
Bloemen en planten lijken geen sociale wezens, maar er zijn er die het juist heel goed doen als ze samen worden geplant. Ze helpen elkaar te bloeien en groeien.
De hoge Cleome of kattensnor bijvoorbeeld geeft schaduw aan grondplanten en groenten zoals kool en een sterke maisplant zorgt voor versteviging van de kwetsbare bonenstengels. Om schadelijke insecten te verdrijven zijn er botanische plantensoorten die ervoor zorgen dat hun buurplanten niet worden aangetast, zoals in de combinaties goudsbloemen en meloen, rozen en knoflook en komkommers en Oost-Indische kers.
En dan heb je nog de soort die insecten juist aantrekt waardoor de planten ernaast kunnen groeien, zoals aardappels met zeeschildzaad en bloemkool met dwerg zinnia's.
Heb je een mooie rozenstruik? Plant er dan een knoflookplant naast die ongedierte op afstand houdt. Bekijk hieronder alle duo's voor gegarandeerd tuiniersucces!
1. Kool en kattensnor

Glenn Harris/Siv Andersson
Deze kattensnor geeft schaduw aan de laaggroeiende kool waardoor hij kan groeien.
2. Mais en bonenstengels

Paul (Stokpik)/clutterandkindle
De dunne bonenstengels klimmen omhoog langs de stevige mais. Andersom trekken de bonenplanten insecten aan die ongedierte dat op mais afkomt, verjagen.
3. Meloen en goudsbloem

Sarah Searle/Stephenie O’Callaghan
Goudsbloemen helpen wormen, vaak parasieten, af te weren die graag de wortels van meloenen besmetten.
4. Rozen en knoflook

Madhusanka Liyanage/Jane Dent
Knoflook schrikt ongedierte af zoals mieren, bladluis en slakken die de rozen kapot maken.
5. Komkommer en Oost-Indische kers

Jim Capaldi/Dawn Houghtaling-Montague
De Oost-Indische kers houdt veel kevers en spinnen die van komkommers houden op een afstand.
6. Aardappels en zeeschildzaad

Tina Garrison and PietervH
De kleine bloemetjes van het zeeschildzaad lokken insecten die goed zijn voor de groei van de aardappels. Ook trekken ze wespen aan die op rooftocht gaan naar insecten die het gewas aantasten.
7. Bloemkool met dwergzinnia's

Mike Mozart/Mike Webster
Lieveheersbeestjes zijn gek op de honing van de dwerg zinnia en ze eten bladluis op die schadelijk is voor de bloemkool.
Via mymodernmet.com