5x bladgroen om juist in de winter in je moestuin te verbouwen

2 januari 2018
544

Vanaf november het werk in de moestuin stilleggen? Hoeft niet! Bladgroenten van eigen bodem lijken misschien niet samen te gaan met ons koudste seizoen, maar wij hebben er een paar geselecteerd die de winterhardheid trotseren en die je ook hartje winter nog kunt verbouwen en oogsten.

Het wintersaladebuffet is bij deze geopend!

#1 Mâche

Ondanks zijn delicate en gemakkelijk te kneuzen blaadjes is mâche een echt wintergewas. De zaadjes van deze plant ontkiemen zelfs pas wanneer de temperatuur ver onder de 20 graden zakt. Zodra nachttemperaturen stabiel onder de 10 graden zijn kan mâche geplant worden voor een winter- of lenteoogst. Ideaal voor de echt koude periodes.

winter moestuin - mache

#2 Rode mosterd (Brassica)

De brassica floreert in vinnig winterweer en voegt een welkome pepersmaak toe aan elke salade.

Beeld: 123rf

Beeld: 123rf

#3 Rucola

Pittige rucola is een all time favourite in onze salade of op een dikke laag hummus op brood. Dit plantje komt het best tot bloei zónder blootstelling aan direct zonlicht. Begin op zijn vroegst in de late zomer met zaaien en ga met gemak door tot in de vorst.

Winter moestuin - rucola

#4 Baby boerenkool

De zoete bladeren van (baby) boerenkool schijnen nog lekkerder te smaken nadat de knisperende vorst op bezoek is geweest en zijn taai genoeg om een pak sneeuw te overleven.

Beeld: 123rf

Beeld: 123rf

#5 Fenegriek

Niet een typische koud weer plantje, maar de bladeren van de fenegriek kunnen nog steeds geknipt worden wanneer temperaturen het nulpunt bereiken. Voor deze winter misschien nét te laat maar een goede om te onthouden voor volgende herfst! De zaden zijn vaak te koop in Indiase toko's (wel eerst even weken voordat je ze plant).

Lees ook:  Geen tuin? Gooi je gft-afval in een wormenhotel!

Winter moestuin - Fenegriek

Heb je zelf geen (zin in een) eigen moestuin, maar wil je wel eens proeven of vers van het land nu écht lekkerder smaakt, breng dan in het voorjaar een bezoek aan één van deze zelfoogst tuinen.

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down