Deze 7 duo's in de tuin helpen elkaar met groeien en bloeien

17 maart 2017
325
Planten samen groeien

Bloemen en planten lijken geen sociale wezens, maar er zijn er die het juist heel goed doen als ze samen worden geplant. Ze helpen elkaar te bloeien en groeien.

De hoge Cleome of kattensnor bijvoorbeeld geeft schaduw aan grondplanten en groenten zoals kool en een sterke maisplant zorgt voor versteviging van de kwetsbare bonenstengels. Om schadelijke insecten te verdrijven zijn er botanische plantensoorten die ervoor zorgen dat hun buurplanten niet worden aangetast, zoals in de combinaties goudsbloemen en meloen, rozen en knoflook en komkommers en Oost-Indische kers. 

En dan heb je nog de soort die insecten juist aantrekt waardoor de planten ernaast kunnen groeien, zoals aardappels met zeeschildzaad en bloemkool met dwerg zinnia's.

Heb je een mooie rozenstruik? Plant er dan een knoflookplant naast die ongedierte op afstand houdt. Bekijk hieronder alle duo's voor gegarandeerd tuiniersucces!

1. Kool en kattensnor

Foto: Glenn Harris/Siv Andersson

Glenn Harris/Siv Andersson

Deze kattensnor geeft schaduw aan de laaggroeiende kool waardoor hij kan groeien.

2. Mais en bonenstengels

corn-beans-companion-plants-2

Paul (Stokpik)/clutterandkindle

De dunne bonenstengels klimmen omhoog langs de stevige mais. Andersom trekken de bonenplanten insecten aan die ongedierte dat op mais afkomt, verjagen.

3. Meloen en goudsbloem

Planten samen groeien

Sarah Searle/Stephenie O’Callaghan

Goudsbloemen helpen wormen, vaak parasieten, af te weren die graag de wortels van meloenen besmetten.

4. Rozen en knoflook

roses-garlic-companion-plants-4

Madhusanka Liyanage/Jane Dent

Knoflook schrikt ongedierte af zoals mieren, bladluis en slakken die de rozen kapot maken.

5. Komkommer en Oost-Indische kers 

Foto: Jim Capaldi/Dawn Houghtaling-Montague

Jim Capaldi/Dawn Houghtaling-Montague

De Oost-Indische kers houdt veel kevers en spinnen die van komkommers houden op een afstand. 

6. Aardappels en zeeschildzaad

Foto: Tina Garrison and PietervH

Tina Garrison and PietervH

De kleine bloemetjes van het zeeschildzaad lokken insecten die goed zijn voor de groei van de aardappels. Ook trekken ze wespen aan die op rooftocht gaan naar insecten die het gewas aantasten.

Lees ook:  Leer je weer even heerlijk vervelen in deze tiny houses zónder technologie

7. Bloemkool met dwergzinnia's

Foto: Mike Mozart/Mike Webster

Mike Mozart/Mike Webster

Lieveheersbeestjes zijn gek op de honing van de dwerg zinnia en ze eten bladluis op die schadelijk is voor de bloemkool.

 

Via mymodernmet.com

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings