7 kleine tips om een start te maken met een afvalvrij leven

15 januari 2018
260

Je wil het nieuwe jaar misschien beginnen met talloze goede voornemens. Meer sporten, gezonder eten, meer tijd voor familie en vrienden. Maar een drastische verandering in je leven houdt je vaak niet lang vol. De beste manier om een blijvende verandering aan te brengen is door er rustig en klein mee te beginnen en niet in één keer volledig in het diepe te duiken. Voornemens voor een duurzamer leven, bijvoorbeeld zonder afval, veranderen zo hopelijk in een blijvende aanpassing.

Wij geven je zeven tips hoe je een "zero waste" leven met kleine stappen begint. 

 

1. Stel je vast waarom je dit wil doen

Om een voornemen goed te blijven volhouden is het belangrijk dat je je goed beseft waarom je de verandering wilt maken. Het maakt niet uit wat de reden maar is, als het je innerlijke motivatie maar dagelijks kan blijven voeden. Waarom wil je proberen minder afval te produceren? Ben je klaar met de politieke leiders die het probleem van klimaatverandering blijven negeren? Kom je tijdens wandelingen door de natuur steeds meer afval tegen? Wil je jouw steentje bijdragen aan een betere wereld voor je kinderen? Schrijf het op je spiegel, stop een zichtbaar briefje in je portemonnee of maak van je eigen prullenbak een herinneringsplek: zolang je je blijft herinneren waarom je hiermee bent begonnen, houd je het beter vol.

 

2. Verdiep je in je afval

Dat bedoelen we natuurlijk niet letterlijk, maar het is wel belangrijk om eens kritisch te kijken naar wat je precies in de afvalbak gooit. Als je beter inzicht krijgt in wat je precies weggooit, weet je ook beter waar je dingen zou kunnen verbeteren. Ook krijg je zo beter inzicht in welke categorieën je meer of minder afval produceert wat ons brengt bij de volgende tip.

Lees ook:  Een liefdesbrief aan de mist

 

3. Stel prioriteiten

Je gehele afvalbak in één keer niet meer gebruiken kan heel overweldigend voelen. Het kan helpen om het één terrein per keer te bekijken. Begin bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, in de badkamer of met plastic bestek en bekertjes. Dan blijft je doel behapbaar en houd je het overzicht. Als je een goeie stap hebt gemaakt op één gebied heb je weer meer ruimte om een ander deel onder de loep te nemen.

 

4. Vervang artikelen pas als de oude op zijn

Er zijn veel producten te verkrijgen die minder afval met zich meebrengen. Bijvoorbeeld zeep en shampoo of recyclebare afvalzakken. Maar nu grof inslaan op al die groene producten zou betekenen dat je je oude, minder duurzame producten zou weggooien. En dat is nou net wat we proberen minder te doen. Gebruik je producten tot je ze zou weggooien en maak ze je shampooflessen leeg. Bij het kopen van nieuwe producten kun je je voornemens toepassen. Koop bijvoorbeeld een stuk zeep als shampoo, zodat je later geen plastic fles hoeft weg te gooien.

 

5. Bekijk goed wat je kunt recyclen, upcyclen of weggeven

De lege shampoofles, de plastic zakjes van de supermarkt of de kartonnen verpakking van een pakketje: je kunt het allemaal recyclen. Sommige producten komen nu eenmaal met een verpakking en recyclen is al een stuk beter dan het restafval laten groeien. Kijk welke spullen je kunt hergebruiken, misschien op een andere manier of voor een creatief project. Zoals deze kunstenaar, die van plastic flessen de meest kleurrijke bloemen en cactussen weet te maken. Sommige spullen kun je misschien cadeau doen of doneer ze aan een goed doel.

Lees ook:  Ontspullen: alleen nog spullen waar je van houdt

 

6. Zeg nee tegen eenmalig plastic

Als je herbruikbare plastic of linnen tassen overal wegstopt, hoef je nooit meer een plastic tasje te kopen in de supermarkt of winkel. Stop er één in je handtas, je auto en leg ze bij de deur, zodat je zelfs bij een spontane boodschap niet zonder komt te zitten. Neem je eigen herbruikbare koffiebeker mee zodat je een plastic beker kunt uitsparen en bedank voor het plastic bestek bij afhaalmaaltijden als je het toch mee naar huis neemt.

 

7. Realiseer je dat het een proces is

Rome is niet in één dag gebouwd en een afvalvrij leven bereik je ook niet in een week. Blijf je ervan bewust dat het een proces is en dat elke kleine stap die je zet al een groot verschil kan maken. Het is al bewonderenswaardig dat je de moeite neemt om bewust met afval bezig te zijn en je ecologische voetafdruk probeert te verkleinen. Voel je niet schuldig als je toch iets weggooit, zolang je zoveel mogelijk recyclet.

 

Met deze zeven tips ben je klaar om je eerste stappen te gaan zetten in een afvalvrij leven. Spoor je omgeving en vrienden aan om samen de beginselen te ontdekken, zodat je elkaar kunt steunen en inspireren. Op deze webshop vind je een heleboel producten die jouw afval kunnen laten afnemen. Succes met het begin van een zero waste leven.

 

Wil je liever geen plastic verpakkingen rond je groenten en fruit en wil je weten waar je producten echt vandaan komen? Wordt dan lid van een Zelfoogsttuin, een stuk land waar je zelf je groenten mag oogsten. Bij Paradijsvogels Magazine zetten we de leukste zelfoogsttuinen van Nederland voor je op een rijtje. 

Lees ook:  Kruiden drogen: zo haalt u het maximale uit uw kruidentuin

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Waarom heb je een leuke, creatieve hobby nodig?

De rustgevende aura kleur blauw

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings