
Het is niet zo verbazingwekkend dat de Gebroeders Grimm jarenlang door Duitsland wandelden. In dorpjes en steden luisterden ze naar oude sagen en legendes, die ze vervolgens bewerkten tot hun beroemde sprookjes. Tenminste, zo wil de overlevering het ons doen geloven.
Toch had het makkelijk waar kunnen zijn. Want net over de grens stuit je op een wonderschone natuur die je fantasie prikkelt. Met oude bossen, bizarre rotsformaties, meanderende riviertjes, een prachtig heuvellandschap en mystieke veengebieden. Maar een wandeling door dit schitterende landschap voert je ook langs historische burchten, romantische dorpjes en steden met die typisch Duitse vakwerkhuizen.
Zin om in de voetsporen van de Gebroeders Grimm te treden? Laat je betoveren door deze zes sprookjesachtig mooie wandelroutes.
Route 1: Ontdek de wonderen van de Teutoschleifen

Grandioos uitzicht op een canyon in de Teutoschleifen
Wie verwacht nou, enkele kilometers over de Nederlandse grens, al zo’n wonderbaarlijke afwisseling in natuurschoon? De fantastische Teutoschleifen ontsluiten het Tecklenburger Land. Grandioze rotsformaties, idyllische natuurlijke paden in een heuvelachtig landschap, dichte bossen en verrassende canyons bieden adembenemende vergezichten. We snappen ineens een stuk beter waar de eindeloze inspiratie van de gebroeders Grimm vandaan kwam.
Er zijn 7 verschillende wandelroutes, die niet alleen variëren in lengte (van 6,5 tot 13 km) en zwaarte, maar ook in natuurbelevenissen. Tip: ga vooral even een kijkje nemen in het pittoreske stadje Tecklenburg.

Genieten van de vakwerkhuizen in Tecklenburg | Foto Tecklenburger Land Tourismus
Route 2: Dwalen door het Teutoburger Wald
Voor wie graag dagenlang dwaalt door de mooiste wouden van Duitsland, is er de Ahornweg. Een wandeltocht van ruim 100 km lang – in de vorm van een acht – in de Teutoburger Wald. Maar je zult je nog geen meter vervelen op dit unieke stukje aarde. Het uitzicht vanaf de route naar het prachtige stadje Bad Iburg is onvergetelijk. Hier hadden de gebroeders Grimm wel een paar van hun vertellingen aan kunnen wijden... Hier vind je een handige wandelkaart.

Doorkijkje naar Bad Iburg vanaf het wandelpad | Foto Blick Bad Iburg
Tot het UNESCO werelderfgoed behoort het Geopark TERRA.vita. Hier kun je bijzondere fossielen bewonderen, mijnen, bronnen en zelfs resten van een dinosauriër...
De sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York zou van Bentheimer goud gemaakt zijn..
Route 3: Nostalgisch genieten in Grafschaft Bentheim
De inwoners van Bad Bentheim gaan er graag prat op dat de sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York van ‘hun’ zandsteen is gemaakt. Feit is wel dat het Bentheimer goud geroemd wordt om zijn goede kwaliteit. Maar Bad Bentheim is ook befaamd om zijn heilzame, mineraalrijke bronnen.

Het schitterende kasteel van Bad Bentheim
En dan is er nog de schilderachtige omgeving, waar zoveel moois te ontdekken valt. Van sporen uit de bronstijd tot een 750 jaar oude watermolen, van de voetstappen van pelgrims tot het kasteel van Bad Bentheim. De 15 dagwandelingen, met afstanden vanaf 6,4 tot ruim 80 kilometer, werpen je als het ware terug in de tijd van het groene Grafschaft Bentheim.
Tip: Er staan nog veel van dit soort pareltjes van cultureel en historisch erfgoed in Europa. Hier vind je enkele suggesties.
Overnachten in een eeuwenoude kloostercel

Klooster Frenswegen
Voor wie zich ook ’s nachts in een historische omgeving wil onderdompelen: het is een belevenis om te slapen binnen de oude muren van het oude Klooster Frenswegen. De cellen zijn niet meer spartaans, maar comfortabel en modern ingericht. Deze plek is tegenwoordig ingericht in een oecumenische setting waar het gaat om bezinning, inzicht en ontmoetingen. Hier kun je je even terugtrekken uit de hectiek van het dagelijks leven: loop het labyrint of neem een moment stilte in de mooie kapel. Meer informatie vind je hier.
Route 4: Idyllisch wandelen op de Ludgerusweg

De Ludgerusweg slingert door een golvend heuvellandschap
Hoeveel paddenstoelen zou de Heilige Ludgerus langs de kant van het pad hebben geplukt, toen hij van Utrecht naar het Münsterland kuierde? Hij kon vast wel wat extra krachtvoer gebruiken, met een opdracht van Karel de Grote op zak om de Friezen en Saksen te bekeren.
Er zijn dichtbeboste bergtoppen, vreedzaam kabbelende beekjes en in de middagzon badende bospaadjes.
De Ludgerusweg, een 30 km lange wandelroute, slingert door een golvend heuvellandschap met brede, goudgele en groengekleurde dalen. Er zijn dichtbeboste bergtoppen, vreedzaam kabbelende beekjes en in de middagzon badende bospaadjes. Met aan weerszijden daarvan natuurlijk paddenstoelen. Want die staan er in de herfst nog steeds, een heerlijke reden om door de heuvels van de Baumberge te wandelen. En dan even op adem komen in het sfeervolle Billerbeck, waar je de imposant hoge toren van de Ludgerus-Dom bewondert.

De bomen showen hun herfsttooi op de Ludgerusweg | © C.Wermert, Baumberge-Touristik
Route 5: Onbegrensd avonturieren op het Kommiezenpatt
Lang geleden, toen er nog geen verenigd Europa bestond en je niet zonder paspoort naar het buitenland kon reizen, tierde de smokkelarij welig op de beboste paden van de grensregio. Dat maakt het wandelen op deze voormalige tol- en smokkelroutes nu extra avontuurlijk. Sinds 1995 patrouilleren er uiteraard geen douaniers meer. Wel kom je op het Kommiezenpatt nog veel grensstenen tegen die hier in 1766 - op basis van de Conventie van Burlo - tussen Eibergen-Rekken en Dinxperlo geplaatst werden.

Eeuwenoude grensstenen op het Kommiezenpatt.
De hoofdwandelroute door dit mooie cultuurlandschap beslaat 17,9 km. Maar er zijn ook 4 wandelingen met een lengte vanaf 4,8 tot 12,8 km. Meer info vind je hier.
Route 6: Tijdreizen over de Handelsweg
Eeuwenlang trokken handelsreizigers de grens over om hun waren te slijten of in te kopen. De Handelsweg verbindt de Duitse vredesstad Osnabrück via het inspirerende stadje Rheine met onze eigen Hanzestad Deventer.
Volg de sporen van koopmannen, marskramers – en smokkelaars! – in een ongekend veelsoortig landschap. Vlak en heuvelachtig, open en bebost: het is een zwerftocht door een natuur die zich in al haar facetten laat bewonderen. Ervaar zelf het begin van een nieuw gebroeders Grimm sprookje...
En onderweg is het goed toeven en cultuursnuiven in schilderachtige steden als Osnabrück (met historische binnenstad), Rheine (gezellige shoppingstad) en Bad Bentheim (met de indrukwekkende burcht, zie hierboven).
De Handelsweg zelf is 229 kilometer lang, maar er zijn verschillende routes voor zowel geoefende als minder ervaren wandelaars.
Slapen als een monnik in een kruisherenklooster
Ga slapen als een monnik in het voormalige kruisherenklooster Bentlage, aan de oever van de Eems. Hier proef je een unieke historische sfeer en slaap je midden in een ongerept cultuurlandschap. Meer info en boeken: kijk hier.
Meer weten? Op Geheim over de Grens vind je alle informatie over wandelroutes, tuinen, kastelen en plekken om te overnachten in het mooie Duits-Nederlandse grensgebied.