5x bladgroen om juist in de winter in je moestuin te verbouwen

1146 VIEWS
5x bladgroen om juist in de winter in je moestuin te verbouwen

Vanaf november het werk in de moestuin stilleggen? Hoeft niet! Bladgroenten van eigen bodem lijken misschien niet samen te gaan met ons koudste seizoen, maar wij hebben er een paar geselecteerd die de winterhardheid trotseren en die je ook hartje winter nog kunt verbouwen en oogsten.

Het wintersaladebuffet is bij deze geopend!

#1 Mâche

Ondanks zijn delicate en gemakkelijk te kneuzen blaadjes is mâche een echt wintergewas. De zaadjes van deze plant ontkiemen zelfs pas wanneer de temperatuur ver onder de 20 graden zakt. Zodra nachttemperaturen stabiel onder de 10 graden zijn kan mâche geplant worden voor een winter- of lenteoogst. Ideaal voor de echt koude periodes.

winter moestuin - mache

#2 Rode mosterd (Brassica)

De brassica floreert in vinnig winterweer en voegt een welkome pepersmaak toe aan elke salade.

Beeld: 123rf
Beeld: 123rf

#3 Rucola

Pittige rucola is een all time favourite in onze salade of op een dikke laag hummus op brood. Dit plantje komt het best tot bloei zónder blootstelling aan direct zonlicht. Begin op zijn vroegst in de late zomer met zaaien en ga met gemak door tot in de vorst.

Winter moestuin - rucola

#4 Baby boerenkool

De zoete bladeren van (baby) boerenkool schijnen nog lekkerder te smaken nadat de knisperende vorst op bezoek is geweest en zijn taai genoeg om een pak sneeuw te overleven.

Lees ook:  Kookatelier | Salie voor de eeuwige jeugd
Beeld: 123rf
Beeld: 123rf

#5 Fenegriek

Niet een typische koud weer plantje, maar de bladeren van de fenegriek kunnen nog steeds geknipt worden wanneer temperaturen het nulpunt bereiken. Voor deze winter misschien nét te laat maar een goede om te onthouden voor volgende herfst! De zaden zijn vaak te koop in Indiase toko’s (wel eerst even weken voordat je ze plant).

Winter moestuin - Fenegriek

Heb je zelf geen (zin in een) eigen moestuin, maar wil je wel eens proeven of vers van het land nu écht lekkerder smaakt, breng dan in het voorjaar een bezoek aan één van deze zelfoogst tuinen.

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

In deze 5 zelfoogsttuinen doe je boodschappen op het land
Een huisje in de tuin. Wordt het een tuinhuis, blokhut of tiny house?
5 Tuin ideeën om jouw tuin direct een upgrade te geven
5 originele (en makkelijke) ideeën voor een zomerse tuin