
Kersenbloesem zover je kunt kijken, openbaar vervoer dat zonder uitzondering stipt op tijd rijdt, verwarmde toiletbrillen, theedrinken als absolute kunstvorm: Japan is verre van een doorsnee vakantiebestemming. High-tech en eeuwenoude cultuur wisselen elkaar in het land van de rijzende zon moeiteloos af.
Toegegeven, het ligt niet naast de deur, voor velen is niet het eerste land dat op het verlanglijstje staat. Maar als je de mening deelt dat het leven uiteindelijk draait om het verzamelen van waardevolle ervaringen, dan is Japan bij uitstek het land om er vele te beleven. Redenen genoeg om een keer te reizen naar Japan (of, voor de gelukkigen die al zijn geweest: terug te keren!):
Aanvullingen? Reageren kan onderaan de pagina!
1. Ervaar wabi sabi, leven in het hier en nu op z'n japans
In een wereld die doorgaans vrij sterk gefocust is op perfectie, is wabi sabi een welkome verlichting. Wabi sabi gaat o.a. over de schoonheid van de imperfectie, geraffineerde ingetogen schoonheid en de filosofie dat voorwerpen hun waarde verkrijgen door gebruik en leeftijd.
Wabi verwijst o.a. naar de theeceremonie uit de 17e eeuw waar een van de grondbeginselen tot stand kwam: de ceremonie moest zo goed worden beheerst dat die volkomen gedachteloos kon worden uitgevoerd, zodat gedachten konden worden gewijd aan de gasten in een soort egoloze dienstbaarheid.
Sabi gaat er o.a. over dat niets perfect of blijvend is, maar dat het leven evengoed betekenisvol is. Na een reis door Japan krijgt die vaas waar een stukje af is opeen een hele andere betekenis, en is het wellicht makkelijker om te accepteren dat ouder worden niet iets is om tegen te vechten maar om het te accepteren. Wabi sabi!
2. Beleef de muisstille, donkere bossen van Mount Koya
Dit religieuze pelgrimsoord is een zeer spirituele omgeving met tempelaccommodaties, monniken en door mos begroeide begraafplaatsen. Met name in de herfst is het spectaculair gekleurd. In deze omgeving is de enige overnachtingsmogelijkheid in een tempelaccommodatie (shukubo).
Het is een lokale accommodatie naast een tempel, waar de monniken nog voor het ochtendgloren beginnen met hun rituelen. Als gast kun je de ochtendmeditatie bijwonen. Daarnaast is het wandelen door de donkere bossen en over de historische begraafplaatsen heel bijzonder: het is muisstil en biedt steeds verassende details, zoals een beeld waar men net een bloemetje heeft neergelegd of een boeddhistisch offer heeft gebracht, vaak oranje van kleur. Op deze route vind je Mount Koya.
3. Aanschouw de geisha's binnen handbereik
Een afspraak met een geisha is niet voor iedereen weggelegd: het kost veel geld en je komt er alleen op aanbeveling van een huidige klant binnen. Dus neem dat 'handbereik' vrij letterlijk, dichterbij komen er slechts weinig. Maar in de wijk Gion in het centrum van Kyoto kun je toch een beetje van de sfeer proeven: smalle, donkere straatjes met houten huisjes en rode lantaarns.
In de vroege avond tref je vele geisha's in vol ornaat op weg naar hun afspraken. Het beroep leek een tijd uit de gratie, maar anno 2016 schijnen jonge vrouwen in toenemende mate voor het leven als geisha te kiezen (waar hun ouders dan weer even van moeten bijkomen). Bijzonder om in deze subcultuur te duiken! Op deze route kun je Kyoto combineren met o.a. Tokyo, Hiroshima en Miyajima.
4. Neem de boot naar het kunsteiland Naoshima
[quote text_size="small"]
Het voormalige visserseilandje is nu een hip&happening kunsteiland met prachtige musea omringd door een typisch Japans landschap, maar dan zonder de massa’s toeristen, souvenirwinkels en kitsch.
[/quote]
Naoshima Island in de Japanse binnenzee is een verrassend stukje Japan. Het voormalige visserseilandje is nu een hip&happening kunsteiland met prachtige musea (alleen moderne kunst!) omringd door een typisch Japans landschap, maar dan zonder de massa’s toeristen, souvenirwinkels en kitsch die meestal bij dit soort plekken gratis worden bijgeleverd.
Hier wordt het hele leven vanuit een kunstzinnig oogpunt bekeken: zelfs traditionele warenhuizen zijn omgetoverd tot kunstobjecten en kunst en natuur gaan hier vaak hand in hand.
5. Ga ná het douchen in bad
[quote text_size="small"]
Voor westerse reizigers is het even wennen als men in een bad van westers formaat zit en er gezellig een wildvreemde bij komt zitten. Voor de Japanners is het echter de gewoonste zaak van de wereld. Gewoon een beetje opschuiven dus!
[/quote]
In Japan is baden bijna religieus, er gaat een heel reinigingsritueel aan vooraf. Zelfs in moderne hotels zie je dat het bad achter de douche is gebouwd: je dient schoon in bad te stappen. Deze cultuur is ontstaan omdat Japan barst van de warmwaterbronnen door vulkanische activiteiten.
In sommige regio’s, zoals Kurokawa Onsen, wordt gedacht dat het water helende kwaliteiten heeft. Voor westerse reizigers is het even wennen, vooral als men in een zeer kleinschalige accommodatie in een bad van westers formaat zit en er gezellig een wildvreemde bij komt zitten. Voor de Japanners is het echter de gewoonste zaak van de wereld. Gewoon een beetje opschuiven dus!
6. Waag je aan een levensgevaarlijk diner in Osaka
Vergeet de lieflijke bloesemtuinen. Osaka -bright lights, big city- is een hypermoderne stad. Televisies en neonlichten knallen je tegemoet, de combinatie van kitsch, bizarre plekken (een reuzenrad op het dak van een warenhuis - want waarom ook niet) en de high-tech uitstraling zorgen voor een levendige omgeving.
Waarvoor je hier ook komt is fugu, de giftige kogelvis. De koks die dit bereiden zijn speciaal opgeleid om de organen te verwijderen waar het gif in zit, vaak eet de kok bij de tafel de eerste hap om te laten zien dat je met een gerust hart je visje soldaat kunt maken. Het restaurant Zuboraya Dotombori wordt aanbevolen! Op deze route kom je langs Osaka.
7. Dwaal door één van de mooiste tuinen ter wereld
We schetsen het even: denk groot, zoals Versailles, maar dan nog groter. Net zo perfect gemanicuurd, maar dan in Japanse stijl met pijnbomen, esdoorns, stenen lantaarns en sierlijke paviljoenen. Veel meertjes, gevuld met vissen. Veel schaduwplekken en allerlei schakeringen groen. Er zal geen blaadje onkruid te zien zijn, de kleuren van de bloemen en planten zijn perfect op elkaar afgestemd. Over bogen zijn de hangplanten sierlijk gedrapeerd zodat je er onder door kunt wandelen. Overal staan bankjes om uit te rusten en van het landschap te genieten. De Kenrokuen-tuin bij Kanazawa is met recht een van de mooiste landschapstuinen ter wereld.
In april bloeit de bloesem, dus dan tref je ook veel medereizigers die dit fenomeen willen zien. Wel is het een uitgelezen moment om gezinnen te aanschouwen die picknicken onder de bloesem, en vaak in traditionele kleding foto’s maken. Iedereen geniet van het landschap, de Japanners zijn net zoveel toerist als de westerse reizigers. Vanaf medio november kleurt het land geel/oranje/rood en in de landschapstuinen komen de esdoorns dan echt tot hun recht. Prachtige bladerdaken met een unieke bladvorm met op de achtergrond vaak een strakblauwe hemel. Onze koffers zijn gepakt!
Meer weten over reizen naar Japan?
De reisspecialisten van Tenzing Travel (voorheen Kuoni) delen graag hun beste tips en mooiste routes. Op de website staan enkele inspirerende voorbeeldreizen door Japan. Je reist in je eigen tempo, op verschillende plekken organiseert Tenzing Travel een lokale gids die je mee op pad neemt. Met de inspiratie van Tenzing Travel kun je ook zelf een reis samenstellen, de reisspecialisten maken er dan een mooi geheel van, inclusief uitgebreide informatievoorziening over de route, suggesties voor musea, restaurants, excursies en details die de reis bijzonder maken.
Reislustig geworden? Deze voorbeeldreizen door Japan geven goede inspiratie!