5 tips voor meer financiële vrijheid

17 november 2021
400
financieel onafhankelijk

Steeds meer mensen willen meer vrijheid in hun leven. Minder werken en meer genieten van het leven en de dingen doen die voor hen belangrijk zijn. Maar als je in vrijheid wilt leven dan zal je ook over een bepaald inkomen moet beschikken. Niet voor niks gaat de zon op en daarom kan je beter spreken over financiële vrijheid.

Bij financiële vrijheid heb je het liefst geen schulden en een vermogen waarvan je kan leven, waardoor je niet meer hoeft te werken. Hierbij leef je van het rendement op dit vermogen door bijvoorbeeld te beleggen of vastgoed te verhuren.

Maar financiële vrijheid staat voor veel meer als niet werken en doen wat je wilt. Want ook als je in vrijheid leeft kun je nog werken of een schuld hebben. Het is vooral de keuze die je maakt om te willen werken en die schuld te laten staan.

Wil jij meer vrijheid ervaren? Met deze tips van Succesmetgeld.nl leer je alles over financiële vrijheid.

Bepaal wat vrijheid voor jou is

Vrijheid is voor iedereen anders. De één wilt helemaal stoppen met werken terwijl de ander wel wilt werken, maar enkel waar hun passie ligt. Uiteindelijk willen ze stoppen met hun echte werk en een eigen bedrijf starten om dit te kunnen doen.

Vrijheid gaat vaak niet om niets doen en op het strand liggen. Het gaat om keuzes kunnen maken om basis van wat je wilt in plaats van wat financieel mogelijk is. Daarom is het zo belangrijk om je leven financieel zo in te delen dat je dit kan bereiken.

Maar voor je dit kan doen is het belangrijk om te bepalen wat voor jou ultieme vrijheid is. 

  • Werk je dan nog? Zo ja wat voor werk doe je dan?
  • Hoeveel geld heb je dan nodig?
  • Wat voor dingen wil je dan doen en wat kost dit?
  • Hoe ziet jouw perfecte dag eruit?

Lees ook:  Lang gezond en zelfstandig blijven: longevity verbeteren met deze tips

Met deze simpele vragen kan je al een beter beeld krijgen hoe vrijheid er voor jou uitziet.

financieel onafhankelijk

Besteed aandacht aan je uitgaven

Heb jij wel eens stilgestaan bij al je uitgaven? Wanneer heb jij überhaupt voor het laatste je financiën bijgewerkt en gekeken of alles nog goed gaat? 

Veel huishoudens vergeten dat geld besparen de makkelijkste manier is om een vermogen op te bouwen. We leven met zijn allen in een wereld waar consumeren doodnormaal is. Het resultaat is vaak een overvolle kledingkast, huis met veel te veel spullen en veel te dure auto’s voor de deur.

Je zal verstelt staan van al uitgaven! Pak daarom een huishoudboekje erbij en zorg dat je een maand lang al je uitgaven gaat noteren. Wedden dat je schrikt van je eigen uitgavenpatroon?

Je inkomen zegt niets over je uitgaven

Als je jong bent dan begin je vaak met een lager salaris. Niets is zo fijn om ieder jaar hierop iets omhoog te gaan in dit salaris. Zo groei je langzaam van een tweedehands Citroen c1 naar een Tesla en dat geldt voor al je bezittingen.

Maar vraag je eens af of je deze loonsverhoging echt wel wilt spenderen. Maakt een nog luxere auto, groter huis of duurdere merkkleding je echt gelukkiger? Vaak is het een automatisme van steeds meer willen.

Je kan er ook voor kiezen om deze loonsverhoging apart te zetten en dit in te zetten voor je echte dromen. Ga je na een jaar €100 per maand meer verdienen dan betekent dit dat je €1.200 per jaar extra kan sparen voor je uiteindelijke droom. 

Wie weet wil je wel een wereldreis maken of 10 jaar eerder stoppen met werken. Deze vrijheid kan je kopen door je extra salaris in deze dromen te investeren.

financieel onafhankelijk

Lees ook:  Hoe creëer je een goede ochtendroutine?

Laat je vermogen renderen

Vroeger kon je spaargeld op je spaarrekening laten staan en ontving je hier rente over. Zonder risico en omkijken kon je jaarlijks je vermogen laten groeien. Inmiddels krijg je nauwelijks rente op je spaarrekening en moet je in sommige gevallen zelfs rente betalen.

Toch zijn er manieren om over je vermogen rendement te maken. De meeste voor de hand liggende manier is om te gaan beleggen. Veel mensen denken dan aan gigantisch risico’s en losse aandelen kopen, maar dit kan veel eenvoudiger.

Zo kan je ervoor kiezen om in een ETF te beleggen. Zo kan je in al met enkele tientjes per maand in duizenden bedrijven tegelijk beleggen. Hierdoor spreid je direct een deel van je risico. Doe je dit ook nog eens voor de lange termijn en kies je ervoor om maandelijks een vast bedrag te investeren dan is het risico nog een lager.

Natuurlijk zitten er risico’s aan beleggen, maar als jij jaarlijks 5% rendement maakt op je vermogen dan kan je met €100 per maand na 30 jaar al €83.713 bij elkaar sparen. Dit terwijl je zelf slechts €36.000 hoef in te leggen.

Wil jij bijvoorbeeld financieel onafhankelijk worden? Vaak zie je dat zij beleggen met een rendement van 4% per jaar. Zij leven van het rendement om zo hun vermogen intact te houden.

Begrijpt de waarde van tijd

De waarde van tijd is vaak compleet onderschat. Eigenlijk kan je alles in het leven kopen, maar extra tijd kan je niet kopen. Iedereen heeft een bepaalde tijd en pas als het zover is dan ga je realiseren hoeveel je van deze tijd hebt verspeeld.

Denk maar eens na hoeveel tijd jij op je werk zit met het doen alsof je productief bent, omdat je nou eenmaal 40 uur per week moet werken. Doodzonde, want waarschijnlijk had je dat werk ook in 30 uur kunnen doen en had je 10 uur per week bespaart. 

Ik kon niet tegen werken voor een uurloon. Iedereen deed alsof die druk was op het werk, maar deed vaak bijzonder weinig. Daarom ben ik voor mijzelf gaan werken en ben ik een inkomen gaan opbouwen wat uuronafhankelijk is. Spannend, maar hierdoor heb inmiddels veel meer vrijheid

Maar wil je wel in dienst blijven, kijk dan eens of je betaalt kan krijgen op basis van je prestaties. Lever jij veel meer dan andere collega’s in dezelfde tijd, waarom zou jij dan niet meer betaalt krijgen? Of beter nog waarom zou jij dan niet minder hoeven werken?

Daarnaast zou je ook meer tijd in je leven kunnen spenderen aan de dingen die belangrijk voor je zijn door bepaalde activiteiten uit te besteden. Heb je een hekel aan schoonmaken? Huur een schoonmaker om dit voor je te laten doen.  In de tussentijd kun jij de dingen doen die voor jou echt belangrijk zijn zoals meer reizen, sporten of met familie afspreken.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down