7 droomplekken langs de Noorse kust waar je langsvaart met de Hurtigrutenboot

20 augustus 2018
764

Voor de zon hoef je deze zomer Nederland niet uit. Maar wie al die tropische dagen in ons soms oververhitte kikkerlandje doorbrengt, droomt wellicht weg bij de gedachte aan de koele schoonheid van het hoge noorden!

Dat dromen werkelijkheid kunnen worden, bewijst een ronduit overdonderende zeereis per authentieke Noorse postboot. Met de Hurtigruten vaar je langs een aantal van de mooiste plekken op aarde. Vanaf het dek geniet je van spectaculaire uitzichten, actieve genieters kunnen de natuur in trekken! We geven je graag even een voorproefje van 7 ultieme droomplekken.

1. De pure schoonheid van de Geiranger Fjord

Eigenlijk schiet elk superlatief tekort voor de beroemdste fjord van Noorwegen. Beboste rotsen, die loodrecht uit het groenblauwe water omhoogrijzen. Witte stapelwolken tegen een stralend blauwe hemel. De schitterende frisheid van dit kleurenspel is adembenemend.

De Geirangerfjord laat je de magistrale kracht van de natuur ervaren. Niet voor niets staat hij op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wonderlijk mooi zijn ook de vele hoge watervallen, met poëtische namen als de Syv Søstrene (de Zeven Zusters), Brudesløret (Bruidssluier) en Friar (Vrijer). Geiranger is vooral uniek in de zomermaanden. Zin om het dan met eigen ogen te gaan zien? Bekijk deze reis eens. 

2. Alesund: het Venetië van het noorden

De eeuwenoude stad Alesund ligt op maar liefst drie eilandjes in de Atlantische Oceaan: Hessa, Aspøy en Norvøy. Samen omringen ze de vissershaven. Door de centrale ligging hiervan groeide Alesund in de middeleeuwen uit tot een belangrijk handelscentrum.

Aan het begin van de 20e eeuw brandde een groot deel van de stad af. De Duitse keizer Wilhelm II, een bewonderaar van Noorwegen, zorgde er persoonlijk voor dat de stad werd herbouwd. Sindsdien is Alesund beroemd om haar houten Jugendstill-huizen. De vele kanalen in het centrum leverden de stad de bijnaam Venetië van Noorwegen’ op. Die kanalen maken een bezoekje aan Alesund extra bijzonder, want je kunt geweldig kajakken door het hart van de oude stad.

Lees ook:  De allermooiste winterbestemmingen: wit, puur en stil.

In deze prachtige Art Nouveau-stad worden elk jaar diverse muziek-, theater- en kunstfestivals georganiseerd.

3. De Lofoten: mooier dan je mooiste dromen

De eilanden van de Lofoten zijn volgens kenners mooier dan de Malediven. De eilandengroep ligt midden in de onstuimige Noorse Zee. Hier overtreft de schoonheid van de natuur al je dromen: imposante bergen, diepe schilderachtige fjorden, lange zandstranden, pure wildernis. Tussen eind mei en half juli schijnt de zon hier dag en nacht. Op de stranden waan je je bijna in tropische sferen, maar hier is de zee wel aanzienlijk meer verfrissend! Karakteristiek zijn ook de oude vissersdorpjes met hun gekleurde houten huizen.

4. Walvissen spotten op de Vesterälen

Het hele jaar door kun je op de Vesterälen walvissen spotten.

En witte zandstranden én uitgestrekte groene landerijen én schilderachtige fjorden én steile hoge bergtoppen: bestaat dat op één plek? Ja hoor, de eilanden van de Vesterälen hebben het allemaal. En dan zijn ze ook nog eens het walhalla van de walvissen. Het hele jaar door kun je ze hier spotten. In de zomer kom je er vrijwel zeker potvissen tegen, terwijl de orka’s en bultruggen zich in de winter laten zien.

Na de Lofoten vaart de Hurtigrutenboot door de slechts 100 m brede straat van Raftsbundel. Het is altijd weer even spannend of dat gaat lukken. Vanaf het dek kun je de fjorden dan bijna aanraken.

Zin om zo’n avontuurlijke reis mee te maken? Deze tocht brengt je ernaar toe.

5. Ademloos het Noorderlicht bekijken in Tromsø

Ademloos kijken naar de rollende vlammen en mysterieuze stralenbundels.

Hoe internationaal wil je het hebben, in één land? Terwijl Alesund bekend staat als het Venetië van Noorwegen, wordt Tromsø al sinds de 19e eeuw ‘Parijs van het Noorden’ genoemd. Toch is de universiteitsstad pas sinds 1960 via een 1016 m lange brug en een tunnel van ruim 1200 m met het vasteland verbonden.

Lees ook:  Bestemmingen voor een originele stedentrip in Europa

Hoewel Tromsø boven de poolcirkel ligt - op dezelfde geografische breedte als Alaska en Siberië heerst er een aangenaam mild eilandklimaat. Kouder dan -18 graden is het er ’s winters nooit geweest, terwijl het in de zomer gemiddeld zo’n 11 graden wordt.

De bruisende stad ligt precies in het midden van de zone waar het noorderlicht het vaakst te zien is. Tussen 18.00 en 02.00 uur is de kans het grootst om van de rollende vlammen en mysterieuze stralenbundels te genieten. Een fenomenaal schouwspel.

6. Het unieke panorama op de Noordkaap

In feite is de Noordkaap niet meer dan een steile rots. Maar wel eentje met een gigantische aantrekkingskracht. De allereerste toerist, Italiaan Francesco Negri, arriveerde er in de winter van 1664, na een trektocht van twee jaar. Hij zette z’n rugzak neer, blikte over de Barentszzee, realiseerde zich dat vergeleken met de Noordkaap elke nieuwe ervaring alleen nog maar kon tegenvallen en schreef tevreden naar huis: ‘Hier eindigt de wereld, en hier eindigt ook mijn reis.’

Overigens had Negri het mis met dat ‘einde van de wereld’. De landtong Knivskjelodden ligt nog anderhalve kilometer noordelijker en is daarmee echt het noordelijkste puntje van het Europese continent. Maar qua panoramische uitzichten overtreft de Noordkaap alles.

En zou Negri ook de middernachtszon gezien hebben? Of het Noorderlicht? Want ook daar kun je vanaf de Noordkaap enorm van genieten.

7. De wonderbaarlijke Noordpoolsfeer van Kystriksveien/Helgeland

Nergens is de afwisseling in natuurelementen groter dan in Kystriksveien.
©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Ooit een gletsjer met zwart ijs gezien? Of een berg met een gat erin? Respectievelijk zijn Svartisen en Torghatten twee van de vele wonderbaarlijke natuurverschijnselen die je tegenkomt tijdens een reis langs de Kystriksveien en Helgeland.

Lees ook:  Harry Potter tour London: experience en tours

Dit deel van Noorwegen bestaat uit duizenden eilandjes, verspreid in de Noord-Atlantische Oceaan. Hier wisselelen alle denkbare elementen zich in hoog tempo af. Je gelooft niet wat je ziet, zoveel verpletterende contrasten in één gebied. Arctische zandstranden, idyllische groene weides vol wilde bloemen en knalrode houten hutten, een intrigerend samenspel van fjorden, gletsjers, bergen en watervallen. En bij dat alles word je overspoeld door het pure, speciale licht van de sneeuw.

Behalve prachtige natuur biedt Helgeland ook een boeiende historie. Er is geen betere plek om verse zalm te eten, want de regio is van oudsher beroemd om haar visserij. Maar óók om een heel speciaal eendje: de eidereend. De dons van deze eendensoort wordt gezien als de beste en warmste ter wereld.

Op zoek naar een typisch Noors souvenir? Een dekbed of kussen gevuld met eidereendendons is een fijne optie. Weer thuis kun je dan heerlijk verder dromen van deze fantastische reis.

Zin om zelf zo’n droomreis te maken?

Buro Scanbrit heeft diverse data geselecteerd voor de mooiste zeereis met de Hurtigruten, in verschillende jaargetijden. In de lente ontwaakt de natuur uit een diepe winterslaap en ervaar je drie seizoenen in een reis. In de zomer maken de vele tinten groen het uitzicht betoverend en ervaar je de middernachtzon. In de herfst verkleuren de bomen in geel, oranje en rood en is de eerste periode boven de poolcirkel 's avonds het noorderlicht te zien. In de winter kun je geweldige activiteiten bijboeken, zoals een huskysafari, en zie je gegarandeerd het noorderlicht.

Reeds 16 keer werd Buro Scanbrit uitgeroepen tot beste reisorganisatie van Noord-Europa. Op dit moment hebben ze aantrekkelijke aanbiedingen voor een reis per Hurtigrutenboot.

Vraag hier de gratis brochure aan voor meer inspiratie.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down