5 originele (en makkelijke) ideeën voor een zomerse tuin

2603 VIEWS
5 originele (en makkelijke) ideeën voor een zomerse tuin

Een kop koffie in de ochtendzon, ‘s middags lunchen onder de parasol en tot laat in de avond natafelen met een goed glas wijn: zomerleven betekent buitenleven. Heerlijk als de tuin in dit jaargetijde als vanzelf een verlengstuk van je huis wordt. Rustig toeven in je tuin kan heel inspirerend en ontspannend werken. Vooral als deze plek sfeer heeft, gezellig is en als het groen en de bloemen zo goed mogelijk tot hun recht komen. We zetten daarom 5 tips op een rij die laten zien dat je dat met weinig tijd en middelen zo voor elkaar krijgt!

1. Gebruik de hoeken 

tuinieren
Beeld: Annie Spratt

Je creëert ontzettend makkelijk gezelligheid en een knusse tuin door loze, kale hoeken ‘weg te werken’. Een eenvoudige, grote plantenpot met bamboe bijvoorbeeld doet al wonderen. Maar denk ook eens aan een etagère vol kleurige zomerbloeiers. Die kun je in veel tuincentra kopen, maar als je ergens nog een stapeltje bakstenen hebt liggen, bouw je hem ook heel eenvoudig zelf. Of neem een oud bankje of tafeltje en zet daar planten op en onder. Zo creëer je direct sfeer. Daarnaast kan je een mooie tuinset kopen om jouw tuin op te vullen met een gezellige zithoek of tuintafel.

2. Leuk die saaie schutting op

tuinieren
Beeld: Tina Hartung

Waarom zou je tegen die kale houten planken aan blijven kijken? Maak er wat van! Een hangende kruidentuin bijvoorbeeld. Timmer boven of naast elkaar twee houten kratten met de bodem tegen de schutting en zet die vol met kruidenplantjes. Of zet een rek met mooie klimplanten tegen je schutting aan. Let daarbij wel op: kies voor klimplanten die zich niet gaan vastzetten aan het hout van de schutting (clematis, kamperfoelie en druiven zijn bijvoorbeeld een goede keus). Je kunt je schutting ook beschilderen met een kleurige voorstelling!

3. Creatief met… pallets

Van oude pallets kun je meer maken dan je denkt. Monteer er twee rechtop tegen elkaar, schilder ze wit en leg er een paar zware tuintegels op: een handige én decoratieve sidetable voor in je tuin. Of wat dacht je van een loungebank. Dat is helemaal eenvoudig: stapel twee of drie pallets op elkaar en schroef er eentje rechtop tegenaan als rugleuning. Een hele stapel kussens erop en je hebt een prachtig pièce de résistance voor je tuin.

4. Ontspannen in een hangmat

tuinieren 2

Alleen de aanblik geeft je tuin al een zomerse, mediterraanse sfeer. En erin liggen is natuurlijk het toppunt van ontspanning: de hangmat. Idealiter hang je deze tussen twee bomen, of tussen een boom en een muur van je huis. Dat laatste vereist wel een bijzonder stevige verankering om ongelukken te voorkomen. Beschik je alleen over een wankele schutting of broze muurtjes? Gelukkig zijn er ook hangmatten met een eigen standaard verkrijgbaar, in alle soorten en maten en bij de meeste tuincentra. Dat ligt wel zo rustig.

5. En toen was er licht

tuinieren3

Licht betekent sfeer. En tuinverlichting is er werkelijk in alle soorten en maten. Wat het beste past is afhankelijk van jouw tuin en je wensen. Een direct effect creëer je eenvoudig met een kabel priklampjes die je in de boom, struiken, langs de schutting of de muur hangt. Ook deze tip werkt altijd: gebruik tuinlicht om de natuur in je tuin in de spotlight te zetten! Het gaat erom dat je de mooiste ‘groene elementen’ zoals grote bomen of bijzondere planten uitlicht. Je kunt een waanzinnig mooi effect creëren als je op subtiele wijze lampen plaatst onder het groen.

Beeld: Olesia Bilkei

MEER INSPIRATIE

In deze 5 zelfoogsttuinen doe je boodschappen op het land
Een huisje in de tuin. Wordt het een tuinhuis, blokhut of tiny house?
5 Tuin ideeën om jouw tuin direct een upgrade te geven
Weet je jezelf geen raad met je tuin of balkon? Met deze tips kom je een heel eind