5 simpele woorden, 5 belangrijke levenslessen

2354 VIEWS
5 simpele woorden, 5 belangrijke levenslessen

Het Sanskriet is in India nog een officiële taal, maar wordt in de dagelijkse praktijk niet meer gesproken. Toch wordt Sanskriet door velen gezien als een heilige taal, de taal waarin vele hindoeïstische en boeddhistische geschriften zijn overgedragen. Vele helende mantra’s zijn in het Sanskriet uitgedrukt, en de taal kent dan ook allerlei prachtige woorden die in de loop der eeuwen zijn gebruikt om mensen te inspireren een rijker, voller en spiritueler leven te leiden. Zo ook onderstaande vijf simpele woorden, die stuk voor stuk een wereld van wijsheid in zich dragen.

Santosha

Santosha staat voor het vermogen om blijdschap en dankbaarheid te voelen, ondanks de omstandigheden van het moment. Veel mensen verlangen naar datgene dat ze nog niet bezitten of niet bereikt hebben. Zo is er altijd wel weer iets nieuws om naar te verlangen, of om ontevreden mee te zijn. Een geliefde die toch niet zo perfect is als gehoopt, een horloge dat alweer uit de mode is, een baan die niet altijd voldoende groeimogelijkheden biedt… Maar net zoals het feit dat er áltijd wel iets is om naar te verlangen, is er ook altijd iets om dankbaar voor te zijn. De kunst is om dat op de eerste plaats te zetten. Santosha.

Lees ook:  8x inspirerende quotes over geven, dromen en geluk

Upeskha

Upeskha staat voor de ultieme innerlijke balans. In een ultieme toestand van mindfulness lukt het om op ieder moment volledig in balans te zijn en alles van zich af te laten glijden. Zowel positieve als negatieve invloeden spelen geen rol meer: er bestaat geen zoektocht naar voldoening of genot, maar ook niet naar het ontwijken of vermijden van pijn of andere negatieve ervaringen. Het leven komt zoals het komt. Niet te verwarren met desinteresse, staat upeskha voor volledige vrijheid van de geest.

Sraddha

Het leven komt met vele vragen, onzekerheden en keuzes. Hoe weten we zeker of we het juiste pad bewandelen? Is linksaf het beste, of had u in die ene kwestie toch beter rechtsaf kunnen slaan? Sraddha staat voor ‘vertrouwen’, de rust en het geloof dat het leven loopt zoals het moet lopen. Voor wie vertrouwen heeft bestaan er geen verkeerde keuzes: alles gebeurt met een reden, en alles brengt u verder op het pad van het leven.

Bhavana

Alles wat aandacht krijgt, groeit. En dat is precies wat bhavana betekent. Focus op de juiste dingen: van een moeder die haar kind liefdevol in slaap wiegt, tot het met zorg tot wasdom brengen van een moestuin, of het met overgave en vastberadenheid leren van een nieuwe taal of ambacht. Bhavana leert ons om eens wat vaker stil te staan bij wat echt belangrijk is in het leven, en daar liefde en aandacht aan te besteden.

Lees ook:  Dagboek van mijn moeder | Zondags pak

Satya

Satya betekent leven in eerlijkheid. Op het hoogste niveau. Dus niet alleen het nastreven van de waarheid in contact met anderen, maar vooral ook het nastreven van de waarheid in het contact met uzelf. Satya leert ons om de tijd en moeite te nemen om stil te staan bij wat we écht willen en voelen, en daarnaar te leven. Ondanks het oordeel van anderen, ondanks uw eigen tekortkomingen.


Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:


Beeld: Ana Sofia Guerreirinho via Flickr.com

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

De dagelijkse routine van briljante geesten
Dit Japanse hotel wordt al 46 generaties door dezelfde familie gerund
Stiltewandelingen met een bijzonder tintje
7 simpele Feng Shui tips voor een woonkamer waar je écht blij van wordt