6x een klein gevoel van dankbaarheid wat iedereen met een tuin herkent

876 VIEWS
6x een klein gevoel van dankbaarheid wat iedereen met een tuin herkent

Zo nu en dan is het tijd voor bezinning. Een moment van reflectie over de moeilijke maar vooral de mooie dingen van het leven. Deze keer een moment van dankbaarheid waar iedereen in het bezit van een tuin zich misschien wel in herkent. Je eigen stukje paradijselijk groen waar je de seizoenen ziet komen en gaan en het leven wat moeder natuur je schenkt met veel plezier een handje helpt.

Het hebben van een tuin kan zo nu en dan een last zijn: het door weer en wind winterklaar maken, onkruid wat maar blijft terugkomen (deze kunstenares gebruikt deze eigenschap juist als inspiratiebron voor haar kunst en maakt er levensgrote muurschilderingen op straat van) of een ongedierte plaag waardoor de zo zorgvuldig aangelegde moestuin iets minder vruchtbaar blijkt dan gehoopt.

Maar elke keer dat er een zaadje ontspruit is er die trots dat we iets nieuws helpen groeien. Dus bij deze een lijstje van de fijne dingen van een tuin waar je dankbaar voor kunt zijn!

#1 Gratis arbeidskracht

Cruciaal in het behoud van een bloeiende en gezonde tuin is de aanwezigheid van gunstige insecten zoals vlinders, wormen en bijen. Ze voegen zuurstof toe aan de aarde, verspreiden zaden en beschermen de moestuin tegen minder goedgezinde insecten. Hoe fijn is het om in het voorjaar in de tuin te zitten terwijl deze harde werkers zoemend af en aan vliegen om jouw tuin te laten floreren! Je kunt aan het behoud van deze kleine helpers door het gebruik van biologische producten en natuurlijke ongediertebestrijding.

Lees ook:  Zo ziet het kleurrijke leven van een bloemist eruit

#1 hommel en vlinder tuin

#2 Het gevoel van verse aarde

We weten allemaal dat een mooie tuin begint met goede aarde. Dat de zon en regen samen met de grond de basis bieden voor onze planten om te groeien en bloeien. Maar de heerlijkste momenten zijn toch gewoon wanneer je met beide handen in de aarde kan wroeten en de geur van de tuin opsnuift wanneer het net geregend heeft.

#2 aarde group

#3 Eindeloze inspiratie

garden shop

Ze bieden niet alleen ontzettend veel inspiratie, maar zijn ook een plek om gewoon lekker rond te struinen en tussen de nieuwe planten te snuffelen: tuinwinkels. Waar anders kan je tien verschillende zaden in een mix kopen en vraag na vraag stellen over hoe je die verschrompelde varen weer nieuw leven in kan blazen? Iets minder dankbaar is misschien de portemonnee wanneer je weer met meer aankopen dan gepland de deur uitloopt.

#4 Handige helpers

garden tools

Ook al is tuinieren met beide handen in de aarde heerlijk, fijn gereedschap kan een welkome uitkomst bieden voor de klussen met hogere moeilijkheidsgraad. Onkruid wieden wordt een stuk aangenamer met een onkruidborstel en die net iets te dikke tak snoeien wordt een eitje met de juiste boomschaar. Maar het fijnst aan goed gereedschap is het gevoel dat het je geeft tijdens de klus. Dat favoriete schaartje dat zo lekker knipt dat je op moet passen dat er nog wat van de heg overblijft en dat paar tuinhandschoenen die op een gegeven moment als een tweede huid aanvoelen en die je tot de laatste draad verslijt. Heerlijk!

Lees ook:  Een beestenboel van bladeren

#5 Inheemse flora lokt fauna

Van nature aangepast aan de omgeving en de lokale weersomstandigheden, dus: lekker makkelijk. Inheemse planten schelen in tijd en kosten door het weinige onderhoud dat ze nodig hebben en gaan duurzaam om met de meest waardevolle hulpbron: water. Ook speelt dit zelfstandig groen een cruciale rol in het aantrekken van vogels en ander wild: heel fijn!

#5 Wilde planten group

#6 Elk seizoen zijn eigen charme

Hij licht voor de hand, maar wie houdt er niet van de transformerende kracht van de seizoenen? De herfst die de bladeren een prachtig nieuw palet aan kleuren geeft terwijl de zon langzaam lager aan de hemel komt te staan en hiermee diepe schaduwen van bloemen door de tuin werpt. Een paar maanden later de opgewonden afwachting van de eerste lenteknopjes die zich beginnen te ontvouwen.  Winter, lente, zomer en herfst, elk seizoen heeft zijn eigen prachtige charme!

#6 seizoenen

Lees in dit artikel hoe je je tuin kunt omtoveren tot egelparadijs. Nog iets om dankbaar voor te zijn: ze zijn niet alleen ontzettend schattig, ze verlossen je ook met alle liefde van de slakken die je planten aanvreten. 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

In deze 5 zelfoogsttuinen doe je boodschappen op het land
Een huisje in de tuin. Wordt het een tuinhuis, blokhut of tiny house?
5 Tuin ideeën om jouw tuin direct een upgrade te geven
5 originele (en makkelijke) ideeën voor een zomerse tuin