8 redenen om dit jaar echt eens naar Auvergne te gaan

28 februari 2017
562

Veel mensen gaan als ze naar Frankrijk trekken voor vakantie naar de Provence, Alpen of het zonnige zuiden aan de Cote d'Azur. Door hun plek in de top 5 van Frankrijk weet je dat het er mooi is, maar ook dat er velen met je dezelfde kant op reizen.

Voor avonturiers die wel eens een ander deel van Frankrijk willen ontdekken is er Auvergne, waar ruige natuur, mooie historie en de lokale cultuur het leven domineren. Denk aan kunstfestivals, eeuwenoude vulkanen en bijzondere plekken om te overnachten in de natuur. We zetten een paar van de mooiste plekken op een rij. Onze koffers zijn gepakt!

P.S.: Niet doorvertellen ūüôā¬†¬†

1. Wandelen over eeuwenoude vulkanen

Puy de Pariou en de Puy de Dome

Puy de Pariou en de Puy de Dome

Het Cantalgebergte vormt een uitgestrekt gebied in de Auvergne waar een gemarkeerde wandelroute je tussen de 750 en 1855 meter brengt. Onderweg kijk je uit over scherpe bergruggen, gletsjervalleien en groene vlaktes zover als je kunt zien. Wanneer je de smaak te pakken hebt kun je ook de top Puy Mary of Le Plomp du Cantal beklimmen, de hoogste top van dit massief.

2. Horizons: kunstfestival in de natuur

Horizons Festival

Horizons Festival

Met zijn grillige ruggen en glooiende velden is het 3 miljoen jaar oude Massif du Sancy een indrukwekkend gezicht. Ieder jaar wordt hier van juni t/m september het Horizons Festival gehouden: een kunstevenement waarbij de natuur als canvas dient voor tijdelijke, bijzondere kunstwerken.

De rode draad van dit evenement is de relatie tussen mens en natuur: van reusachtige dieren van ijzerdraad boven op een vulkaan tot een huis zwevend boven een kratermeer of de glinstering van spiegelende sculpturen in het bos. De kunstwerken zijn te zien via verschillende wandelroutes.

Lees ook:  Bed & Basket: Logeer met je hond aan de Engelse Rivi√®ra

3. Salers: een van de mooiste dorpen van Frankrijk

salers

In Salers, ook wel de zwarte parel van de Cantal genoemd, is men er zeer goed in geslaagd het erfgoed en de authenticiteit van de Renaissance te bewaren: huizen gebouwd van vulkaansteen met leistenen daken, theesalons, kunstgaleries... Sales is vaak een welkom rustpunt om geest en maag van inspirerende brandstof te voorzien. Aanrader: sla een ruime hoeveelheid van de carrés de Salers - fijne gebakjes met zanddeeg - in en doe je tegoed aan de Cave de Salers (kaas).

4. Slapen midden in de natuur bij Le bois Basalte

glamping cabana

Vier jonge architecten hebben op deze bijzondere plek in Auvergne hun droom gecre√ęerd. Met hout van het bos en vulkanisch gesteente bouwden ze moderne houten cabana‚Äôs en grote tenten hoog op een platform in rustgevende harmonie met de natuur.¬†De cabana‚Äôs¬†zijn verschillend van opzet: √©√©n bestaat uit 2 lagen: beneden loopt de ‚Äėwoonkamer‚Äô annex keuken over in een groot terras, boven slaap je omringd door de stammen van de omliggende bomen. Prachtige combinatie tussen buiten leven, eenvoud en comfort.

5. Een 9-daagse wandeltocht langs de meren van Auvergne

Lac d'en haut

Lac d'en haut

De GR30 is een wandelroute van 188,5 kilometer die 12 gletsjer- en vulkaanmeren met elkaar verbindt. Je loopt over de hellingen van eeuwenoude vulkanen, door de dichte bossen, over bloeiende zomerweiden en langs boerendorpen. Onderweg kom je steenschapen, gemzen, marmotten, ree√ęn en bijzondere flora tegen (waaronder¬†de vleesetende zonnedauw). Ruig landschap, veel historische locaties en relatief rustige wandelwegen zijn de belangrijkste redenen voor wandelaars om deze route te lopen.

Lees ook:  Kunstenaar tovert saaie muren om tot levendige taferelen

6. Eten bij l'Auberge des Montagnes

_I2B8549 copie

Eerdere gasten beschrijven hun ervaring bij l'Aubergne des Montagnes onder andere als een 'warme omhelzing'. Op een afgelegen plek in de glooiende heuvels van de Cantal ligt dit fijne restaurant annex hotel waar het voelt alsof je bij familie op bezoek bent. De keuken serveert veelal lokale gerechten (denk aan een cromesqui de Cantal en heel veel kazen uit de Auvergne) op een feestelijke manier, en als je niet meer verder wilt kun je overnachten in de gezellige kamers.

7. Slapen in een boomhut op 8 meter hoogte

tazenat

De Eekhoorn-boomhut

In Auvergne vind je veel onderkomens die midden in de natuur zijn opgezet. Zo ook¬†deze boomhutten van Natura Tazenat (vari√ęrend van 4 tot 8 meter boven de grond) waar je omringd bent door de geluiden van de natuur, duizenden sterren en het ruisende bladerdak van oude eiken. Er is geen elektriciteit, in de winter steek je de houtkachel aan en voor 's avonds zijn er 'kaarsen' op zonne-energie. 's ochtends trek je aan een touwtje je ontbijt omhoog, en voor wie aan het einde van de dag de vermoeide benen echt rust wil geven is er ook een hottub¬†in de buitenlucht..

8. Uitzicht op de Brèche de Roland

Uitzicht op de Brèche de Roland

Uitzicht op de Brèche de Roland (de bres in het midden)

Volgens de legende heeft een stervende ridder uit het leger van Keizer Karel de Grote tijdens een strijd tegen de Basken geprobeerd zijn zwaard tegen de bergen kapot te slaan zodat het net in handen van de vijand zou komen. Maar het zwaard was sterker dan de stenen en sloeg een bres in de bergen, nu een gat in de bergen van zo'n 40 meter breed en 100 meter hoog, op 2807 meter. Dit deel van de bergen is ook de grensovergang tussen Frankrijk en Spanje en onderdeel van de Puy Mary.

Lees ook:  Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

9. Loop over de Via Averna naar Santiago de Compostela

Randonne_Chaine_des_puys_JDA6145

Veel punten van bovenstaande lijst hebben te maken met wandelen, het is dan ook een geweldig gebied om de wandelschoenen onder te binden. Ook omdat in Auvergne een deel van de Sint Jacobs start: in Le-Puy-en-Velay vindt een bekende weg van de Sint Jacobsroute haar oorsprong. Erg mooi, ook relatief druk. Voor wie de groepen wandelaars wil omzeilen is er daarom een mooie alternatieve route die start in Clermont-Ferrand: de Via Averna. Hier ervaar je het rustige platteland, kleine dorpjes en uitgestrekte wijngaarden: een schitterende combinatie tussen cultuur en natuur.

Meer lezen over Auvergne? Eerder schreven we een uitgebreid artikel over de Sint Jacobsroute die door dit deel van Frankrijk loopt, over slapen in een pipowagen of een yurt en de mooiste meren en rivieren van deze streek.

Op de website van Auvergne staat nog meer informatie over deze en andere wandelroutes, hotels en natuurgebieden. Vliegmaatschappij Hop! vliegt in 1,5 uur naar het hart van deze prachtige streek in Frankrijk. Allez!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De mythe van Prometheus, god en Titaan

De 9 allermooiste gedichten bij overlijden moeder

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings