6 groene dingen die je leven leuker maken

11 april 2017
248

Groen doen houdt onze aarde leefbaar en zijn goed voor je eigen gezondheid en geest. Veel dingen zijn makkelijk in te passen in je leven, maken dit nog leuker ook en bieden een hoop plezier om van te genieten. Anna Maria van den Berg, auteur van het boek Groen leven doet je goed verzamelde voor Paradijsvogels Magazine haar 6 favorieten:

1. Zelf wasmiddel maken

Schermafdruk 2017-04-11 14.10.10

Voor 2,5 liter wasmiddel sta je maximaal 5 minuten in de keuken. Hoe leuk is dat? Je bespaart er geld mee, gesjouw uit de winkel, en een hoop plastic verpakkingen. Het is ongelooflijk hoeveel plezier en voldoening je hier uithaalt.

Oké, dat wil ik wel! Wat moet ik doen?

Je raspt 40 gram huishoudzeep (van De Traay bijvoorbeeld) en dat doe je in een halve liter water in een pannetje. Zet het op middelhoog vuur en onder voortdurend roeren laat je de zeep oplossen. Doe vervolgens 2 liter lauw water in een afsluitbare emmer of bak en roer de zeepoplossing erdoor. De volgende dag is je wasmiddel klaar! Voor een consistent geheel kun je de staafmixer erin zetten, maar dat is niet per se nodig.

En weet je wat nog mooier is? Deze zeep kun je ook als handzeep gebruiken!

2. Thee uit eigen tuin halen

Schermafdruk 2017-04-11 14.22.32

Simpel: water koken en dan naar buiten lopen om je eigen thee samen te stellen. Je plukt wat munt en misschien groeien er paardenbloemen in het gras.

Deze kruiden in je tuin zijn bij uitstek geschikt voor een overheerlijk bakkie thee: munt dus, maar wel in een grote pot vanwege de kans op woekeren (tenzij je een rasechte theeleut bent..). Citroenmelisse is ook lekker, zeker in combinatie met munt. Zet citroenmelisse in de halfschaduw, niet in de volle zon.

Lees ook:  Overnachten in Texel? Bekijk deze 7 bijzondere huisjes

De dropplant is een prachtige plant voor in je border, die mag wel in de volle zon. De vlinders en de bijen vinden deze prachtig paars bloeiende plant ook om te smullen (zie het eerdere artikel met tips om je eigen vlindertuin te maken). Salie is ook een goed idee. Dat wordt een grote plant, maar die kun je ieder jaar flink snoeien en dan de blaadjes drogen voor lekkere winterthee.

3. Plant een dahlia

De bloemencorso’s in september hebben er miljoenen van nodig: dahlia’s. Misschien denk jij nu wel aan oude opaatjes en de dahliavereniging. Zij weten wel wat leuk en genieten is. Dahlia’s zijn nooit in de winkel te koop, want ze staan maar een paar dagen. Het transport overleven ze simpelweg niet. Als je ziet hoeveel oogverblindende soorten er te krijgen zijn in alle kleuren van de regenboog, dan snap je meteen waarom er dahliaverenigingen zijn en ze er prachtige wagens mee bouwen.

Vanaf half april kun je zo’n onooglijke bruine knol in een pot binnen planten. De pot kan begin mei op je balkon of in de tuin in de grond. Geen ruimte om zelf te planten? Er zijn dahliaverenigingen waar je elke week zo’n prachtig boeket kunt kopen.

4. Deel en ruil: van je auto tot een lasagne

Delen en ruilen zijn het nieuwe geven. We hergebruiken materialen en gooien ze niet op de afvalberg. En het is ook leuk om te doen: je leert spontaan je buren beter kennen als je de ladder komt lenen.

Lees ook:  Levensgroot onkruid siert de stad

Er zijn inmiddels veel websites waarop je spullen kunt delen: je auto op Snappcar, spullen van de buren via Peerby en heb je een maaltijd over dan zet je die op Thuisafgehaald.

Wat ook leuk is, is een eigen ruilparty organiseren. Plan een zondagmiddag om boeken te ruilen. Roep vrienden uit de buurt op gezellig op de thee of koffie te komen en hun overtollige boeken mee te nemen. Waarom in de kast laten staan als een ander er veel plezier aan beleeft? Met vriendinnen kun je een gezellig kledingparty houden of eentje met woonaccessoires waar je op uit bent gekeken. Wedden dat je beste vriendin die fleurige sjaal van jou altijd al zo prachtig vond?

5. Koop je eten dichtbij huis

Schermafdruk 2017-04-11 14.11.42

Er zijn zoveel mogelijkheden om je eten van dichtbij te halen en niet meer voorverpakt uit de supermarkt. Je kunt biologische groenten- en fruitpakketten rechtstreeks bij de boer bestellen en bij je in de buurt afhalen. Heeft de boer of boerin een winkel, dan kun je daar lekker shoppen, in een Landwinkel bijvoorbeeld. Er zijn boeren die ook de melk, kaas en vlees van hun koeien verkopen. Je kunt zelfs denken aan complete vleespakketten, waar ook varkens- en kippenvlees van eigen erf in zit. En vergeet het fruit niet, appels en peren telen we in overvloed in ons land. Het hele jaar door te krijgen!

Ontdekken waar je biologische boeren vindt? Check dan de website lekkernaardeboer.nl!

6. Sla een kook- of tuinboek open

Schermafdruk 2017-04-11 14.13.49

Weet je wat echt heel leuk en groen is om te doen? Elke dag als je wat tijd over hebt of juist als je ’s avonds moe op de bank zit, een kook- of een tuinboek openslaan en lekker gaan bladeren. Geniet van geweldig mooie taarten en laat het water uit je mond lopen. Kijk naar prachtige borders met geweldige kleurencombinaties in de tuinboeken. Heb je te weinig eigen groene boeken om bij te ontspannen, ga dan naar de bibliotheek of organiseer een groene ruilparty. Succes verzekerd!

Lees ook:  Chinese universiteit kalligrafeert toelatingsbrieven met de hand

[hr]

Anna Maria van den Berg gelooft dat groen leven voor iedereen is. Je verbinden met de natuur en dat op je eigen manier doen is genoeg. Ze houdt van praktisch en van kleine stappen zetten. Ze is auteur van het boek ‘Groen leven doet je goed’, geeft workshops, wandelt en noemt zichzelf het liefst een groene inspirator. Meer info vind je op www.natuureninspiratie.nl

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Palo Santo: de magische krachten van dit heilige hout

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings