8 bijzondere kerstmarkten in Duitsland

3933 VIEWS
8 bijzondere kerstmarkten in Duitsland

Waar sommigen pas aan kerst kunnen denken wanneer de goedheiligman terugkeert naar Spanje, staan anderen reeds met het vallen van de eerste herfstbladeren te popelen om de kerstballen van zolder te halen. Tot welke groep je ook behoort, de opmars naar kerst wordt duidelijk in gezet met het openen van de kerstmarkten. Omdat bij veel markten de authentieke sfeer echter heeft plaatsgemaakt voor een commerciële insteek gingen we op zoek naar bijzondere plekken die hun sfeer en bezieling hebben weten te behouden. Kerstmarkten Duitsland: Wat is een betere plek dan deze om de kersttradities in volle glorie te beleven?

We vonden ze op bijzondere locaties (in het bos, op historische pleinen, op de binnenplaatsen van oude kastelen) en met een origineel aanbod (producten uit Europese kloosters, ambachtelijke kunst en traditionele Duitse specialiteiten):

1. Traditioneel handwerk in Bad Bentheim

kerstmarkten

Bad Bentheim is een klein stadje in het Duitse Nedersaksen met slechts 15.000 inwoners. Aan de voet van de oude middeleeuwse burcht vindt de jaarlijkse kerstmarkt plaats. Uniek aan Bentheim is dat ze alleen handwerkartikelen toelaten op de markt. Van houtsnijwerk tot handgemaakte poppenkleertjes en knuffels, beschilderd porselein en lekkernijen uit traditionele ovens: de kleine omvang van de kerstmarkt doet niets af aan de kwaliteit van het aanbod.

2. Kerstmarkt in het bos van Borken-Marbeck

kerstmarkten

Val alle kerstmarkten Duitsland kent deze sprookjesachtige kerstmarkt in het bos van Borken Marbeck geen gelijke. Honderden lampjes in de bomen verlichten kraampjes met ambachtelijke cadeaus, zelfgebakken koeken en regionale specialiteiten. Bij het kampvuur kun je je eigen stokbrood bakken en door de opzet van alle tenten en zitjes is het ook een gezellige en ongedwongen ontmoetingsplek. Mocht je nog plaats over houden in de auto: je kunt hier ook een mooie kerstboom en voorraad open haard hout vinden!

Lees ook:  Dit Duitse sprookjesslot is zonder twijfel een van de mooiste van Europa

3. Schaatsen op de ijsbaan van de kerstmarkt in Lingen

kerstmarkten duitsland

De kerstmarkt in Lingen is niet heel bekend, maar wel bijzonder gezellig. De ijsbaan vormt het bruisende middelpunt van de markt waar schaatstaferelen worden begeleid door lokale muzikanten. Ook mooi: elk jaar wordt een aantal historische gebouwen het podium het ‘Fensterstimmen’: optredens met muziek uit de regio.

4. 5 verschillende kerstmarkten in Münster

kerstmarkten munster

Münster verandert voor de kerstdagen in één grote kerststad met vijf verschillende kerstmarkten, elk met een eigen karakter. De oudste kerstmarkt vind je op de binnenplaats van het stadhuis waar de hele markt is overspannen met een ragfijne deken van lichtjes. Voor ambachtelijke kunst en lekkernijen ga je naar de Giebelhüuskesmarkt bij de Überwasserkirche. Het hele overzicht van kerstmarkten in Münster vind je hier.

5. Historische kerstmarkt in Osnabrück

kerstmarkt osnabruck

Oude tijden herleven op deze kerstmarkt in de oude binnenstad van Osnabrück. Hier kun je door kronkelende steegjes dwalen en vind je bij de talloze kraampjes mooie en originele cadeaus. Overal ruik je glühwein en geroosterde amandelen, wat het samen met de stemmige kerstmuziek en mooi verlichte kraampjes tot én van de meest romantische kerstmarkten maakt.

6. Kerstmarkt in de schaduw van waterkasteel Schloss Raesfeld

kerstmarkten duitsland

Een ouderweste draaimolen, levende kerststal, de geur van geroosterde kastanjes: de kerstmarkt op het plein voor het waterkasteel Schloss Raesfeld brengt je direct in de kerstsfeer. Standhouders worden streng geselecteerd wat voor een afwisseld productaanbod zorgt. Bijzonder is ook de selectie van producten uit diverse Europese kloosters die hier worden verkocht.

Lees ook:  Fietsen in Zuid-Limburg

7. Een kerstmarkt middenin de dierentuin van Nordhorn

kerstmarkten duitsland

Rond het restaurant van de dierentuin Nordhorn zijn vele kerststallen te vinden met ambachtelijke kunst, de vuurkorven zorgen voor enorm veel sfeer en je kunt hier in een strandstoel genieten van een glaasje glühwein. Of twee. Er heerst een hele ongedwongen sfeer, vooral erg leuk om met kinderen heen te gaan! Tip: Wanneer je in een hotel in de buurt logeert kun je de volgende dag ook nog de kerstmarkt in de binnenstad van Nordhorn meepakken.

8. Kerstmarkten Duitsland: het kerstatelier van Warendorf

kerstmarkten duitsland

Voor deze kerstmarkt wordt midden op het historische marktplein het Warendorfer Weihnachtswäldchen gebouwd. In dit dennenbos vind je ambachtslieden met handgemaakte producten en bakkers die ter plekke hun specialiteiten vervaardigen, dit alles omringd door de oude voorgevels van de koopmanshuizen van warendorf. Ben je al helemaal in de stemming? Dan kun je op de vrijdagavonden onder begeleiding kerstliederen komen zingen!

 

MEER INSPIRATIE

Top 5 leukste kerstmarkten van Nederland van 2021
De leukste musea van Gelderland
Fietsen in Zuid-Limburg
De mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Limburg