
De mens kan prachtige dingen creëren. Hoewel we onszelf soms groots achten verdwijnt dat gevoel direct wanneer we ons bestaan in de geschiedenis plaatsen of als we alleen in de natuur zijn: we zijn eigenlijk heel nietig. Want zodra wij onze hielen lichten neemt de natuur direct weer over. Deze plaatsen laten dat op schitterende en mysterieuze wijze zien.
1. Eland Gouqi, China
Gouqi is een van de 400 Shengsi eilanden binnen de Zhoushan archipel in China. Van deze archipel zijn 18 eilanden bewoonbaar. De inwoners van Zhoushan leefden van de visserij, maar de komst van nieuwe industriën, zoals scheepsbouw en toerisme, hebben de visserij teruggedrongen.
Veel vissersdorpjes zijn liggen er verlaten bij, zoals dit dorpje op Gouqi. De natuur neemt het dorp weer helemaal over. De straten en huizen zijn bijna volledig bedekt met groen. En als de nevel boven het dorpje hangt, krijgt het iets sprookjesachtigs.

Foto's: Jane Qing
2. Hotel del Salto, Colombia
Op 30 kilometer van de hoofdstad Bogotá, vlakbij de Bogotárivier, bevindt zich de Tequendama waterval. Het is een toeristische attractie in een groene, bosachtige omgeving. Vroeger trok dit gebied vooral kostgangers aan die onder meer verbleven het Hotel del Salto.
Het hotel ligt in een prachtige omgeving en is gebouwd op een klif. De natuur, het uitzicht vanuit je hotelkamer en de geluiden van de watervallen moeten een rustgevende impact hebben gehad. Helaas ligt het eens zo mooie hotel er nu verlaten bij.
De rivier is veranderd in een afvalput en staat tegenwoordig bekend als het "grootste afvalwater ter wereld". Een paar kilometer stroomopwaarts worden onbehandelde vloeistoffen in de rivier gedumpt. De lucht van dit afval drong zo erg de hotelkamers in, waardoor het in de jaren '90 zijn deuren heeft gesloten.
Het bos neemt langzaam beslag van het gebouw en dat geeft, ondanks de jammerlijke vervuiling van de rivier, toch een mooi beeld. Hopelijk krijgt ook de rivier haar natuurlijke glans weer terug.

Foto: eyesoncolombia.com
https://youtu.be/9iOcPwBOpjU
3. Kolmanskop, Namibië
In Namibië zijn er veel plaatsen die je doen herinneren aan de kolonisatie van de Duitsers. Zo ook Kolmanskop. Dit is een spookstad middenin de woestijn. In 1908 vond een Duitse railwerker hier een diamant. Deze man liet hier vervolgens mijnen bouwen en een stad in Duitse stijl.
Met woningen voor de mijnwerkers, een casino, school, theater en andere vrije tijdsbestedingen was Kolmanskop een florerende diamantstad midden in de woestijn. Op het hoogtepunt woonden er meer dan 700 families in de stad, maar na de Eerste Wereldoorlog veranderde dit.
Uiteindelijk verlieten de laatste bewoners de stad in 1956. Sindsdien wordt het langzaamaan onderdeel van de woestijn. Het woestijnzand dringt via de wind de huizen binnen en het stille klapperen van deuren en ramen geeft het een extra spookachtig effect.

Foto: reisjunk.nl
4. Holland Island, Maryland, Verenigde Staten
Holland Island lag in Chesapeake Bay, Maryland. De eerste bewoners vestigden zich er in 1600 en 1910 woonden er ongeveer 360 mensen. Het eiland was voorzien van woningen, een school, een kerk, een postkantoor en wat winkeltjes.
Helaas was het eiland niet bestand tegen de erosie, veroorzaakt door wind en tij. Ondanks het bouwen van stenen muren, ter bescherming van de gebouwen, was de laatste familie gedwongen om te vertrekken in 1918. Het huis op bovenstaande foto's was het laatste huis van het eiland dat nog overeind stond. Het was gebouwd in 1888, maar is in 2010 alsnog ingestort. Alleen de herinnering blijft!
5. Quinta da Regaleira, Sintra, Portugal
Quinta da Regaleira is een kasteel dat in 1904 is gebouwd in opdracht van de rijke Braziliaanse zakenman Antonio Carvalho Monteiro dos Milhoes. Het is gebouwd in gotische stijl en is verbonden met een spectaculaire tuin. Via een labyrint van grotten, tunnels en geheime gangen kan je het enorme landgoed bezichtigen.
Alles op dit landgoed vertegenwoordigt een symboliek van oude geheimen en andere mysteries. Zo is er een waterput te vinden die nooit bedoeld was om als waterput te gebruiken maar werd ingezet voor ceremoniële doeleinden. De put is 27 meter diep en via een wenteltrap kan je de bodem bereiken. Inmiddels wordt de put overwoekerd met mos, wat het een extra mysterieuze uitstraling geeft.
6. Vallei van de molens, Italië
In Sorrento, bij het plaatsje Gragnano is een kloof te vinden die 25 molens herbergt. Deze molens stammen uit de 13e eeuw en werden daar gebouwd, zodat gebruik kon worden gemaakt van het stromende water dat onderaan de klif liep. In eerste instantie werden er molens geplaatst voor het malen van bloem en tarwe.
Later werden er molens toegevoegd voor andere doeleinden dan pastaproductie, zoals een washuis en een zagerij. In 1940 kwam er helaas een einde aan het gebruik van deze molens. Pastafabrieken maakten het gebruik van ouderwetse molens overbodig. Sindsdien staan deze gebouwen er verlaten bij en slokt de natuur ze langzaam op.
7. SS Ayrfield: Sydney, Australië
De SS Ayrfield is een een van de vele gestrande schepen in de Homebush Bay in Sydney. Dit schip onderscheidt zich echter van de rest vanwege al het groen dat op en om het stalen gevaarte groeit. Het is als het ware een drijvend bos.
De SS Ayrfield werd meer dan een eeuw geleden gebruikt als vrachtschip om kolen, olie en andere oorlogsvoorraden te leveren aan Amerikaanse troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1972 werd het schip uit het verkeer gehaald en naar Homebush Bay gestuurd.
Er drijven nu vier schepen van 75 jaar en ouder op de Homebush Bay, maar geen enkel schip is zoals de Ayrfield bedekt met mangrovebomen. Moeder natuur heeft dit schip een majestueuze uitstraling gegeven.

Foto: Steve Dorman
8. Angkor Wat, Cambodja
Angkor Wat ligt in Siem Reap in Cambodja. Het is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en is door UNESCO uitgeroepen tot een van de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden van Zuidoost-Azië.
Angkor was de hoofdstad van het Khmer Koninkrijk en is volgebouwd met tempels en andere bijzondere bouwwerken die dateren tussen de 9e tot de 14e eeuw. Onze bijzondere aandacht gaat echter uit naar de tempel van Ta Phrom. Hier woekert de jungle weelderig over en door de gebouwen waardoor een prachtig samenspel ontstaat.
Lees meer over vergane glore in ons artikel over deze verlaten paleizen in Europa.