5 inspirerende levenslessen die een boswandeling je geeft

7 februari 2017
193
boswandeling

Lekker wandelen in het bos. Even de frisse lucht in. Je gaat de deur uit en zet je zintuigen lekker open. Je ziet hoe het zonlicht tussen de bomen door de grond raakt. Bij een klein zuchtje wind ritselen de bladeren. Versruikende bosgrond bereikt je neus, net als de welbekende dennengeur. Maar er valt meer te ontdekken op een gemiddelde zondagochtend in het bos. Voor fervente boswandelaars en andere natuurfanaten zetten we 5 interessante levenslessen op een rij die het bos je biedt. 

1. Iedereen heeft een eigen plek

Heb je wel eens een appelboom in het bos gezien? Natuurlijk niet. Die heeft zon en andere appelbomen om zich heen nodig om vruchten te kunnen dragen. Zonder bestuiving heeft hij wel bloesem, maar geen appels. Een appelboom heeft een eigen plek. De eiken en dennen hebben dat ook, groeien juist weelderig in het bos.

Hetzelfde geldt voor mensen: iedereen heeft wel een specifieke plek waar je je fijn voelt. Waar je altijd opgewekt en blij bent. Waar je vermoeidheid spontaan overgaat en je nieuwe energie krijgt. Je hoofd opgeruimd voelt en je je weer kunt concentreren. Bedenk welke plek (of plekken!) jou dit gevoel geven. Wellicht is dat ergens in je eigen huis of tuin. Of op het strand, bij dat hoge duin. Misschien wel in het bos, bij een speciale boom. Waar kun je groeien en bloeien?

2. Er zijn altijd nieuwe kansen, ook als je ze nog niet ziet

In de zomer zijn nieuwe zaden en de kansen op nieuw leven makkelijk te zien: de bloemen bloeien uitbundig. Maar ook in de winter zijn er volop kiemen voor nieuw leven te vinden, ook als je ze niet ziet. Ze zitten in de grond, te wachten op de juiste omstandigheden om uit te groeien en een prachtige nieuwe plant te worden. Ook een kale boom heeft al piepkleine knopjes waar volgend jaar nieuwe blaadjes uitgroeien.

Lees ook:  Gratis overnachten in een uilencabine in de bossen van Bordeaux

Onthoud dit tijdens een baaldag, wanneer alles tegenzit of het emotioneel zwaar voelt. Er zijn altijd nieuwe kansen om je beter te voelen. De natuur is hiervan het beste voorbeeld.

3. Het leven zit vol afwisseling

Het leven is veel meer dan alleen zomer met warmte, veel licht en vakantie vieren. Het leven is ook herfst, winter en lente. In de herfst oogst je de vruchten van je harde werken en laat je zaken los om te verwerken. Je kunt appels oogsten van de bevruchte bloesem uit de lente. In de winter komen mensen en natuur tot rust en leer je jezelf weer beter kennen als je die rust en stilte opzoekt. En in de lente dienen zich nieuwe kansen aan als prille kwetsbare kiemplantjes en bloesem die stralen in het frisse zonlicht.

Het leven zit vol afwisseling en als je dat kunt zien, heb je een bijzonder geruststellende levensles te pakken: een frisse blik op in de lente, bruisende energie in de zomer, een tevreden gevoel in de herfst en zelfinzicht in de winter.

4. Geloof in je eigen kracht

Bomen en planten laten iets zien wat ongelooflijk krachtig is. Ze groeien uit de grond tegen de zwaartekracht in naar de zon toe. Ze kunnen afsterven en weer opkomen. Al het leven op aarde heeft die sterke levenskracht in zich, ook mensen. Kijk eens naar een boom bij je in de buurt en bedenk dat dat exemplaar al heel wat harde regenbuien, hagel, sneeuw en felle zon heeft verdragen. En hij staat er nog steeds! Ook jij hebt een onzichtbare oerkracht in je die zware tegenslagen kan doorstaan.

Lees ook:  De 4 mooiste wandelingen in Nederland ver van de bewoonde wereld

5. Alleen je eigen ritme telt

Bedenk wat jouw ritme is waar je bij kan floreren. Voel je wanneer je hart een sprongetje maakt? Doe je dingen waar je blij van wordt? Eet je wanneer je maag honger heeft? Ga je slapen als je moe bent? Dan volg jij je ritme en doe je de juiste dingen op het juiste moment.

In de natuur gebeuren dingen ook op het juiste moment. Ze gebeuren altijd in een vaste periode, rond dezelfde tijd. De gierzwaluw komt na de overwintering in Afrika altijd rond Koningsdag weer terug naar ons land. De witte paardenkastanje bloeit van eind april tot eind mei. En appelbomen dragen hun prachtige tere bloesem van half april tot half mei en laten hun vruchten oogsten in augustus en september. Weet jij wat jouw ritme is?

[hr]

Anna Maria van den Berg gelooft dat groen leven voor iedereen is. Je verbinden met de natuur en dat op je eigen manier doen is genoeg. Ze houdt van praktisch en van kleine stappen zetten. Ze is auteur van het boek ‘Groen leven doet je goed’, geeft workshops, wandelt en noemt zichzelf het liefst een groene inspirator. Meer info vind je op www.natuureninspiratie.nl

 

Bekijk ook: De 4 mooiste wandelingen in Nederland ver weg van de bewoonde wereld

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ingrid Bergman | Dualiteit

Op vakantie naar de Malediven: activiteiten om te doen

Backpacken in Mexico: de top 5 plaatsen die je moet bezoeken

Alles wat je moet weten over oranje edelstenen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings