Er zijn vele musea. Zo ook in onze mooie zuidelijke provincie Limburg met de hoofdstad Maastricht. In Limburg is bijzonder veel behouden gebleven. Met name van de tweede wereldoorlog in musea. Er is een indrukwekkende hoeveelheid aan spullen en gebouwen, en ze zijn goed bewaard gebleven. Het zijn de verhalen die verteld moeten blijven worden, en dat wordt in Limburg bijzonder respectvol gedaan.
Wil jij meer weten over de tweede wereldoorlog? Dan kun je in deze 5 Limburgse musea een stukje geschiedenis ervaren. De geschiedenis van de peridode 1940-1945. Door middel van alles wat deze musea laten zien, krijg je een indruk van deze onvergetelijke periode. Hoewel elk musea een eigen verhaal vertelt, is het allemaal onderdeel van het grote verhaal. Stukje voor stukje geven deze musea wat prijs, over de onuitwisbare oorlog van 1940-1945.
1.Oorlogsmuseum Eyewitness
In het dorp Beek in Zuid-Limburg, ligt een museum van een enorme waarde. Dit is het Oorlogsmuseum Eyewitness. Bij Oorlogsmuseum Eyewitness zie je alles vanuit een ongebruikelijk gezichtspunt. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Europa, wordt hier op eigen wijze weergegeven. Er worden maar liefst 13 oorlogsscènes uitgebeeld. Dit wordt gedaan met maar liefst 150 zeer mensgelijkende beelden.
Bij Oorlogsmuseum Eyewitness is er voor een bijzonder invalshoek gekozen. Het verhaal wordt namelijk in het museum 'vertelt' aan de hand van brieven. Brieven die de Duitse parachutist August Segel, naar zijn thuisfront stuurt. Het kan trouwens kloppen dat de naam Augsut Segel je niet iets zegt. Dit is namelijk een verzonnen personage.
2.Schuilkeldermuseum Maastricht
In Maastricht vind je een straat met de deftige naam. De Minister Goeman Borgesiusplantsoen 30. Hier staat een expositie over de schuilkelders in Maastricht. Het is een permanente expositie, gerealiseerd door experts en bevlogen mensen in samenwerking met VVV-Maastricht. Deze plek is daarbij niet voor niets gekozen. Hier zijn namelijk daadwerkelijk schuilkelders geweest. Ook ten tijde van de Tweede Wereld Oorlog. Dit was bij de zogenaamde kazematten. Uitleg: kazematten zijn afgedekte ruimtes, voor bescherming tegen vijandelijk vuur. Deze ruimte hebben ook schietgaten.
De schuilkelders helpen, om de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog niet te vergeten. Dit verhaal moet verteld blijven worden. Dat is ook het doel van Werkgroep Schuilen in Maastricht. Het gaat daarbij niet alleen om de Tweede Wereldoorlog. Het gaat ook om de periode van de Koude oorlog. Ook toen, waren er namelijk schuilkelders in gebruik.
3.Peelmuseum
De tweede wereldoorlog kent ook nog een andere kant. Er was oorlog, maar er werd natuurlijk ook 'gewoon' gewerkt en gewoond. Zover dit ging. Wil je een idee krijgen van het leven van arbeiders? Met name ten tijde van de tweede wereldoorlog? Dan is het streekmuseum 'Het Peelmuseum' de plek waar je moet zijn.
Er zijn drie afdelingen in het Peelmuseum, één daarvan is 'De Kamphut'. Dit is een houten gebouw. In de periode van 1940-1950 woonden daar maar liefst 300 hardwerkende Peelarbeiders. Ook als je interesse hebt in de periode vanaf circa 1900, zit je hier goed. Hierover geeft het Peelmuseum namelijk ook een goed beeld, van het zware werk van de peelarbeiders. Uitleg: de Peel is een hoogveengebied .De arbeiders moesten dit gebied afgraven voor turf en ontginningen. Het was een groot gebied dat zich uitstrekte van Weert tot Grave.
4.Maaskant'44
Elk museum heeft zoals je ziet elk weer een geheel eigen insteek. De charme van Maaskant'44 is de totstandkoming van dit museum. De oprichter, Roy Jacobs, kreeg toen hij 10 was van zijn vader een bajonet uit de Tweede Wereldoorlog. Het begin van de interesse was geboren. Inmiddels is de watermolen in Grevenbicht, waar Roy woont, voor een deel verworden tot een museum. Museum Maaskant'44. Hier zie je meer dan 150.000 voorwerpen. Allemaal hebben ze een link, met de regionale geschiedenis. Daarbij is natuurlijk de Tweede Wereldoorlog het grootste onderwerp.
5.Limburg als musea
In de wereld ligt enorm veel geschiedenis. Zo ook in Limburg. Bij een onderwerp als de tweede wereldoorlog, niet wat vertellen over de plekken die in stilte over deze heftige tijd spreken? Dat zou niet van veel respect getuigen. Hier daarom nog wat bijzondere plekken even onder de aandacht. Zo heb je bijvoorbeeld 7,5 kilometer van het museum Eyewitness ,een complex met restanten van gebouwen. Het heet de Duitse Reparatiewerkplaats Bronsdaelgroeve. Hier repareerde men destijds motoren van bommenwerpers.
Ook de welbekende grotten van Valkenburg en Maastricht zijn stille getuigen. Zij speelden een rol tijdens de Tweede wereldoorlog. Zo zijn bijvoorbeeld de Sint Pietersberg in Maastricht en de Fluweelgrot in Valkenburg, als schuilplek gebruikt voor vele Limburgers.
Ze zeggen vaak: een oorlog kent alleen maar verliezers. Een les om nooit te vergeten. Er zijn bijvoorbeeld niet alleen veel Nederlanders, maar ook veel Duitsers gestorven tijdens de tweede wereldoorlog. Dat wordt op een pijnlijk stilzwijgende manier duidelijk in Noord-Limburg. Daar ligt de Duitse begraafplaats Ysselsteyn, in Nederland de grootste militaire begraafplaats.
Tip: interesse in maatschappelijke thema's? Lees dan ook dit artikel over een maatschappelijk bewuste kunstenaar.