7 kinderboeken die ook meer dan leuk zijn voor volwassenen

3814 VIEWS
7 kinderboeken die ook meer dan leuk zijn voor volwassenen

Kinderboeken zijn niet alleen leuk om voor te lezen. Ze staan vaak vol met levenslessen en wijze woorden die voor zowel jong als oud goed zijn om te onthouden; denk bijvoorbeeld ook aan de levenslessen van Winnie de Poeh. Boeken die je zelf als kind gelezen hebt, zijn dan ook zeker het herlezen waard – het is verbazingwekkend hoeveel verborgen betekenissen te ontdekken zijn wanneer je deze jaren later opnieuw (voor)leest. Daarom hebben we hieronder zeven boeken op een rijtje gezet die zowel jou als de kinderen zullen ontroeren, vermaken en inspireren!

1. De gulle boom – Shel Silverstein | Arthur japin

‘Er was eens een boom… En hij hield van een kleine jongen.’ Hij hield zoveel van de jongen dat hij alles gaf wat hij had zodat de jongen gelukkig zou worden. En de jongen nam en nam maar.. Dit boek over onvoorwaardelijke liefde nodigt uit tot nadenken en heeft voor elke lezer een andere betekenis, maar raakt zowel jong als oud. Je kunt het boek hier vinden. 

de gulle boom4

2. De leeuw en het vogeltje – Marianne Dubuc

Een prachtig verhaal over een bijzondere vriendschap tussen en leeuw en een vogeltje. De leeuw vindt het vogeltje gewond in de tuin en verzorgt het vogeltje tot die weer gezond is. Beiden zijn vrij eenzaam en zijn dus blij om samen de winter door te brengen, maar wat zal er gebeuren als de lente komt en het vogeltje weer kan vliegen..? Een boek van weinig woorden en sprekende beelden die je een warm gevoel bezorgen. Je kunt De Leeuw en het vogeltje hier bestellen.

De leeuw en het vogeltje

3. Een boom vol herinneringen – Britta Teckentrup

Vos leefde lang en gelukkig, maar gaat nu voor eeuwig slapen. De vrienden van Vos halen samen herinneringen op en hierdoor groeit er een mooie boom op de laatste rustplaats van Vos. Een boom vol herinneringen is een inspirerend verhaal die mensen van alle leeftijden kan helpen omgaan met het overlijden van een naaste en hen eraan herinnert dat iemand nooit werkelijk verdwenen is zolang zij niet vergeten zijn. Bestellen kan hier. 

een boom vol herinneringen

4. Tijger tijger is het waar? – Byron Katie en Hans Wilhelm

Dit boek geschreven door Byron Katie en Hans Wilhelm vertelt het verhaal van een klein, onzeker tijgertje die denkt dat zijn leven volledig instort tot een wijze schildpad hem door slechts een paar vragen te stellen op andere gedachten weet te zetten. Een mooi boek dat zowel kinderen en volwassenen opvrolijkt en in henzelf laat geloven – het zijn immers meestal slechts onze eigen gedachten die ons in de weg zitten… Je vindt het boek hier.

tijger, tijger is het waar

5. De kleine prins – Antoine de Saint-Exupery

Deze mag natuurlijk niet ontbreken. Eerder schreven we al een artikel over 5 Inspirerende levenslessen uit ‘De Kleine Prins’ en het is dan ook een boek dat eenieder minstens een keer in zijn leven gelezen moet hebben. Dit verhaal over een piloot die na een noodlanding een kleine prins ontmoet die prachtige verhalen vertelt is een modern sprookje vol universele waarheden waardoor je aan het denken wordt gezet. Bestel De Kleine Prins hier. 

de kleine prins

6. Plofje de olifant – Byron Jackson

Plofje is een schattig en vrolijk olifantje dat geen idee heeft wat voor diertje hij eigenlijk is. Dus als een gemene papegaai hem vertelt dat hij te gerimpeld is en te ruim voor zijn velletje raakt hij verdrietig en zelfbewust en probeert zichzelf te veranderen. Uiteindelijk ontdekt hij dat hij perfect is zoals hij is en gaat hij weer vrolijk door het leven. Het is een hartverwarmend verhaal: zelfacceptatie is iets van alle leeftijden! Het boek is hier te bestellen. 

plofje de olifant

7. De geschiedenis van Ferdinand – Munro Leaf

Ferdinand is een zachtaardige stier die in tegenstelling tot de andere stieren niet wil vechten. Hij is absoluut geen watje en enorm sterk, maar hij zit veel liever onder de schaduw van de kurkenboom te genieten van de geur van de bloemen. Ondanks vele provocaties blijft Ferdinand zijn vredige zelf. Een erg mooi en prachtig geïllustreerd boek over gelukkig zijn met wie je bent en hoe krachtig het hebben van een goed karakter is. Het boek is in Nederland lastig te vinden, maar we hebben hier een exemplaar gevonden!

Lees ook:  24 dingen die ik na 56 jaar denk te weten

de geschiedenis van ferdinand

MEER INSPIRATIE

Cadeautips: de mooiste koffietafelboeken om cadeau te doen (of krijgen!)
Steve Jobs, nietsontziende ondernemer en wereldverbeteraar tegelijk
Subtiele wijsheden uit het boek De Geheime Tuin
Het Deense geheim voor geluk