6 inspirerende levenslessen van Frida Kahlo

13500 VIEWS
6 inspirerende levenslessen van Frida Kahlo

Kunstenares Frida Kahlo is niet alleen een inspiratie vanwege haar prachtige schilderijen, maar ook vanwege haar bijzondere stijl, unieke overtuigingen en haar turbulente (liefdes)leven. Deze vrouw is een waar icoon en alles aan haar doen en laten wist mensen destijds al – en nu nog steeds – te fascineren. Omdat zij zoveel mee heeft gemaakt heeft en daar op eigenzinnige wijze mee om ging, zetten we 6 levenslessen van deze uitzonderlijke vrouw op een rij.

1. Raak niet te gehecht aan je plannen

Frida was van plan om dokter te worden, maar moest door haar ongeluk haar hele leven omgooien. Het is echter wel de reden dat ze een beroemd schilder is geworden. Waar de ene deur sluit opent altijd weer een ander, dus staar je nooit blind op een ding. In haar eigen woorden: “niks is absoluut. Alles verandert, alles beweegt, alles draait, alles vliegt en gaat weg.”

2. We kunnen veel meer aan dan we denken

Hoewel Frida enorm veel tegenslag in haar leven heeft gehad, heeft ze altijd doorgezet en het is een van de redenen waarom ze voor zoveel mensen een grote inspiratie is. Ze heeft niet alleen een groot ongeluk overleefd waar ze veel gezondheidsklachten aan overhield, maar heeft zich ook sterk gehouden tijdens haar tragische liefdesleven met Diego Rivera. Ook moest ze haar langgekoesterde wens om kinderen te krijgen opgeven, wat haar enorm zwaar viel en wat een terugkerend thema werd in haar kunst.

Lees ook:  Bob Ross: 10 meest inspirerende uitspraken

3. Zet je pijn om in iets moois

Een goede manier voor Kahlo om met haar pijn om te gaan, was door dit te verwerken in haar kunst. Ze gebruikte het canvas als haar persoonlijke dagboek waar ze haar ziel blootlegde en haar pijn van zich af schilderde. Hiermee hielp ze niet alleen zichzelf, maar heeft ze ook nog eens de wereld iets moois geschonken en een kijkje in haar wereld gegeven.

4. Vecht voor je idealen

Kahlo was enorm eigenzinnig. Ze was allereerst enorm patriottistisch. Zozeer zelfs dat ze erop stond dat haar geboortedatum (06-07-1907) drie jaar en een dag later genoteerd moest worden, zodat dit gelijk viel met de Mexicaanse Revolutie (10-07-1910). Bovendien maakte ze zich sterk voor het communisme, omdat ze wilde dat er geen klassenverschillen waren. Ze werd lid van een Mexicaanse communistische partij, herbergde communistische leiders in haar huis, steunde hen financieel en verwerkte symbolen van het communisme in haar schilderingen. Ook wordt Frida nog altijd bewonderd vanwege haar feministische overtuigingen.

5. Omarm je (im)perfecties en bijzondere stijl

Hoewel de meningen er vandaag de dag over verdeeld zijn, werd Frida in haar tijd beschouwd als een iconische schoonheid. Haar overgroeide wenkbrauwen en lichte snor waar tegenwoordig op neer gekeken wordt, maakte haar destijds juist een bijzondere verschijning. Ook het haar onder haar oksels weigerde ze weg te halen  vanuit een feministisch standpunt. Ze werd ook enorm bewonderd om haar kleurrijke, traditionele Mexicaanse kledingstijl.

Lees ook:  Hoe ouder, hoe wijzer | 15x wijze raad van vrouwen met levenservaring

6. Wees jezelf

Kahlo ging altijd haar eigen gang en trok zich weinig aan van wat sociaal geaccepteerd was. Ze deed aan “mannensporten”, zoals boksen en worstelen. Ze schilderde openhartig, wat regelmatig voor schokkende beelden zorgde, zoals De zelfmoord van Dorothy Hale. Ze was atheïst, ondanks dat ze een Joodse vader en katholieke moeder had en katholicisme een grote rol speelde in de Mexicaanse cultuur. Ook had ze gedurende haar ongelukkige huwelijk (met 20 jaar oudere Diego Rivera) buitenechtelijke relaties met zowel mannen als vrouwen. Hoewel niet iedereen haar keuzes en praktijken goedkeurde, volgde ze in ieder geval wel altijd haar eigen hart.

Bekijk ook: Zeldzame kleurenfoto’s van Frida Kahlo

 

Via: Mamiverse, Elephant Journal 

MEER INSPIRATIE

Deze sterke vrouw (76) houdt haar vee in de gaten op de schaats
Inspiratie van een 98-jarige yogi
Wat je nog niet wist over Alexandra Radius
Biografie panel | Cecile en Elsa: het leven van twee zussen aan het einde van de negentiende eeuw

One thought on “6 inspirerende levenslessen van Frida Kahlo


Comments are closed.