6 tips om van je tuin een egelparadijs te maken

24 november 2017
442

Scharrelende egeltjes door de bladeren, soms zelf met kleintjes achter zich aan: het is een plezierig gezicht. Hun winterslaap begint in oktober/ november en duurt tot april/mei. Ze slapen meestal niet in één ruk door, maar worden tussendoor af en toe wakker en veranderen soms zelfs van nest. Zodra de nachttemperatuur weer stijgt en er weer voedsel is worden ze echt wakker.

Maak dus nu nog een klein egelparadijs van je tuin en in de lente heb je er een paar gezellige bewoners bij. Niet alleen leuk, maar ook zeer nuttig: ze zijn dol op spinnen en verlossen je graag van de slakken die je planten aanvreten. Dan sla je twee vliegen in één klap, want je oeft dan ook niet meer te strooien tegen slakken, wat weer schadelijk is voor de egels.

Met deze praktische tips zorg je dat je tuin egel-proof is.

1. Gooi je tuinafval niet weg

Egels zijn altijd op zoek naar beschutting en ze verstoppen zich graag in tuinafval. Verzamel afgesnoeide takken of opgeruimde bladeren bijvoorbeeld in een hoekje van de tuin. Hier gaan ook weer andere beestjes inzitten, die egels weer lekker vinden om te eten.

2. Zorg voor doorgangetjes tussen tuinen

Een goede manier om met de buren een leuk project te beginnen. Zorg er met elkaar voor dat egels van tuin naar tuin kunnen wandelen, want egels maken lange tochten als ze op zoek zijn naar eten. Dit kan bijvoorbeeld door kleine doorgangen in de schutting te maken van ongeveer 15 x 15 cm.

3. Houd je tuin lekker wild

Een tuin met alleen maar tegels of een keurige grasveldje vinden egels maar niks. Struiken, lage bosjes, gevallen bladeren en takjes op de grond, daar zoeken ze naar. Laat de natuur een beetje de vrije loop en ruim niet alle bladeren op. Scheelt ook weer een heleboel tijd.

Lees ook:  Zo verzorg je jouw palm

4. Een trappetje uit de vijver 

Egels moeten natuurlijk ook drinken en doen dit weleens in een vijver. Ondanks dat het slimme dieren zijn, kunnen ze zo nog wel eens een nat pak halen. Gelukkig zijn het goede zwemmers, maar zorg er wel voor dat ze ook weer uit de vijver kunnen klimmen, bijvoorbeeld met een klein trappetje of plankje.

5. Zet een egelhuisje neer

Je hebt mooie varianten gemaakt van gevlochten wilgentenen, maar je maakt er ook gemakkelijk zelf een. Egels hebben niet veel nodig: een vierkante ruimte met wat schoon stro is voldoende. Zorg wel voor een smal tunneltje als ingang, zodat katten niet ongewild even binnen kunnen kijken. Als een egel eenmaal zijn of haar draai gevonden heeft in ene huisje kunnen ze er zo maar ene paar jaar blijven.

6. Een paar kattenbrokjes in de herfst

Voor egels in hun winterslaap gaan moeten ze veel eten om reserves op te bouwen. Vooral jonge egeltjes die laat in het jaar geboren zijn kunnen dan best wat extra eten gebruiken. Zet wat kattenbrokjes, rozijnen of meelwormen neer. Ook een bakje water wordt gewaardeerd. Geef echter nooit melk of gezouten producten aan een egel, dit zorgt voor darmklachten en hier kunnen ze zelfs aan overlijden.

Bekijk ook: Na het zien van deze foto's denk je nooit meer hetzelfde over slakken.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings