6x de mooiste meren en rivieren in Auvergne (+ overnachten op de oevers)

27 april 2016
196
auvergne

Auvergne is het bewijs dat je voor schitterende natuur niet ver hoeft te reizen. Dit gebied gaat ook wel bij de naam ‘de watertoren van Frankrijk’: talloze rivieren, watervallen, meren en waterlopen stromen hier overvloedig. Of ze liggen er zo glad als een spiegel bij, zoals de vele stille kratermeren die als diepblauwe poelen tussen de groene bossen verscholen liggen. Een aantal stranden aan de meren, zoals La Tour d’Auvergne heeft zelfs de felbegeerde Blauwe Vlag. We zetten een paar van onze favoriete wateren op een rij, en zochten naar plekken die aan de oevers een fijn verblijf bieden. Niet geschikt voor mensen die niet van natuur, rust en ruimte houden!

1. De kronkelende Sioule aan de voeten van de vulkanen van de Puy de Dôme

Méandre de Queuille sur la Sioule (Queuille (63780), Puy-de-Dô auvergne rivieren

Op de top van de oever aan de Sioule staat een tuinhuisje waarvandaan het uitzicht op de rivier schitterend is. Echt een rivier zoals de grillige natuur het bedoeld heeft: met grote kronkels slingert hij zich tussen de vulkanen door. Prachtig in elk jaargetijde!

2. Een (bijna) perfecte cirkel van 700m: Le Gour de Tazenat

meren rivieren auvergne meren rivieren auvergne

Nadat de vulkaan haar laatste vuur en lava naar buiten spoot is dit kratermeer ontstaan. Een bijna perfecte cirkel van 92 meter diep met helder water, omringd door bossen.

3. Roeien over het blauwe water van Lac Pavin

Puy de D__me 04_06_10 068 Randonnee_sancy_auvergne_DSC4016

Ooit een werkende vulkaan, nu één van de mooiste meren van Auvergne. Na de laatste uitbarsting is de kratermond in de loop der eeuwen volgelopen met water en is er in en om het meer een compleet ecosysteem ontstaan. Zwemmen mag hier helaas niet, maar je kunt wel met een roeiboot het water op of een rondje om het meer wandelen.

Lees ook:  Ontdek de Golden Circle in IJsland

4. De spiegel van Lac d’en Haut

63688-Cezallier-Lac d_en haut-DAVID FROBERT 63690-Cezallier-Lac d_en haut-DAVID FROBERT

Hier heb je de kans je echt even alleen op de wereld te voelen – in de positieve zin van het woord. De vrije oevers maken dat dit meer bijna een spiegel in de aarde lijkt, zeker als op een zonnige dag de wolken net zo scherp op het wateroppervlak te zien zijn als in de lucht.

5. Eeuwenoude eiken rondom de "vijver" van Tronçais

meren rivieren auvergne

Het Tronçaismeer werd in 1789 aangelegd door Nicolas Rambourg die een concessie verkreeg om een groot stuk bos te kappen om zijn ijzerfabriek van brandstof te voorzien. 18 hectare groot wordt het meer vandaag vooral gebruikt om te vissen, maar deze plek is ook erg mooi vanwege het eikenbos - welke ontsnapte aan de zaag van Rambourg - dat er omheen ligt. In het woud kronkelen talloze paden ideaal voor wandelen, fietsen of paardrijden. In de herfst kun je er champignons plukken of luisteren naar het hertengebrul..

6. Het hoogst gelegen meer van Auvergne: Lac de Guéry

lac du guery Vue aerienne du lac du Guery, massif du Sancy

Twee miljoen jaar geleden blokkeerden twee lavastromen het water afkomstig van Puy Gros. Nu ligt er een meer van 25 hectare, in bijna perfect ovale vorm. In de winter is het volledig bevroren en verandert het landschap eromheen in een schitterende witte woestijn van sneeuw.

Overnachten op één van de oevers van Auvergne?

Cosy Camp: van pipowagens tot grote safaritenten aan de oever van de Loire

cosycamp auvergne

Op een klein uurtje rijden van Lyon ligt Cosycamp: een pipowagen, (boom)hutten en tenten midden in de natuur. Op de (autovrije!) camping zijn verschillende tuinen aangelegd: een moestuin en boomgaard waar je als gast uit mag plukken, een medicinale tuin voor een natuurlijke apotheek en een aromatische tuin om al snuivend doorheen te lopen. De rivier fungeert als natuurzwembad. Bekijk hier alle mogelijkheden.

Lees ook:  Tiny houses voor op vakantie: van pipowagens tot houten cabana's

Aux Jardins des Thévenets: Logeren in de karakteristieke sfeer van Bourbon

aux jardins auvergne

Eigenaren Lynn en Olivier restaureerden deze 17e en 19e eeuwse gebouwen met een groot oog voor detail. De kamers zijn kunstzinnig en bevatten nog veel originele elementen. Een heerlijke sfeer om een paar dagen in te verblijven! Op een paar honderd meter stroom de Béron.

Toegegeven, je komt hier niet zozeer voor deze kabbelende beek als wel voor het zwembad in het koetshuis van deze mooie chambre d’hote. Maar voor de echte liefhebbers van natuurwater kronkelt de Sioule op slechts een half uurtje rijden alweer door het landschap! Meer informatie.

Domaine du Chambon: Berghutten met een houten (!) bad aan het meer van Chambon

2 lac chambon

Het Domaine du Chambon ligt pal aan het gelijknamige meer en biedt een prachtig uitzicht over de vallei van Chaudefour. Slaap in een cottage, chalet of houten berghut, in deze laatste staat ook een houten bad! Op slechts een half uurtje rijden ligt het Lac Pavin (zie hierboven). In de wijde omgeving ligt meer dan 600 km aan wandel-, fiets- en ruiterpaden. Meer informatie.

Op de website van Auvergne staat meer informatie over deze en andere charmante hotels, chambres d’hote en wandelroutes rondom de vele meren en rivieren. Vliegmaatschappij Hop! vliegt in 1,5 uur naar het hart van deze prachtige streek in Frankrijk. Allez!

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het effect van de natuur op de mens

Hoe kun je optimaal genieten van je tuin?

Normandië in Frankrijk bezoeken

Hoe bewaar je de innerlijke rust als je op zoek bent naar een huis

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings