6 tips voor mensen die het altijd koud hebben

1871 VIEWS
6 tips voor mensen die het altijd koud hebben

In deze grauwe wintermaanden is de kou ons niet vreemd en moeten we ons vaak dik inpakken om het winterse weer te trotseren. Maar soms zijn er dagen (of misschien wel weken) dat je het ook binnen maar koud blijft hebben. Wij zetten de zes tips op een rijtje die je direct kunt toepassen, zodat je je misschien beter kunt wapenen tegen dagenlang klappertanden.

 

1. Slaap voldoende

Een tekort aan slaap kan zorgen dat het gedeelte in de hersenen dat de temperatuur regelt wat verstoort raakt. Hierdoor weet het niet goed meer wanneer het moet opwarmen en wanneer niet. Ook werkt je metabolisme trager bij weinig slaap en heeft je lichaam het hierdoor moeilijker om op temperatuur te blijven. Duik dus een paar avonden vroeg onder de dekens of nog beter: houd je aan een vast slaapritme.

2. Maak je spieren sterker

Spieren produceren veel warmte, dus heb je het sneller warm met veel spiermassa. Ook blijft door inspanning je stofwisseling een tijdje verhoogd en zijn de spieren actief, zelfs nog een tijdje nadat je bent gestopt. Dit zorgt er dus voor dat je het sneller warm hebt en blijft. Je kunt je spieren op verschillende manieren trainen en hoeft heus niet direct aan intensieve krachttraining te beginnen. Ook yoga maakt je spieren sterker en tegelijkertijd soepeler.

Lees ook:  Prachtige ijskristallen op bevroren zeepbellen

3. Zorg voor voldoende vitamine B12

Rode bloedcellen verspreiden zuurstof en dat heb je nodig om op temperatuur te blijven. En je lichaam heeft vitamine B12 nodig om die cellen aan te maken. Een te lage hoeveelheid zorgt ervoor dat je het sneller koud hebt. Meer mager vlees, vis en zuivel kunnen dit eventuele tekort te verhelpen.

4. Houd je vochtinname in de gaten

Water is natuurlijk sowieso belangrijk, maar het helpt ook met het reguleren van je lichaamstemperatuur. Dit natuurlijk proces wordt verstoord als je te weinig drinkt. Houd je vochtgehalte in balans door minimaal acht glazen water per dag te drinken en de warmte in je lichaam zal beter vast worden gehouden.

5. Ga wat vaker naar buiten

Mensen die veel buiten komen kunnen beter tegen kou dan mensen die veel binnen zijn. De cellen die kou opsporen werken bij buitenmensen beter en sneller en zorgen ervoor dat bij kou de haar- en bloedvaten verkleinen en de bloedcirculatie vertraagt. Hierdoor houdt je lichaam meer energie vast die het kan gebruiken om warm te blijven. Dus kleed je goed aan en maak wat vaker een fijne wandeling mocht je dit nog niet doen.

6. Omring je met vrienden en familie

Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die zich eenzaam voelen het sneller koud hebben. Mensen die zich geliefd voelen door vrienden of familie uit hun omgeving hebben het sneller warm. Omring je dus met mensen waar je dol op bent en die je gelukkig maken, dan heb je het automatisch warmer.

Lees ook:  Mijn eerste keer... sapvasten

 

Tijdens deze donkere dagen kan het ook best voorkomen dat je neigt naar een dip. Lees hier 20 manieren om je winterdip tegen te gaan.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Let op deze voedingsstoffen bij het ouder worden
Wil jij ook op hogere leeftijd fit blijven? Hier 4 tips om een elektrische fiets uit te zoeken
Voorkom legionella, ook in jouw eigen huis!
Geniet van het prachtige weer met deze 3 lange fietstochten in Nederland