50+ vrouwen voelen zich gemiddeld 13 jaar jonger

27 februari 2017
291
onderzoek 50+ vrouwen leeftijd

Waar er vroeger gevoelsmatig een oceaan zat tussen het moment dat je 15 was (jong!) en je 16e verjaardag vierde (per direct lichtjaren ouder en volwassener...) wordt naarmate we ouder worden steeds duidelijker dat leeftijd slechts een getal is. Dat roept ook de vraag op: waar is het beeld gecreëerd van hoe we ons met 54 of 71 lentes dan zouden moeten voelen? En dat we ons gemiddeld jonger voelen is geen nieuws, maar hoevéél jonger is dat dan, en hoe oud worden we mentaal eigenlijk?

Paradijsvogels Magazine deed onderzoek onder meer dan 700 vrouwelijke lezers tussen de 47 en 89 jaar jong. We vroegen jullie hoe jullie het leven en ouder worden ervaren. Hieruit blijkt dat we ons  gemiddeld 13 jaar jonger voelen dan onze werkelijke leeftijd.

Hoe ouder je bent, hoe jonger je je relatief voelt

Hoe ouder mensen zijn, hoe groter de gevoelsmatige afstand tussen de echte en gepercipieerde leeftijd: vijftigers voelen zich gemiddeld 10 jaar jonger, zestigers 15 jaar en voor zeventigplussers is dat verschil ruim 18 jaar. Je bent dus in goed gezelschap wanneer je in de spiegel kijkt en je je afvraagt waar die veertiger is gebleven die nog in je hoofd zit.

Marian (56, voelt zich 47): "Ik bevind me in de gelukkigste periode van mijn leven"

Gezondheid en nieuwe dingen blijven leren

Als belangrijkste reden voor een lagere gevoelsleeftijd noemen vrouwen dat zij zich fit en gezond voelen (23%). 11% noemt als reden voor een gevoelsmatige jongere leeftijd dat ze nog veel ondernemen. Ook positief in het leven staan (15%) en nieuwe dingen proberen of leren (11%) hebben effect op een lagere gevoelsleeftijd. Een ander onderzoek laat ook zien dat nieuwe dingen blijven leren en jezelf blijven ontwikkelen ervoor zorgt dat de tijd gevoelsmatig langzamer verstrijkt.

"Vijftigplus vrouwen van nu geven een heel ander voorbeeld van ouder worden dan zij van hun ouders kregen: hierdoor zullen jongere generaties anders gaan denken over hun leeftijd"

70% van de vrouwen geeft het leven een 8 of hoger

Verreweg de meeste 50+ vrouwen (70%) geven het leven het cijfer 8 of hoger. Als belangrijkste reden voor dit cijfer noemen ze dat ze dankbaar voor en tevreden zijn over de dingen in hun leven (27%) en zich in balans voelen (20%). Wat de meesten van jullie aan hun leven zouden willen veranderen gaat interessant genoeg vaak niet over jullie zelf, maar is de wens dat de wereld toleranter en begripvoller wordt (26%). Wanneer de gewenste verbeterpunten in het leven wel persoonlijk worden, dan worden vooral meer energie (16%) en meer rust en vrijheid (15%) genoemd.

Ineke (60, voelt zich 44): "Ik voel wel al de wijsheid en ervaring van de jaren, maar heb nog zoveel ideeën en energie te geven en te delen!"

Jongere generaties krijgen nu een heel ander voorbeeld van ‘ouder worden’

Hoewel meestal goed bedoeld worden we regelmatig geconfronteerd met het valse compliment dat we er nog 'goed uitzien voor hun leeftijd'. Interessant is dat in het onderzoek de meeste vrouwen echter ook zelf zeggen dat ze zich ondanks hun leeftijd nog jong en actief voelen.

Els (69, voelt zich 52): "Ik ben 69 maar je ziet het niet aan mij. Qua kleding zie ik er volgens mij ook anders uit dan mensen van mijn leeftijd"

Deze perceptie is mede gevoed door het voorbeeld dat wij van onze (groot)ouders kregen die met 54 als bejaard werden gezien en zich vaak ook zo gedroegen. Jongere generaties krijgen nu een heel ander voorbeeld van ouder worden. Over zo'n 20, 30 jaar zullen zij hopelijk volmondig - geïnspireerd door ons voorbeeld dat ze vandaag de dag krijgen - zeggen: ‘Ik ben 67, dus ik voel me nog jong en actief!’”

Lees ook:  In Japan maken ze prachtige kunstwerken van de putdeksels op straat

Veel dank aan iedereen die mee heeft gedaan! Meer weten over het onderzoek? Neem contact op met de redactie.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

Ontdek de geheimen van chakra healing

Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings