5 redenen om naar het zuiden van Denemarken af te reizen

1 november 2018
1069
Zuid-Jutland

Van de koffietafels vol regionale lekkernijen tot de boerderijwinkels met de beste groenten en lokale fruitsoorten: het gemoedelijke Zuid-Jutland, in het zuiden van Denemarken, heet je welkom in haar gezellige steden en dorpen waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Wij maakten een overzicht van de 5 ultieme redenen om het prachtige Zuid-Jutland als volgende reisbestemming te kiezen:

1. Ervaar de Deense 'hygge': authentieke gezelligheid op de meest knusse locaties

Denen hechten enorme waarde aan een gezellige sfeer, een gemoedelijke setting en vriendelijke benadering. Compact samengevat in de term 'hygge' vormen deze elementen dan ook de hoeksteen van de Deense gastvrijheid en, nog breder, de Deense samenleving. Hotels, restaurants, winkels en zelfs gehele stadjes staan bij uitstek bekend om dit authentieke gevoel. Het resultaat? Een onovertroffen, traditionele gezelligheid op landelijke schaal.

foto: Knapp restaurant, Aabenraa

Voor een ultiem 'hyggelig' verblijf aan de Deense waterkant kun je terecht bij Aarøsund Badehotel. Het hotel heeft een geweldig stijlvol restaurant en ligt op 20 meter afstand van de ferry naar het Arø eiland, compleet met wijngaarde en visrookerij voor een heerlijke lunch.


foto: Aarøsund Badehotel

2. Treed in de voetsporen van de gendarmerie en bewandel historische kustroutes

Zuid-Jutland biedt meer dan 1000 km aan goed onderhouden, prachtige wandelroutes. Trek er op uit langs de vlaktes in het westen en de fjorden langs de oostelijke kustlijn. Bewonder glooiende heuvels, steile afgronden en groene bossen. Voor een unieke wandelervaring grenst het Nørreskoven-bos direct aan de waterkant, enkel onderbroken door een dunne strook kiezelstrand. Tussen 1920 en 1958 patrouilleerde de Deens grenswachters ondermeer dit gedeelte van de 'Gendarmstien' (Stien=pad). Een wandeling vol historie.

foto: Gendarmstien

foto: Gendarmstien

foto: Gendarmstien

3. Bewonder prachtige oude steden vol vakwerkhuizen en rieten daken

Naast de traditionele gezelligheid en natuur biedt Jutland authentieke dorpjes en steden waar de oude Deense bouw na vele honderden jaren nog altijd hoogtij viert. Bewonder de idyllische haven van Dyvig en sta stil bij de vele gekleurde vakwerkhuisjes van steden als Aabenraa en Tønder, of ga het avontuur aan en wandel over de Markstien naar de prachtige oude (Nederlandse) molen in Højer.

Lees ook:  Vijf keer dromen over reizen die later weer mogen

Zuid-Jutland
foto: Tønder

foto: Aabenraa Slotsgade


foto: Højer


foto: Højer

Voor het beste advies over de regio en een warm huiselijk onthaal verblijf je in Naturperlen, net buiten de stadsgrenzen van Aabenraa, met een prachtig uitzicht op de Deense Waddenzee. De vriendelijke eigenaren Margrethe en Preben willen een mooi verblijf kunnen bieden aan iedereen, daarom is deze accommodatie bijvoorbeeld ook geheel toegankelijk voor gasten die wat slechter ter been zijn.

foto: Naturperlen

4. Verblijf in kastelen en landhuizen in het uitgestrekte Deense landschap

Zuid-Jutland staat bekend om maar liefst 10 prachtige oude kastelen. Hier huizen vandaag de dag interessante geschiedkundige en hedendaagse Deense musea, zoals Sønderborg slot, het knusseBrundlund slot en het oude kasteel van Tønder. Ook kun je in een aantal kastelen eten: trotseer de oude schuine vloeren van het gezellige Gram Slotskro en laat je in het restaurant in de watten leggen door ober Nikolai. Of kies voor een avond in het gemoedelijke Schackenborg Slot in Møgeltønder, waar de kinderkopjes je langs de eeuwenoude kerk naar het fantastische restaurant voeren, waar chef Kevin Hansen meermaals in de prijzen viel.


foto: nderborg slot


foto: Gram Slotskro

foto: Brundlund slot 

5. Aanschouw een dans van duizenden spreeuwen bij zonsondergang

Tussen de uitgestrekte polders van de Tøndermarksen vindt avond op avond een waar natuurfenomeen plaats. Duizenden spreeuwen zwermen in fascinerende patronen over het land, alvorens te landen voor de overnachting op het dichte riet. Liefkozend wordt deze vogeldans de 'Zwarte Zon' genoemd, een overname van de lucht. Om de roofvogels te slim af te zijn verplaatsen de zwermen zich voortdurend, waardoor je nooit zeker weet waar ze zullen overnachten. Een ware safari van Sort Sol neemt groepen 's middags mee naar de overnachtingsplaats, na overdag op zoek te gaan naar de juiste plek. Een bijzondere ervaring na een dagje pootjebaden.

Lees ook:  Olijfbomen – Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

foto: Het Deense waddengebied

foto: Erik Frohne - Sort Sol

Geïnspireerd geraakt en klaar voor een bezoek aan Zuid-Jutland in Denemarken? De reisorganisatie Visit Sonderjylland kent deze regio als geen ander en staat je graag bij in je keuze voor de mooiste routes en accommodaties op locatie.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De mythe van Prometheus, god en Titaan

De 9 allermooiste gedichten bij overlijden moeder

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings