6 bijzondere boeken over de wadden

6 juni 2016
938

De Wadden lijken op vrijwel iedereen een bijna magische aantrekkingskracht te hebben. Eerder schreef paradijsvogel Julia van Bohemen al over het bijzondere geluk van eilanders en hoe de boottocht alleen al je hele wezen transformeert. De prachtige natuur, zilte lucht, het gevoel van het zand tussen onze tenen en vooral geen mens die in heinde of verre te bekennen is; enkel een zeehond hier of daar die ons vanuit de verte aandoenlijk ligt aan te gapen.

Kortom, de waddeneilanden hebben iets bijzonders; het is dan ook niet vreemd dat vele creatieven hier al door geïnspireerd zijn geraakt. We gingen op zoek naar schrijvers, koks en kunstenaars die hun bezieling vonden op deze prachtige plek en maakten een lijstje van 6 boeken die ons in het bijzonder troffen!

1. Het Raadsel van de Wadden - E. Childers

Het raadsel van de Wadden

Dit spionageverhaal werd voor het eerst uitgegeven in 1903 en vervolgens werd het boek in 2014, maar liefst honderdelf jaar later, herdrukt. Het speelt zich af in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog toe, als twee Engelse jongemannen een zeiltocht naar de Duitse Wadden ondernemen, in de hoop de invasieplannen van de Duitse keizer te achterhalen. Niet alleen is dit boek van begin tot einde spannend, maar terwijl het mysterie zich ontrafelt, worden er sfeervolle beelden geschetst van de eindeloze grijze luchten, het onstuimige water en de compleet verlaten, natte, zandige wadden. Het verhaal is dan ook niet voor niets herdrukt, in negen talen uitgegeven, tweemaal verfilmd en heeft enkele jaren terug een vervolg gekregen door de Britse auteur Sam Llewellyn. Je kunt dit spannende verhaal hier bestellen

Lees ook:  Een octopus heeft 3 harten en andere wonderbaarlijke feiten over dieren

2. De Wadden in gedichten - Henk van Zuiden

De Wadden in gedichten

Niet alleen schrijvers, maar ook dichters vinden inspiratie in het waddengebied; deze bloemlezing is daar een prachtig bewijsstuk voor. Over ieder eiland is een gedicht geschreven - door bekende en anonieme dichters, eilanders en vakantiegangers - want geen enkel eiland is hetzelfde. Bij de echte wadliefhebber zullen de gedichten absoluut mooie herinneringen naar boven brengen. Een fragment:

bovenop verbaasde golven
priemen ogenronde kopjes: hier ben ik
om niet te zijn.

De bloemlezing vind je hier

3. Het Waddenatelier - Erik van Ommen

Het Waddenatelier

Natuurschilder Erik van Ommen neemt jou in dit boek mee naar prachtige wolkenvelden, water en wad vol met vogels en andere flora en fauna die jij uit dit gebied zult herkennen. De kunstwerken die in dit boek te vinden zijn variëren van aquarellen tot olieverfschilderijen en van etsen tot schetsen en pentekeningen - de een nog mooier dan de ander. Dit boek wil je werkelijk niet wegleggen, behalve wellicht op dagen dat je de schoonheid van de wadden met eigen ogen kunt ervaren. Bestellen kan hier.

4. De Wadden onbewolkt - Wio Joustra

De Wadden Onbewolkt

Op de wadden kunnen natuurlijk prachtige foto's gemaakt worden en bij veel mensen zullen er dan ook foto's van hun wadvakantie de fotoboeken en fotolijstjes sieren. Ook zijn er al veel fotoboeken over de wadden uitgegeven, maar niet zoals deze. In dit fotoboek zijn alle foto's vanuit de lucht genomen, waardoor zelfs eilanders hun woongebied misschien eens van een kant zien die ze nog nooit eerder gezien hebben. Het gehele Nederlandse waddengebied is verrassend mooi in beeld gebracht door fotograaf Peter Elenbaas bij een geheel wolkeloze hemel. Je kunt De Wadden Onbewolkt hier bestellen.

Lees ook:  Bijzondere tassen van je favoriete boek

5. De smaak van de Wadden - Annette van Ruitenberg

Wadden

Op de Waddeneilanden kan natuurlijk ook heerlijk gegeten worden, daarom is dit lees-, kijk-, en kookboek samengesteld zodat iedereen de Wadden in huis kan halen. De recepten komen grotendeels van de chef-koks van de eilanden die hun werkwijze uitleggen en vertellen over het culinaire erfgoed van de eilanden, waarbij respect voor de natuur ontzettend belangrijk is. Het boek staat ook vol met mooie foto's en verhalen; een erg smakelijk vormgegeven boek dus met nog lekkerdere recepten. Bestellen kan hier.

6. De Wadden: een geschiedenis - Mathijs Deen

wadden

Zelfs al ken je elk hoekje van de eilanden, de beste wandelpaden, de lekkerste restaurants en de mooiste uitzichten; er valt nog steeds enorm veel te leren over de wadden. Dit boek vertelt op verhalende wijze de prachtige geschiedenis van alle waddeneilanden. De totstandkoming sinds de ijstijd, de verscheidene mensen voor wie de eilanden een toevluchtsoord is geweest, de (geologische) veranderingen, tot alles wat de wadden tegenwoordig zijn en in de toekomst zullen zijn. Het boek is wellicht ietsje lastig om in te komen, maar het loont absoluut om door te blijven lezen, zodat je daarna met een hernieuwde blik naar jouw favoriete stukje Nederland kunt kijken. Het boek vind je hier.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down