7 verschillende soorten koffies

18 augustus 2022
204
koffie

Koffie is het favoriete drankje van veel Nederlanders en Belgen. Het is zelfs zó geliefd dat alleen Nederlanders al 6,5 miljoen liter per dag drinken. Een gemiddelde Nederlander die wel een kopje koffie lust, drinkt zo’n 150 liter per jaar. Koffie wordt meestal in de ochtend gedronken om de dag te starten, en het is echt een drankje voor op kantoor of met bezoek te drinken. Voorheen werd koffie op maar 1 simpele wijze gemaakt, maar nu heb je al tientallen bereidingswijzen ervan. In deze blog staan 7 soorten koffies op een rijtje en hoe jij ze zelf kunt maken.  

Espresso

Een espresso kent iedereen wel, de sterke koffie shot die perfect voor je is als je even die pure koffie smaak wilt proeven. Deze koffie heb je binnen 2 slokken op, maar meer is ook écht niet nodig door deze heftige smaken. Espresso wordt vrijwel overal geserveerd, of dit nu een speciale koffiebar is of een simpel restaurant. Het wordt zelfs als een dessert gedronken, zodat de maaltijd beter kan verwerken in de maag. Een espresso bevat ongeveer 25 tot 30 ml koffie.

Latte

Een latte, ook wel caffè late of koffie verkeerd genoemd, is een koffie die erg veel op een cappuccino lijkt, alleen wordt er nog meer melk gebruikt in een latte. Bij een cappuccino wordt de melk ook wat meer geschuimd dan bij een latte, de melk bij een latte is dus wat vloeibaarder en dunner. Er wordt zo’n 250 ml melk in een latte verwerkt met een dubbele shot espresso.

Lees ook:  7 inspiratietips voor je innerlijke kunstenaar

Cappuccino

Net zoals een Espresso wordt een cappuccino ook vaker na een maaltijd gedronken als dessert. Een cappuccino heeft een espresso als basis en wordt overgoten met gestoomde melk, waardoor het schuim van de melk bovenop de espresso blijft liggen. Hier maken sommige koffiebars ook leuke figuurtjes in met de melk.

koffie

Latte Macchiato

Een Latte Macchiato is een echt kunstwerk vinden sommige. Deze soort wordt namelijk net zoals een cappuccino met een espresso gemaakt, met daarover melk gegoten. Alleen bij deze koffie is het de bedoeling dat je verschillende laagjes ziet tussen de melk en de espresso, dit zie je door het doorzichtige glas waar de koffie in geschonken wordt. Ongeveer 250 ml opgschuimde melk gaat als eerst in het glas, vervolgens wordt de espresso er later aan toegevoegd waardoor je de verschillende tinten bruine koffie laagjes ziet verschijnen. Eigenlijk is een Latte Macchiato hetzelfde als een normale latte, het verschil zit hem alleen in de volgorde in het maken ervan.

koffie

Americano

Velen denken dat een Americano een doodnormale koffie is zoals koffie traditioneel gemaakt wordt, alleen is dit niet zo. Een Americano is een dubbele espresso maar dan met veel water. Deze is dus wat makkelijker af te krijgen dan een normale espresso. Mocht je dus een beginnende espresso drinker zijn, kun je het beste beginnen met een Americano.

Ice Coffee

Een ijskoffie is nog niet zo heel lang geliefd bij velen zoals hij dat nu is. Een ijskoffie is eigenlijk een koude koffie met daarin ijsblokjes aan toegevoegd. Meestal wordt er eerst een shot espresso gezet waarna de ijsblokjes volgen. Een ice cappuccino is ook te bestellen, dit is dus gewoon een cappuccino met ijsblokjes. Starbucks staat vooral bekend om zijn ijskoffies, deze worden geserveerd met diverse smaken zoals karamel bijvoorbeeld.

Lees ook:  5 inspirerende boeken over tiny houses

Affogato

Als je echt koffie wilt combineren met een dessert, is een Affogato wel iets voor jou. Een Affogato wordt gemaakt door een espresso in een glas te schenken met een bolletje vanille ijs in het midden. Deze is perfect voor het afsluiten van een diner, onderweg drinken zal wat moeilijker zijn.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings