5 tips voor originele, leerzame en duurzame activiteiten in de natuur

606 VIEWS
5 tips voor originele, leerzame en duurzame activiteiten in de natuur

Winter of geen winter, lockdown of niet: regelmatig op pad gaan in de natuur is altijd een aanrader. Zoek je even iets anders dan een gewone wandel- of fietsroute? We tippen vijf activiteiten in de natuur voor wie actief, uitdagend of juist lekker mindful op pad wil.

1. Wandel een blotevoetenpad

Misschien ervaar je het wel eens in je achtertuin of op het strand: op je blote voeten buiten lopen is dé manier om contact te maken met de natuur. Geen wonder dat het fenomeen blotevoetenpaden de laatste jaren aan populariteit wint. Inmiddels zijn er tientallen blotevoetepaden uitgestippeld; speciaal aangelegd om op een bijzondere, speelse en veilige manier op blote voeten buiten te lopen. Op de website van Wandeldate vind je een mooi overzicht van dit soort paden in Nederland en België.

2. Experimenteer met natuurknutselen

Activiteiten in de natuur zijn vaak leuk voor jong én oud, zo ook creatief zijn met materialen uit de natuur. En dat kan een stuk verder gaan dan bladeren en dennenappels rapen in de herfst. Natuurknutselen kan je zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wil, van materiaal verzamelen voor herfststukjes en bloemenkransen, tot complete kunstwerken creëren van steentjes of schelpen terwijl je op pad bent. Tip: Pinterest staat vol met dit soort mooie knutselideeën!

Lees ook:  Natuurkalender | Jezelf zijn in februari
activiteiten in de natuur
© Jeremy Thomas/Unsplash

3. Duurzame activiteiten in de natuur: ploggen en plandelen

Wel eens van ploggen of planderen gehoord? Het klinkt misschien een beetje bijzonder en dat is het eigenlijk ook wel. Deze vorm van outdoor fitness is overgewaaid uit Zweden, waar ‘plocka up’ oprapen betekent. Het idee is dat je lekker actief bezig bent in de buitenlucht en ondertussen afval opraapt. Het doel is om daarmee zwerfafval zoveel mogelijk terug te dringen. Wanneer iedere hardloper of wandelaar onderweg enkele stukken afval zou meenemen, maakt dat natuurlijk een groot verschil!

4. Ga op pad met een boswachter

Lekker buiten zijn en tegelijkertijd meer leren over flora en fauna? Daarvoor ga je het beste op pad met een boswachter. In veel natuurgebieden in Nederland worden dit soort excursies georganiseerd, onder andere door Natuurmonumenten. Tegen een kleine vergoeding neemt een echte kenner je dan mee de natuur in, bijvoorbeeld om dieren te spotten of voor speciale seizoens- of fotografie wandeltochten langs de mooiste plekken. Houd er rekening mee dat op dit moment de meeste van dit soort activiteiten in de natuur zijn geannuleerd vanwege de maatregelen. Zodra het kan worden deze opnieuw ingepland.

5. Avontuur in de natuur met geocaching

Voor wie juist wat meer actie in de natuur zoekt, is er natuurlijk nog veel meer leuks te bedenken. Mountainbiken, quad rijden, klimmen; de lijst is eindeloos. Maar voor een echt avontuurlijk spel in de natuur is geocaching een aanrader. Je kunt dit nog het beste vergelijken met een soort schatzoeken midden in de natuur. Je doet dit op basis van GPS coördinaten en bent helemaal overgeleverd aan je navigatie vaardigheden. Het enige wat je nodig hebt is een GPS, zoals een smartphone. Op de website van Geocaching Nederland kan je kosteloos een account aanmaken en zoek je via de kaart naar een ‘schat’ bij jou in de buurt.

MEER INSPIRATIE

Storm op zee: deze foto’s documenteren de woeste Engelse kustlijn
World Tree: Een vertakkende rivier in de grond geëtst door Krisztián Balogh
Nationaal Park Hoge Kempen: het enige nationale park van België (en een bezoek waard!)
De Marker Wadden: het nieuwste stukje Nederland