5x waarom (soms) stoppen met alcohol aan te raden is

1283 VIEWS
5x waarom (soms) stoppen met alcohol aan te raden is

Een groot deel van de Nederlanders drinkt regelmatig een glaasje alcohol. Hoewel het niet kwaad lijkt te kunnen om af en toe een lekker wijntje of een biertje te nuttigen, weten veel Nederlanders niet dat zelfs dat ene glaasje al problemen kan opleveren. Drink je bijvoorbeeld één dag alcohol per dag dan kan dit al effect hebben op het krijgen van diverse ziektes, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

Of je nou voor altijd wilt stoppen of wanneer je benieuwd bent naar wat een tijdelijke stop met alcohol voor je lijf kan doen: feit is dat (soms) stoppen met alcohol goed voor je is. In dit artikel lees je vijf redenen waarom het aan te raden is om (af en toe) te stoppen met alcohol drinken.

alcohol effecten

1. Nooit meer wakker worden met een kater

Als er al één reden is waarom je eens zou moeten kiezen voor een colaatje of een water dan is het wel om de volgende dag niet meer wakker te worden met een kater. En dat is fijn! Naarmate je ouder wordt, lijken de katers wel erger te worden. Waar je toen je 16 jaar was nog prima een nachtje kon doorhalen, lukt het nu vaak al niet eens om te functioneren na een avondje in de kroeg te zijn geweest. Daarom staat deze reden overduidelijk op nummer één, want geen kater hebben als je wakker wordt is zó fijn!

Lees ook:  Mode trends 2021

2. Je hebt meer energie overdag

Wat ook heel prettig is, is dat je over het algemeen meer energie hebt wanneer je niet hebt gedronken. Een paar biertjes of wijntjes heeft al snel invloed op je energielevel. Je slaapt namelijk veel slechter wanneer je alcohol op hebt. Meestal val je wel direct in slaap, maar blijf je een beetje hangen in een lichte slaap waardoor je niet goed genoeg uitrust. Door niet te drinken is de kans op beter slapen veel groter. Je raadt het al: daardoor voel je je overdag veel fitter. Hoewel er niets mis is met af en toe lekker relaxen, is het wel een plezierig idee dat je niet verplicht brak en energieloos bent na een avondje gezelligheid.

effecten alcohol

3. Je huid gaat stralen zonder alcohol

Stoppen met alcohol drinken heeft niet alleen effect op hoe je je voelt, maar ook op hoe je eruitziet. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je lichaam uitdroogt. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je organen niet voldoende vocht krijgen. Zoals je misschien wel weet, is je huid het grootste orgaan van je lijf. Het is dus niet heel vreemd dat alcohol een uitdrogend effect heeft op je huid. Je ziet wel eens dat mensen een glaasje water bij de wijn vragen – dat is niet voor niets! Naast het feit dat dit hoofdpijn helpt tegengaan, is het voor je huid ook een goed idee.

Lees ook:  Mieke | Mijn elektrisch ros

4. Minder alcohol is minder kilo’s

Nog zo’n fijn voordeel: wanneer je al je biertjes of wijntjes omruilt voor een glaasje water of een glas frisdrank met weinig calorieën zul je zien dat je wat kilo afvalt. In vrijwel alle alcoholische dranken zitten namelijk ontzettend veel calorieën. De term ‘bierbuik’ komt écht ergens vandaan: iedere dag of iedere week bier drinken, zorgt ervoor dat je binnen no time aankomt. Ook in wijn, cocktails en sterke drank in het algemeen zitten de nodige calorieën.

afvallen door stoppen met alcohol

5. Je krijgt een beter smaak- en reukvermogen

Tot slot krijg je meer smaak en reuk wanneer je stopt met alcohol drinken. Dat betekent dus dat je meer en beter kunt genieten van een lekkere maaltijd, een heerlijke smoothie of een lekker (alcoholvrij) drankje! Je ziet dit effect ook terug bij mensen die stoppen met roken. Er gaat vaak een hele nieuwe wereld voor ze open; een wereld waarin bepaalde gerechten ineens weer veel beter smaken. Alleen daarom zou je eigenlijk al moeten stoppen of minderen met het drinken van alcohol. Het geeft je een compleet nieuwe ervaring van eten en drinken.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Is prestatiedruk iets van tegenwoordig?
Slaaptips: Tips voor een betere nachtrust
Krijg grip op je faalangst
Moeite met concentreren? Muziek zou wel eens de oplossing kunnen zijn