5 simpele woorden, 5 belangrijke levenslessen

14 december 2015
799

Het Sanskriet is in India nog een officiële taal, maar wordt in de dagelijkse praktijk niet meer gesproken. Toch wordt Sanskriet door velen gezien als een heilige taal, de taal waarin vele hindoeïstische en boeddhistische geschriften zijn overgedragen. Vele helende mantra's zijn in het Sanskriet uitgedrukt, en de taal kent dan ook allerlei prachtige woorden die in de loop der eeuwen zijn gebruikt om mensen te inspireren een rijker, voller en spiritueler leven te leiden. Zo ook onderstaande vijf simpele woorden, die stuk voor stuk een wereld van wijsheid in zich dragen.

Santosha

Santosha staat voor het vermogen om blijdschap en dankbaarheid te voelen, ondanks de omstandigheden van het moment. Veel mensen verlangen naar datgene dat ze nog niet bezitten of niet bereikt hebben. Zo is er altijd wel weer iets nieuws om naar te verlangen, of om ontevreden mee te zijn. Een geliefde die toch niet zo perfect is als gehoopt, een horloge dat alweer uit de mode is, een baan die niet altijd voldoende groeimogelijkheden biedt... Maar net zoals het feit dat er áltijd wel iets is om naar te verlangen, is er ook altijd iets om dankbaar voor te zijn. De kunst is om dat op de eerste plaats te zetten. Santosha.

Upeskha

Upeskha staat voor de ultieme innerlijke balans. In een ultieme toestand van mindfulness lukt het om op ieder moment volledig in balans te zijn en alles van zich af te laten glijden. Zowel positieve als negatieve invloeden spelen geen rol meer: er bestaat geen zoektocht naar voldoening of genot, maar ook niet naar het ontwijken of vermijden van pijn of andere negatieve ervaringen. Het leven komt zoals het komt. Niet te verwarren met desinteresse, staat upeskha voor volledige vrijheid van de geest.

Lees ook:  De vrouwen van het meer | Een bijzondere roeiclub

Sraddha

Het leven komt met vele vragen, onzekerheden en keuzes. Hoe weten we zeker of we het juiste pad bewandelen? Is linksaf het beste, of had u in die ene kwestie toch beter rechtsaf kunnen slaan? Sraddha staat voor 'vertrouwen', de rust en het geloof dat het leven loopt zoals het moet lopen. Voor wie vertrouwen heeft bestaan er geen verkeerde keuzes: alles gebeurt met een reden, en alles brengt u verder op het pad van het leven.

Bhavana

Alles wat aandacht krijgt, groeit. En dat is precies wat bhavana betekent. Focus op de juiste dingen: van een moeder die haar kind liefdevol in slaap wiegt, tot het met zorg tot wasdom brengen van een moestuin, of het met overgave en vastberadenheid leren van een nieuwe taal of ambacht. Bhavana leert ons om eens wat vaker stil te staan bij wat echt belangrijk is in het leven, en daar liefde en aandacht aan te besteden.

Satya

Satya betekent leven in eerlijkheid. Op het hoogste niveau. Dus niet alleen het nastreven van de waarheid in contact met anderen, maar vooral ook het nastreven van de waarheid in het contact met uzelf. Satya leert ons om de tijd en moeite te nemen om stil te staan bij wat we écht willen en voelen, en daarnaar te leven. Ondanks het oordeel van anderen, ondanks uw eigen tekortkomingen.
[hr]
Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:
[mc4wp_form id="15395"]
[hr]
Beeld: Ana Sofia Guerreirinho via Flickr.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down