5 originele (en makkelijke) ideeën voor een zomerse tuin

1 september 2019
251

Een kop koffie in de ochtendzon, ‘s middags lunchen onder de parasol en tot laat in de avond natafelen met een goed glas wijn: zomerleven betekent buitenleven. Heerlijk als de tuin in dit jaargetijde als vanzelf een verlengstuk van je huis wordt. Rustig toeven in je tuin kan heel inspirerend en ontspannend werken. Vooral als deze plek sfeer heeft, gezellig is en als het groen en de bloemen zo goed mogelijk tot hun recht komen. We zetten daarom 5 tips op een rij die laten zien dat je dat met weinig tijd en middelen zo voor elkaar krijgt!

1. Gebruik de hoeken 

tuinieren

Beeld: Annie Spratt

Je creëert ontzettend makkelijk gezelligheid en een knusse tuin door loze, kale hoeken ‘weg te werken’. Een eenvoudige, grote plantenpot met bamboe bijvoorbeeld doet al wonderen. Maar denk ook eens aan een etagère vol kleurige zomerbloeiers. Die kun je in veel tuincentra kopen, maar als je ergens nog een stapeltje bakstenen hebt liggen, bouw je hem ook heel eenvoudig zelf. Of neem een oud bankje of tafeltje en zet daar planten op en onder. Zo creëer je direct sfeer. Daarnaast kan je een mooie tuinset kopen om jouw tuin op te vullen met een gezellige zithoek of tuintafel.

2. Leuk die saaie schutting op

tuinieren

Beeld: Tina Hartung

Waarom zou je tegen die kale houten planken aan blijven kijken? Maak er wat van! Een hangende kruidentuin bijvoorbeeld. Timmer boven of naast elkaar twee houten kratten met de bodem tegen de schutting en zet die vol met kruidenplantjes. Of zet een rek met mooie klimplanten tegen je schutting aan. Let daarbij wel op: kies voor klimplanten die zich niet gaan vastzetten aan het hout van de schutting (clematis, kamperfoelie en druiven zijn bijvoorbeeld een goede keus). Je kunt je schutting ook beschilderen met een kleurige voorstelling!

Lees ook:  Het inrichten van een landelijke tuin

3. Creatief met… pallets

Van oude pallets kun je meer maken dan je denkt. Monteer er twee rechtop tegen elkaar, schilder ze wit en leg er een paar zware tuintegels op: een handige én decoratieve sidetable voor in je tuin. Of wat dacht je van een loungebank. Dat is helemaal eenvoudig: stapel twee of drie pallets op elkaar en schroef er eentje rechtop tegenaan als rugleuning. Een hele stapel kussens erop en je hebt een prachtig pièce de résistance voor je tuin.

4. Ontspannen in een hangmat

tuinieren 2

Alleen de aanblik geeft je tuin al een zomerse, mediterraanse sfeer. En erin liggen is natuurlijk het toppunt van ontspanning: de hangmat. Idealiter hang je deze tussen twee bomen, of tussen een boom en een muur van je huis. Dat laatste vereist wel een bijzonder stevige verankering om ongelukken te voorkomen. Beschik je alleen over een wankele schutting of broze muurtjes? Gelukkig zijn er ook hangmatten met een eigen standaard verkrijgbaar, in alle soorten en maten en bij de meeste tuincentra. Dat ligt wel zo rustig.

5. En toen was er licht

tuinieren3

Licht betekent sfeer. En tuinverlichting is er werkelijk in alle soorten en maten. Wat het beste past is afhankelijk van jouw tuin en je wensen. Een direct effect creëer je eenvoudig met een kabel priklampjes die je in de boom, struiken, langs de schutting of de muur hangt. Ook deze tip werkt altijd: gebruik tuinlicht om de natuur in je tuin in de spotlight te zetten! Zeker als je een tuinkamer hebt geeft dat een mooi zicht. Het gaat erom dat je de mooiste ‘groene elementen’ zoals grote bomen of bijzondere planten uitlicht. Je kunt een waanzinnig mooi effect creëren als je op subtiele wijze lampen plaatst onder het groen.

Lees ook:  Deze flessentuin is al 57 jaar oud en leeft alleen op zonlicht
Beeld: Olesia Bilkei

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings