Het is tegenwoordig bijna verplicht om zoveel mogelijk te zien van de wereld. En doe je dat niet? Dan is het belangrijk om vooral zoveel mogelijk 'los te gaan'. Wat een misperceptie van vakantie kan dat zijn. Natuurlijk is er niks aan de hand, als dit de dingen zijn die jou blij maken. Ga vooral zo door.
Maar heb je als doel ontspannen en opladen? Dan kan het zo zijn dat jij helemaal niet opgeladen raakt door zo'n vakantie. Integendeel. Het kan dan dodelijk vermoeiend zijn. Het allemaal maar zoveel mogelijk moeten, hoeft niet jouw ding te zijn. Maar wat is dan het alternatief? Hieronder volgen vijf alternatieven, die mogelijk beter passen bij een vakantie waarin jij volledig oplaadt.
Tip 1: Opladen door de zon
Steeds meer mensen hebben een gebrek aan vitamine D. We zitten gemiddeld genomen te veel op kantoor en missen de broodnodige oplaadmomenten in de zon. Dat terwijl de zon ons veel geeft. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Dit is onder andere weer goed voor onze botten. Maar wat ook fijn is: zonlicht maakt ons ook vrolijk.
Ben jij zo iemand met de neiging tot een winterdip? Dan laad jij jezelf erg goed op door de zon. Zoek dan op vakantie de zon op en breng veel tijd buiten door. Het buitenleven is ontzettend goed. Nog een voordeel hiervan is dat de extra zon helpt tegen de winterdip. Wil je weten of jij misschien een vitamine D gebrek hebt? Doe dan een zelftest bij bijvoorbeeld Yours Health Test.
Tip 2: Retraite
Wandel jij normaal alle bezienswaardigheden af? Doe het eens een keer niet als dit eigenlijk niet bij jou past. Je kunt je er namelijk ook voor kiezen om bijvoorbeeld in retraite te gaan. Met een retraite ga je in een bepaalde omgeving, soms bijvoorbeeld een klooster, werken aan spiritueel zelfonderzoek. Er wordt daarbij veel gemediteerd. Het is gebruikelijk dat een retraite met een groep is en dat je geestelijke oefeningen doet. Het kan voor sommige mensen heel bevrijdend werken. Letterlijk tot rust komen. Tegenwoordig wordt er ook aan yoga gedaan in de natuur.
Een retraite doen lijkt iets van de afgelopen jaren te zijn. Toch is het eigenlijk al enorm oud. Met name bij bijvoorbeeld de katholieke mensen is een georganiseerde retraite heel lang een gebruik geweest. Daarbij ging het vooral om zingeving en de geloofsbelevenis.
Tip 3: Lezen
Voor sommige mensen is het kunnen lezen van een boek, een teken dat ze ontspannen zijn. Het mooie is dat een boek lezen, vervolgens weer voor nog meer ontspanning zorgt. Ben jij ook zo'n iemand? Neem dan een boek mee, voor op vakantie. Merk je dat je er niet aan toe komt? Dan kun je misschien het programma wat aanpassen, zodat je wel de rust vindt.
Tip 4: Beweeg
Veel mensen denken bij rust nemen ook aan luieren. Dat is echter niet per definitie hetzelfde. Juist door een minimale inspanning te leveren, krijgt het lichaam rust. Beweeg je te weinig? Dan heb je grote kans dat je alleen maar meer moe wordt. Op vakantie is het dus slim om vooral ook dingen te ondernemen. Pak niet voor alles een huurauto. En, als je wilt opladen aan het strand? Ga dan ook af en toe in de zee zwemmen, zo krijg je toch wat beweging.
Wel belangrijk: doe wat goed voelt voor jou. Natuurlijk is uit de comfortzone gaan niet erg, maar je moet niet iets doen 'om het moeten doen'.
Tip 5: Begin en eindig goed
Het lijkt zo leuk: nog een paar dagen meer vakantie. Maar jaag jezelf niet in de stress. Rond jij op de laatste dag met spoed nog de laatste klussen af? Pak jij dan de koffer in en sprint je dan zo snel mogelijk het vliegtuig in? Dan zorg je eigenlijk niet goed voor jezelf. Je geeft jezelf zo namelijk niet de kans om te acclimatiseren. Gebeurt het toch? Dan kun je beter de eerste dag van de vakantie een beetje te luieren. Anders blijf je al snel in een soort van ''ren-en-vlieg'' mindset hangen.
Maak gebruik van minder stress
Vakantie is ideaal om te vasten. Als je namelijk last van stress hebt, is het voor veel mensen moeilijker om te vasten. Vasten schijnt ook positieve gezondheidsvoordelen op te leveren. Het is een soort reset. Bij het zogeheten intermittent fasting (IF) gaat het erom dat je een bepaalde periode niet eet. Natuurlijk moet je dit wel doen, als jouw lichamelijke gesteldheid goed is. Als je bijvoorbeeld ondergewicht hebt, moet je het zeker niet doen.
Het kan bij intermittent fasting gaan om bijvoorbeeld 16 uur of 24 uur vasten. Bij 24 uur vasten ontstaan er bepaalde processen in jouw lichaam. Zo werkt het ontstekingsremmend en verwijdert het afvalstoffen. Ook bevordert het de vorming van nieuwe hersencellen. Het helpt dus bij het gezond ouder worden.