bos.

Lees ook:  De Afrikaanse savanne in prachtige zwartwit foto's

De SS Ayrfield werd meer dan een eeuw geleden gebruikt als vrachtschip om kolen, olie en andere oorlogsvoorraden te leveren aan Amerikaanse troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1972 werd het schip uit het verkeer gehaald en naar Homebush Bay gestuurd.

Er drijven nu vier schepen van 75 jaar en ouder op de Homebush Bay, maar geen enkel schip is zoals de Ayrfield bedekt met mangrovebomen. Moeder natuur heeft dit schip een majestueuze uitstraling gegeven.

Verlaten plekken 26

Verlaten plekken 27

Foto: Steve Dorman

Verlaten plekken 28

Verlaten plekken 29

Verlaten plekken 30

 

8. Angkor Wat, Cambodja

Angkor Wat ligt in Siem Reap in Cambodja. Het is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en is door UNESCO uitgeroepen tot een van de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden van Zuidoost-Azië.

Angkor was de hoofdstad van het Khmer Koninkrijk en is volgebouwd met tempels en andere bijzondere bouwwerken die dateren tussen de 9e tot de 14e eeuw. Onze bijzondere aandacht gaat echter uit naar de tempel van Ta Phrom. Hier woekert de jungle weelderig over en door de gebouwen waardoor een prachtig samenspel ontstaat.

Verlaten plekken 31

SONY DSC

Verlaten plekken 32

Verlaten plekken 33

SONY DSC

 

Lees meer over vergane glore in ons artikel over deze verlaten paleizen in Europa.

treehugger.com 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Griekse mythologie: de schepping van de wereld

Zo wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Het troostende effect van begrafenis liedjes

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden broer

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings