6x een klein gevoel van dankbaarheid wat iedereen met een tuin herkent

4 januari 2018
385

Zo nu en dan is het tijd voor bezinning. Een moment van reflectie over de moeilijke, maar vooral de mooie dingen van het leven. Zoals tuinieren! Deze keer een moment van dankbaarheid waar iedereen in het bezit van een tuin zich misschien wel in herkent. Je eigen stukje paradijselijk groen waar je de seizoenen ziet komen en gaan en het leven wat Moeder Natuur je schenkt met veel plezier een handje helpt.

Het hebben van een tuin kan zo nu en dan een last zijn: het door weer en wind winterklaar maken, onkruid wat maar blijft terugkomen (deze kunstenares gebruikt deze eigenschap juist als inspiratiebron voor haar kunst en maakt er levensgrote muurschilderingen op straat van) of een ongedierte plaag waardoor de zo zorgvuldig aangelegde moestuin iets minder vruchtbaar blijkt dan gehoopt.

Maar elke keer dat er een zaadje ontspruit is er die trots dat we iets nieuws helpen groeien. Dus bij deze een lijstje van de fijne dingen van een tuin waar je dankbaar voor kunt zijn!

#1 Gratis arbeidskracht

Cruciaal in het behoud van een bloeiende en gezonde tuin is de aanwezigheid van gunstige insecten zoals vlinders, wormen en bijen. Ze voegen zuurstof toe aan de aarde, verspreiden zaden en beschermen de moestuin tegen minder goedgezinde insecten. Hoe fijn is het om in het voorjaar in de tuin te zitten terwijl deze harde werkers zoemend af en aan vliegen om jouw tuin te laten floreren! Je kunt aan het behoud van deze kleine helpers door het gebruik van biologische producten en natuurlijke ongediertebestrijding.

#1 hommel en vlinder tuin

#2 Het gevoel van verse aarde tijdens het tuinieren

We weten allemaal dat een mooie tuin begint met goede aarde. Dat de zon en regen samen met de grond de basis bieden voor onze planten om te groeien en bloeien. Maar de heerlijkste momenten zijn toch gewoon wanneer je met beide handen in de aarde kan wroeten en de geur van de tuin opsnuift wanneer het net geregend heeft.

#2 aarde group

#3 Eindeloze inspiratie

garden shop

Ze bieden niet alleen ontzettend veel inspiratie, maar zijn ook een plek om gewoon lekker rond te struinen en tussen de nieuwe planten te snuffelen: tuinwinkels. Waar anders kan je tien verschillende zaden in een mix kopen en vraag na vraag stellen over hoe je die verschrompelde varen weer nieuw leven in kan blazen? Iets minder dankbaar is misschien de portemonnee wanneer je weer met meer aankopen dan gepland de deur uitloopt.

Lees ook:  Tips voor een onderhoudsvrije tuin

#4 Handige helpers bij het tuinieren

garden tools

Ook al is tuinieren met beide handen in de aarde heerlijk, fijn gereedschap kan een welkome uitkomst bieden voor de klussen met hogere moeilijkheidsgraad. Onkruid wieden wordt een stuk aangenamer met een onkruidborstel en die net iets te dikke tak snoeien wordt een eitje met de juiste boomschaar. Maar het fijnst aan goed gereedschap is het gevoel dat het je geeft tijdens de klus. Dat favoriete schaartje dat zo lekker knipt dat je op moet passen dat er nog wat van de heg overblijft en dat paar tuinhandschoenen die op een gegeven moment als een tweede huid aanvoelen en die je tot de laatste draad verslijt. Heerlijk!

#5 Inheemse flora lokt fauna

Van nature aangepast aan de omgeving en de lokale weersomstandigheden, dus: lekker makkelijk. Inheemse planten schelen in tijd en kosten door het weinige onderhoud dat ze nodig hebben en gaan duurzaam om met de meest waardevolle hulpbron: water. Ook speelt dit zelfstandig groen een cruciale rol in het aantrekken van vogels en ander wild: heel fijn!

#5 Wilde planten group

#6 Elk seizoen zijn eigen charme

Hij licht voor de hand, maar wie houdt er niet van de transformerende kracht van de seizoenen? De herfst die de bladeren een prachtig nieuw palet aan kleuren geeft terwijl de zon langzaam lager aan de hemel komt te staan en hiermee diepe schaduwen van bloemen door de tuin werpt. Een paar maanden later de opgewonden afwachting van de eerste lenteknopjes die zich beginnen te ontvouwen.  Winter, lente, zomer en herfst, elk seizoen heeft zijn eigen prachtige charme!

#6 seizoenen

Lees in dit artikel hoe je je tuin kunt omtoveren tot egelparadijs. Nog iets om dankbaar voor te zijn: ze zijn niet alleen ontzettend schattig, ze verlossen je ook met alle liefde van de slakken die je planten aanvreten. Ken je iemand die van bloemen houdt? Verras iemand met een boeketje bloemen in de brievenbus!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden opa

Zo laat je jouw Toscaanse Jasmijn bloeien!

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings