6 geheimen voor een perfecte winterse stoofschotel

4 december 2017
386

Op een koude winterdag is niets zo fijn als binnenkomen in een huis gevuld met de geur van stoofschotel. Een pruttelende pan op het vuur met geurige kruiden, groenten en vlees maken het direct ouderwets gezellig. Het mooie is, je kunt er eindeloos mee variëren. Er is wel een aantal gouden regels die het verschil kunnen maken!

1. Kies het juiste vlees

De taaie delen laten mensen bij de slager vaak links liggen, maar zijn juist ideaal voor een stoofschotel. Kies de delen met veel spieren en bindweefsel zoals vlees van nek en schouder. Juist deze gespierde stukken worden heerlijk mals bij het stoven. Zorg dat je inkoopt bij een goede slager, want de kwaliteit van je vlees is het halve werk! Vind heerlijke winterse vleesrecepten via Startpagina.

2. De edele kunst van het aanbraden

Het vlees goed aanbraden lijkt simpel, maar blijkt vaak toch een kunst. Doe om te beginnen het vlees niet direct vanuit de koelkast in de pan. Koud vlees koelt de pan af en zorgt ook voor een stoomeffect. Laat daarom het vlees van te voren op kamertemperatuur komen. Het dichtschroeien geeft het vlees onmisbare rijke smaak van stoofvlees. Om het vlees goed aan te braden, moet je ook niet te veel stukken in één keer bakken. Te veel vlees in de pan kan namelijk al gaan stomen in plaats van braden en dat is zonde van de heerlijke smaak.

3. Je stoofschotel op smaak

Naast je groenten geven de kruiden, wat vocht en een zuurtje je stoofpot echt karakter. Denk eens aan kleine reepjes sinaasappelschil of een scheutje kokosmelk. Gedurende het stoven komt je gerecht steeds meer op smaak. Wees daarom voorzichtig met het vooraf kruiden van het vlees. Naarmate je saus indikt, wordt deze vanzelf zouter en smaakvoller. En het zou zonde zijn als je de perfecte dikte van je saus moet verpesten, omdat je het weer moet aanlengen. Over welke kruiden goed passen bij welke soorten vlees heeft Jamie Oliver nog een paar goede tips die je vindt via Startpagina

Lees ook:  Dé wintersport checklist!

4. Gebruik niet te veel vocht

Tijdens het sudderen kan condens ontstaan en weer terugdruppelen op je vlees. Je saus dikt dan niet lekker in en de smaken worden minder rijk en vol. Voeg al roerend telkens een klein beetje bouillon, wijn of bier toe en roer dan tot je saus op zijn minst ondoorzichtig is geworden. Tip: voor een goede binding rol je de stukken vlees voor het aanbraden een paar keer goed door de bloem!

5. Niet alles tegelijk in de pan

Braad eerste het vlees zachtjes aan, haal het uit de pan en bak in het braadvocht de groenten. Doe het vlees er weer bij en begin dan met het toevoegen van het vocht. Let op: niet alle groenten hoef je direct mee te stoven. Spruitjes geven bijvoorbeeld een frisse kleur en smaak aan een stoofpot. Maar voeg ze wel pas toe op het einde van de kooktijd, zodat ze hun frisgroene kleur en krokante beet behouden. Een trucje is om ze kort te stomen, te laten schrikken onder koud water en ze dan warm te houden tot de stoofpot bijna gaar is. Meer lekkere recepten met spruitjes vind je op Startpagina.

6. Tot slot: neem de tijd

Het is waar wat ze zeggen: hoe langer, hoe lekkerder! Door langzame garing wordt het vlees mals. Het is een ideaal gerecht om in de drukke feestdagen 's ochtends mee te beginnen, dan doet de tijd de rest en heb je je handen vrij voor andere voorbereidingen. Zet de stoofpot op een zacht vuurtje of in de oven op 120 graden en laat het heel zachtjes pruttelen. Het vocht mag zeker niet koken. Door een te hoge temperatuur droogt het vlees uit en dat zou zonde zijn. Als het vlees makkelijk uiteen valt als je er zacht op drukt dan is je stoofpot klaar.

Lees ook:  Om de dood van haar oma te verwerken maakte deze kunstenares 800 vlinders van papier

Ook zin gekregen om de keuken in te duiken? De lekkerste stoofschotels vind je via Startpagina.

Dit artikel is voortgekomen uit een samenwerking met Startpagina, maar de content is volledig van ons.

Beeld: foodandmore / 123RF Stockfoto

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down