Veel mensen beginnen een nieuw jaar met de alom bekende plannen; meer bewegen, wat vaker creatief bezig zijn, … om er na een maandje (ongeveer nu dus) achter te komen dat je stiekem weer in het oude ritme zit.
Toegegeven, het is niet eenvoudig. Onze hersenen houden nu eenmaal van plannen maken en voornemens bedenken, maar zodra ze tot de uitvoering moeten overgaan kiezen ze de weg van de minste weerstand: je oude routine. Makkelijk én vertrouwd! Daarnaast verwachten we als mens vaak veel van onszelf.
Met ambitie is niets mis, maar met een paar kleine stappen kom je soms verder dan één grote. Ter inspiratie zetten we daarom een aantal kleine aanpassingen in gewoontes op een rij, voor iedereen die iets wil veranderen in zijn of haar leven:
1. Benader het positief
'Ik ga gezonder eten.' Dat klinkt een stuk aardiger dan 'Ik mag geen snoep meer eten', toch? Daarbij komt ook nog eens dat je jezelf voor je gevoel geen restricties oplegt en dat helpt je om vol te houden. Het is geweldig wat een beetje positiviteit kan doen!
2. Wees specifiek
Stel, je wilt meer naar buiten. Wandelen, fietsen, frisse lucht! Alleen deze constatering is vaak niet genoeg om je brein tot actie over te laten gaan. Maar wanneer je je plan helder formuleert is het meteen duidelijk wat je gaat doen en wanneer. Dat inspireert. Bijvoorbeeld: “Ik ga elke avond na het eten een half uur wandelen en op zondag ga ik een uur naar het bos”. Zo.
3. Stel realistische doelen
Door de lat niet te hoog te leggen voorkom je teleurstellingen. Sommigen kunnen 6 kilo afvallen in één maand, maar los van of dat gezond is: de meeste mensen lukt dat niet. En dat is prima. Op startpagina vind je bijvoorbeeld verschillende afvalprogramma’s die je kunnen helpen met een realistisch doel en dito aanpak.
4. Het zijn de kleine dingen...
Goede voornemens hoeven niet meeslepend groot te zijn om impact op je leven te hebben. Zou je graag wat attenter willen zijn? Dat is makkelijker dan je denkt. Koop een stapel kaartjes en neem elke week een vast moment de tijd om 3 mensen een handgeschreven berichtje te sturen. Kleine moeite, groot gebaar. Wil je meer koken? Nodig een vaste avond per week vrienden uit voor een feestmaal met gerechten die je nog nooit eerder hebt gemaakt, of deel eens spontaan eten met je buren.
5. Doe het samen
Trek je vaste rookmaatje (hè, gezellig..!) aan zijn of haar mouw en maak een afspraak met elkaar om te stoppen. Degene die toch weer begint trakteert de ander op een etentje. Of, in het kader van punt 1: als je samen van de sigaretten afblijft ga je wat leuks doen. Niet iets wat je normaal ook doet, maar echt iets bijzonders om naar uit te kijken en wat het laten liggen van de sigaretten de moeite waard maakt.
6. Maak iets!
Als je creatief bezig bent, leggen je beide hersenhelften verbanden met elkaar die ze anders niet maken. Dus pak potlood en papier en begin gewoon met tekenen. Denk aan wat je zou willen bereiken of veranderen. Focus niet op het resultaat maar op de bezigheid. Misschien kom je tot verrassende inzichten!
Wil je een steuntje in de rug? Startpagina helpt!
[hr]
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Startpagina
[hr]