De geheimen van koffie

3 september 2020
236

De legende wil dat koffieboon werd ontdekt door een geit en de geur van gebrande bonen bleek onweerstaanbaar en zo ontstond de koffie. Wereldwijd wordt inmiddels heel wat koffie gedronken. Zoveel dat het de op een na meest verhandelde grondstof ter wereld is.

Het verhaal

Het was niet de geit zelf die het ontdekte, of misschien wel maar die kon het niet vertellen. Het was de jonge geitenhoeder genaamd Kaldi die aan zijn geiten merkte dat ze heel veel meer energie hadden als ze geknabbeld hadden aan de heldere rode bessen van een bepaalde struik. De jongen zag het verband, ging met de bessen naar een nabijgelegen klooster en gaf de bessen aan een Islamitische monnik. De monnik keurde het verhaal af en wierp de bessen in het vuur. De geur van de verbrande bessen verspreide zich. En die geur was zo lekker dat de bonen snel uit de sintels werd geharkt. Ze vermaalden de bonen en ze werden opgelost in heet water tot koffie.

Onderzoek

Volgens onderzoeken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu drinken mannen met gemiddeld vijf kopjes per dag meer koffie dan vrouwen die bij 3,5 kopjes blijven steken. Grappig om te weten is dat er inmiddels al auto’s zijn die kunnen rijden op koffie. Het is nog niet echt efficiënt maar het kan wel.

Cafeïne

Koffie maakt dus alert. Toch zijn er verschillen in hoeveel cafeïne er in koffie zit. Zo bevat een koffie  met een lichte branding meer cafeïne dan een donker gebrande koffie? Dat komt omdat de cafeïne tijdens het roosteren uit de boon gaat. Net zo als de alcohol uit je eten gaat naarmate het verwarmd wordt. Als je koffie koopt kun je dus koffie met verschillende cafeïne gehalte kopen. Tegenwoordig is er ook cafeïne vrije koffie. Fijn voor in de avond als je daarna snel wil slapen.

Lees ook:  Kleurrijke portretten van honderden reepjes papier

Soorten koffie

Er zijn heel veel soorten koffie op de wereld. Dat heeft dus te maken met de verschillende soorten bonen maar ook met de branding. Daarnaast zijn er veel verschillende manieren om koffie te zetten. Hierdoor zijn er ook een aantal misverstanden over koffie. Een daarvan is de espressoboon. Die bestaat namelijk niet. Espresso is een manier van koffiezetten. zijn gewoon koffiebonen.  Om het de consument makkelijker te maken, wordt bij producten wel de omschrijving espresso gebruikt. Denk maar aan producten als chocoladekoffie-espressobonen en espressomelanges. Hierdoor trekken mensen de conclusie dat espresso een boon is.

Bonen, gemalen of koffiecups?

Wil je koffie zetten dan kun je koffiebonen kopen of gemalen koffie. Helemaal van deze tijd zijn de koffiecups. Deze werden dor Nestlé ontwikkelt bij een koffiezetsysteem waarbij ze lang houdbare gemalen koffie in een kleine aluminium capsule gebruikte. De Nespresso cups dus. De naam Nespresso werd afgeleid van de naam van de fabrikant (Nestlé dus) en espresso.

Een van de voordelen van zelf koffiebonen malen, is de heerlijke geur die vrij komt. Daarnaast is de smaak van de bonen die je maalt veelal sterker en voller van smaak. En er zijn meer soorten koffiebonen te koop dan dat er smaken kant en klaar geleverd worden. Of je kan zelf experimenteren om met verschillende bonen tot de voor jou meest ultieme smaak te komen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden opa

Zo laat je jouw Toscaanse Jasmijn bloeien!

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings