De geheimen van koffie

299 VIEWS
De geheimen van koffie

De legende wil dat koffieboon werd ontdekt door een geit en de geur van gebrande bonen bleek onweerstaanbaar en zo ontstond de koffie. Wereldwijd wordt inmiddels heel wat koffie gedronken. Zoveel dat het de op een na meest verhandelde grondstof ter wereld is.

Het verhaal

Het was niet de geit zelf die het ontdekte, of misschien wel maar die kon het niet vertellen. Het was de jonge geitenhoeder genaamd Kaldi die aan zijn geiten merkte dat ze heel veel meer energie hadden als ze geknabbeld hadden aan de heldere rode bessen van een bepaalde struik. De jongen zag het verband, ging met de bessen naar een nabijgelegen klooster en gaf de bessen aan een Islamitische monnik. De monnik keurde het verhaal af en wierp de bessen in het vuur. De geur van de verbrande bessen verspreide zich. En die geur was zo lekker dat de bonen snel uit de sintels werd geharkt. Ze vermaalden de bonen en ze werden opgelost in heet water tot koffie.

Onderzoek

Volgens onderzoeken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu drinken mannen met gemiddeld vijf kopjes per dag meer koffie dan vrouwen die bij 3,5 kopjes blijven steken. Grappig om te weten is dat er inmiddels al auto’s zijn die kunnen rijden op koffie. Het is nog niet echt efficiënt maar het kan wel.

Lees ook:  5 voordelen van een containerwoning

Cafeïne

Koffie maakt dus alert. Toch zijn er verschillen in hoeveel cafeïne er in koffie zit. Zo bevat een koffie  met een lichte branding meer cafeïne dan een donker gebrande koffie? Dat komt omdat de cafeïne tijdens het roosteren uit de boon gaat. Net zo als de alcohol uit je eten gaat naarmate het verwarmd wordt. Als je koffie koopt kun je dus koffie met verschillende cafeïne gehalte kopen. Tegenwoordig is er ook cafeïne vrije koffie. Fijn voor in de avond als je daarna snel wil slapen.

Soorten koffie

Er zijn heel veel soorten koffie op de wereld. Dat heeft dus te maken met de verschillende soorten bonen maar ook met de branding. Daarnaast zijn er veel verschillende manieren om koffie te zetten. Hierdoor zijn er ook een aantal misverstanden over koffie. Een daarvan is de espressoboon. Die bestaat namelijk niet. Espresso is een manier van koffiezetten. zijn gewoon koffiebonen.  Om het de consument makkelijker te maken, wordt bij producten wel de omschrijving espresso gebruikt. Denk maar aan producten als chocoladekoffie-espressobonen en espressomelanges. Hierdoor trekken mensen de conclusie dat espresso een boon is.

Bonen, gemalen of koffiecups?

Wil je koffie zetten dan kun je koffiebonen kopen of gemalen koffie. Helemaal van deze tijd zijn de koffiecups. Deze werden dor Nestlé ontwikkelt bij een koffiezetsysteem waarbij ze lang houdbare gemalen koffie in een kleine aluminium capsule gebruikte. De Nespresso cups dus. De naam Nespresso werd afgeleid van de naam van de fabrikant (Nestlé dus) en espresso.

Lees ook:  Comfort in een klein broekje

Een van de voordelen van zelf koffiebonen malen, is de heerlijke geur die vrij komt. Daarnaast is de smaak van de bonen die je maalt veelal sterker en voller van smaak. En er zijn meer soorten koffiebonen te koop dan dat er smaken kant en klaar geleverd worden. Of je kan zelf experimenteren om met verschillende bonen tot de voor jou meest ultieme smaak te komen.

MEER INSPIRATIE

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp: de voordelen
De interieurtrends van 2021
Prachtige wandelroutes
Ontdek het Romeins verleden van Zuid-Limburg