5 essentiële tips om een kinderverhaal te schrijven

18 oktober 2016
268
kinderverhaal schrijven

Iedereen die er ooit aan is begonnen zal het beamen: een boek schrijven is bepaald geen picknick. En laat staan een kinderboek. Verhalen kunnen korter zijn, en je kunt toe met minder tekst als je er illustraties bij maakt. Maar nog steeds heb je duidelijke personages, een spanningsboog en een verhaallijn nodig. Lastig zat.

Het is echter ook één van de leukste dingen om te doen. Het helpt je je taal vernieuwen (want hoe jij iets ziet is vaak niet hoe en kind er naar kijkt), het helpt om onze volwassen en soms moeilijke ideeën over verleden en toekomst lekker los te laten – die zijn voor kinderen vaak helemaal niet zo boeiend. Dat geeft je een frisse blik. Voor een goed verhaal, en hoe je zelf in het leven staat.

Om met een voorsprong aan de start te verschijnen verzamelden we een paar tips die je op weg helpen om een  kinderverhaal te schrijven. Missen we er een paar? Laat het weten!

1. Wie Piet is, hoe er toe komt om iets te doen en of hij de gevolgen beseft is niet interessant

Wat wel interessant is, is wat Piet precies doet en wat die gevolgen dan zijn. Kinderen kijken op een andere manier naar de wereld dan volwassen. Wij zijn vaak bezig met de context waarin dingen gebeuren, voor een kind gebeuren ze gewoon. Ook wanneer je een omgeving beschrijft willen volwassenen vaak allerlei zaken weten die kinderen niet zo interesseren. Bijvoorbeeld dat het huis van Piet in een heel rustig dorp staat, omgeven door bossen en heidevelden. Wat ze wel boeiend vinden is dat het huis Piet heel mooi is en dat hij een snelle auto heeft. Daar kunnen ze zich genoeg bij voorstellen.

Lees ook:  Als je in deze b&b overnacht word je ook de tijdelijke eigenaar van de boekwinkel eronder

2. Neem een voorbeeld aan Theo Thijssen

De Amsterdamse schrijver van onder meer Kees de Jongen had in zijn tijd felle kritiek op wat men destijds een goed (en vooral verantwoord, zegge moralistisch) kinderboek vond. Zijn gedachtengoed is echter nog steeds relevant. Hij zei: ‘Leg niet op wat kinderen uit een verhaal moeten leren. De een vindt dit belangrijk, de ander dat. Laat een kind gerust iets gevaarlijks lezen (destijds uiteraard een nagel aan de doodskist van de geldende moraal). Tot slot: spreek een kind rechtstreeks aan.' Wijze woorden die een kleine eeuw later nog steeds te gebruiken zijn.

3. Neem voldoende afstand van je eigen jeugd

Wie zich in een kind verplaatst denkt logischerwijs vaak terug aan zijn of haar eigen jeugd. Waar wij vroeger hinkelden na schooltijd, rent de jeugd anno 2016 echter en masse achter Pokemons aan. Dat betekent niet dat al je jeugdige karakters voortdurend Instagrammend en Snapchattend door het leven moeten gaan, maar wel dat ze elkaar misschien niet voortdurend op de vaste lijn bellen. En anders schrijf je gewoon een historisch verhaal, dan is dat ook weer opgelost.

4. Een personage kan ook een boom zijn

In een kinderverhaal kan alles. Karakters hoeven niet alleen mensen te zijn, maar ook dieren, bomen of dingen kunnen een rol vervullen. Denk bijvoorbeeld aan een dikke eikenboom die gekieteld wordt door de wind, of een auto die buiten adem is van een snelle rit.

5. Houd het simpel

Ook in ons eigen leven zou het daar enorm van opknappen, maar om tot kinderen door te dringen is het essentieel om alles zo eenvoudig mogelijk te houden. De fantasie van kinderen is veel rijker dan die van volwassenen. Een zin als ‘Jolle wandelt door de groene heuvels naar het huis van zijn oma’ biedt vaak al voldoende bodem om de verbeeldingskracht van een kind te prikkelen. Hij of zij stelt zich het huis van de eigen oma voor, of dat van de buurvrouw. Simpel. Het is niet altijd nodig om te vertellen dat Jolle bedachtzaam wandelt, de heuvels in de ochtend gehuld zijn in een dikke mist (tenzij Jolle in je verhaal verdwaalt..) en dat het huis van zijn oma een pittoreske uitstraling heeft.

Lees ook:  Hoe memoires, illustraties en schilderingen samenkomen in een reisdagboek

Zelf een kinderverhaal schrijven? De NHA - meer dan 80 jaar geleden opgericht door een onderwijzer die het onderwijs voor iedereen betaalbaar en bereikbaar wilde maken - heeft een uitgebreide cursus kinderverhalen schrijven waarin je stap voor stap de kneepjes van het vak leert. In de 48 lessen komen verschillende technieken, stijlvormen en tips aan bod. Prettig is dat je ieder moment kunt starten met een cursus en deze volledig in je eigen tempo volgt. Lesmateriaal krijg je opgestuurd of kun je online bekijken, en een ervaren docent geeft je gerichte feedback waardoor je meer resultaat boekt. 

Meer weten? Bekijk hier alle creatieve cursussen en ga direct van start!

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontdek de schoonheid van Nederlandse wandelgebieden

Ingrid Bergman | Dualiteit

Op vakantie naar de Malediven: activiteiten om te doen

Backpacken in Mexico: de top 5 plaatsen die je moet bezoeken

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings