5 Tips om zelf een mooie en sfeervolle wintertuin te maken

3 oktober 2017
787

Doorgaans is de tuin een plek waar mensen vooral in de zomer zitten. In de winter is deze voor velen onbewoonbaar verklaard en is het wachten op de lente tot je weer een keer lekker buiten kunt zitten. Maar ook in de winter kan je tuin (of balkon) - juist! - een fijne plek zijn om te toeven. Een knisperend haardvuur, gezellige lichtjes, warme plaids en zachte kussens… Met deze tips creëer je in de koude maanden zelf de mooiste wintertuin.

1. Hou het groen

Geniet je in de zomer nog van een kleurrijke bloemen- en plantenpracht, zodra de bladeren beginnen te vallen laten veel mensen de tuin links liggen tot de volgende lente zich aandient. Die kale takken maken het er natuurlijk niet gezelliger op.

De kerstroos, de skimmia, hulst, coniferen en sierkers brengen kleur in de winter

Zet daarom in het najaar veel wintergroene planten in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan de buxus, die blijft het hele jaar groen. Ook de kerstroos, de skimmia, hulst, coniferen en sierkers brengen kleur in de koude wintermaanden.

Klik op de foto voor een overzicht van tuincentra waar je groene winterplanten kunt vinden.

De volgende tip geldt voor zowel de zomer- als de winterbloeiers: breng een laag compost aan over de vaste planten, als een soort deken tegen de kou én om ze van voedingstoffen te voorzien. Een laag van een centimeter of drie is voldoende.

2. Maak een bank van pallets

Met een paar simpele houten pallets bouw je in een handomdraai een loungebank die je tegen je huis aanzet. Schroef twee pallets horizontaal op elkaar en monteer er verticaal één pallet als rugleuning tegenaan. Maak deze gezellig en comfortabel met een stapel dikke kussens, dekens en plaids. Hier vind je een overzicht van tuincentra waar je benodigdheden kunt kopen, en als je niet zo handig bent ook een kant en klare bank. In de winter is er vaak korting op tuinmeubilair. Warm aangekleed en met een kop hete thee is het vervolgens heerlijk genieten in de winterzon!

Lees ook:  4x slapen in de buurt van de Kinderdijk

boom sneeuw winter licht nacht fotografie zonlicht glas ijs- de lente reflectie rood kleur herfst blauw tuin- Kerstmis verlichting seizoen detailopname transparant bomen kerst decoratie bal glazen bol mirroring macrofotografie over

3. Zorg voor warmte

Laat je niet afschrikken door de lage buitentemperaturen. Je kunt natuurlijk een terrasverwarmer of heater aanschaffen, maar er gaat uiteindelijk niets boven een warm knisperend haardvuur om de winterkou te verdrijven.

wintertuin 4

Buitenhaarden zijn er in alle soorten, maten en prijsklasses. Je kunt ze kopen bij een tuincentrum, maar ook zelf maken. Met beton of bakstenen (ook los te stapelen) bouw je een echt buitenhaard. Voordeel van het gebruik van steen is dat het veel warmte afgeeft!

4. Help dieren de winter door

Voor veel buitendieren is de winter een barre periode. Voedsel is schaars en ze hebben beschutting nodig tegen de kou of een plek om hun winterslaap te doen. Je kunt ze een handje helpen door je tuin niet té netjes te maken. Laat hier en daar een hoopje bladeren of een bos takken liggen. Egels kruipen bijvoorbeeld het liefst weg in een dikke laag compost of bladeren voor hun winterslaap.

Klik op de foto voor een overzicht van tuincentra bij jou in de buurt waar je wintervoedsel voor vogels kunt vinden.

Ook vogels houden van een beetje ‘rommel’ om in te zoeken naar voedsel. Die kun je - als het écht koud wordt - helpen door een handvol pinda’s of vetbolletjes tussen de takken te verstoppen. Bij lichte vorst kun je prima vers drinkwater neerzetten, hier zullen ze ook in badderen. Het water rolt van de vette veren af, dus ze bevriezen niet. Bij strenge vorst kun je beter geen warm water neerzetten. Als er ijs ligt kun je dit een beetje fijnhakken zodat de vogels het kunnen oppikken - dit voorziet in hun vochtbehoefte.

Lees ook:  Bomen die in auto's groeien

5. Denk aan de decoratie

wintertuin 5

De finishing touch voor elke gezellige wintertuin is de decoratie. Denk bijvoorbeeld aan gekleurde potten voor een variatie tussen het groen en de kale takken. Ook pompoenen geven je tuin kleur en houden het vaak wel een hele winter uit. Heb je een afdakje, dan kun je daar ook rieten manden en lantaarns plaatsen voor extra sfeer. Met lichtjes in je tuin of balkon verleng je optisch je woonkamer of keuken en breng je de gezelligheid ook als het donker is naar binnen.

Pompoenen, lantaarns, een schapenvacht, een mand met houtblokken: je wilt je huis niet eens meer ín!

Andere tips die het gezellig maken: een mand voor de houtblokken, een warme schapenvacht op je buitenbank en spiegels om al dat kaarslicht te weerkaatsen. Of: maak een krans van wintergroene takken en steek er rode besjes tussen. Zo maak je het beste van de winter!

Meer inspiratie opdoen voor een heerlijke wintertuin? Bezoek een tuincentrum bij jou in de buurt. Op Startpagina vind je een handig overzicht.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down