5 boeken om anderen mee te inspireren

1 augustus 2017
837
boeken inspiratie

Wat geef je een vriend die zegt 'alles al te hebben'? Of die jarige vriendin die aan een boeiende nieuwe fase in haar leven begint? Iemand die een positieve opsteker kan gebruiken? Een goed cadeau is vaak niet eenvoudig, maar wel heel leuk om te geven. En zeker met een inspirerend boek kun je het verschil maken in iemands leven: zelfs al destilleert iemand slechts één zin die hem raakt uit de 197 pagina's, dan kan dat een enorme impact hebben.

Verschillende onderzoeken wijzen daarnaast uit dat mensen gelukkig worden van geven. Twee vliegen in één klap: wanneer je deze boeken cadeau doet, word je daar zelf ook blijer van. En tien tegen één dat de ontvanger het boek ook weer gaat doorgeven, zo heeft je actie een blijvende impact.

Inspiratie voor het dagelijks leven

We selecteerden 5 boeken die elk op hun eigen manier inspireren, ze hebben gemeen dat ze een verfrissende kijk op het leven en de dagelijkse dingen - groot en klein - geven. Ook voor mensen die zeggen niet zo van lezen te houden zijn deze boeken heel behapbaar door de korte hoofdstukken die zich ook afzonderlijk goed laten lezen. Ideaal om af en toe een stukje uit te pakken zonder dat je meteen de hele draad kwijt bent en het dan maar helemaal weglegt.

Neem een geit | Claudia de Breij

Levenslessen van o.a. Hanneke Groenteman, Paul van Vliet, Herman van Veen en Erica Terpstra

boeken inspiratie5

Onze absolute favoriet! Cabaretier Claudia de Breij vraagt zich af hoe dat eigenlijk werkt: leven. De eerste jaren krijg je (meestal) gedegen advies van ouders, leraren en andere betweters. Wat je wel moet en niet moet doen, de regels lijken in de fase 'leven voor beginners' nog uitermate duidelijk.

Lees ook:  Het toppunt van creativiteit

Totdat je het opeens zelf moet uitvinden. Vragen over liefde, dood, vriendschap, werk, kinderen, seks - bij wie kun je dan aankloppen? Niemand die nu zegt hoe het moet. Enerzijds: gelukkig maar! Maar soms is het fijn als iemand zegt: 'Dit heb ik ook gehad. En toen heb ik zus en zo gedaan.'

Claudia de Breij ging op de koffie (en kreeg er vaak wijn bij) bij wijze mannen en vrouwen die het allemaal al een keer hebben meegemaakt: de boeiende levenslessen van o.a. Hanneke Groenteman, Paul van Vliet, Geert Mak, Herman van Veen geven een hartstochtelijk en geestige kijk op het hobbelige pad dat leven heet. Bestel het boek hier.

Dagelijkse rituelen | Mason Currey

Hoe bekende kunstenaars, schrijvers, filmmakers en andere creatieven werken

boeken inspiratie3

Haruki Murakami, Andy Warhol, Annie M.G. Schmidt, Albert Einstein, Harry Mulisch, Jane Austen, Vincent van Gogh, Ludwig van Beethoven, Maya Angelou, Woody Allen en 141 andere creatieven over de rituelen, routines, gewoonten en obsessies waarmee ze hun dagelijkse inspiratie vinden.

Het geheim van bijna elk meesterwerk? Routine! Variërend van een kop koffie gemaakt van precies 60 bonen (Beethoven) tot een paar keer per dag douchen (Woody Allen) en gewoon maar wachten met typen tot de opdrachtgever bezorgd belt waar het stukje blijft (Annie M.G. Schmidt). Het scheppingsproces is geen sinecure, dit boek biedt troost en inspiratie voor alle mede-ploeteraars. Bestel het boek hier.

Ja maar...Huh? De techniek van omdenken | Berthold Gunster

'Men moet bereid zijn om de dingen te laten komen in plaats van er, zoals konijn, altijd achteraan te rennen' - Winnie de Poeh

boeken inspiratie2

Het is je vast niet onbekend: je hebt een mooi idee en het enige dat je hoort is: 'Ja, maar dat is al eens geprobeerd en toen werkte het ook niet.' 'Ja, maar moeten we daar niet eerst nog heel lang over nadenken?' 'Ja, maar wat als het niet lukt?' Voorbeelden van een gesloten levenshouding waarbij er voornamelijk wordt gedacht in beperkingen en beren op de weg.

Lees ook:  3 markante vrouwen over stijl, het leven en ouder worden

Er is ook een andere houding: de ja-en. Een open levenshouding waarbij we denken in kansen en nadenken over wat er wél kan. Die beren zijn er vast, maar laten we vooral op de weg zelf focussen. Het resultaat: creativiteit, vernieuwing en interessante verrassingen. Dit boekje laat zien hoe problemen op elegante wijze van de andere kant te benaderen zijn zodat ze uw bondgenoot worden en een mogelijkheid.

Om met de woorden van Winnie de Poeh te spreken: 'Men moet bereid zijn om de dingen te laten komen in plaats van er, zoals konijn, altijd achteraan te rennen. Het boek is hier verkrijgbaar.

Dit is het mooiste ooit | Nederland in ideeën

Nederlandse dichters, wetenschappers en kunstenaars geven antwoord op de vraag: Wat is het mooiste dat je ooit hebt gezien?

boeken inspiratie

Van dichters tot wetenschappers, iedereen maakt in zijn vakgebied momenten mee die uitzonderlijk mooi, ontroerend of inspirerend zijn - momenten waarop de wereld even langzamer lijkt te draaien. Het ontwerpersduo Viktor&Rolf stelde 101 toppers in hun vakgebied de vraag: 'Wat is het mooiste dat je ooit hebt gezien?'

Een geriater die wordt geraakt door een schoonheid van Italiaans porselein, een natuurkundige die voor het eerst de gletsjers van Spitsbergen bezoekt, een muzikant die de dood bewondert..en welk antwoord geven Job Cohen en Nelleke Noordervliet? Het boek Dit is het mooiste ooit geeft een uniek en inspirerend inkijkje achter vele schermen en laat inzien dat er echte schoonheid te over is - voor wie het wil zien. Bestel het boek hier.

My name is Charles Saatchi and I am an artoholic

Bekijk de wereld door de ogen van een kunstverzamelaar

boeken inspiratie4

Charles Saatchi, de beroemde kunstverzamelaar en eigenaar van reclamebureau Saatchi&Saatchi, weigerde altijd pertinent om geïnterviewd te worden. Totdat dit boek er kwam, waarin een aantal brutale en directe vragen werd verzameld die journalisten, kunstliefhebbers en bewonderaars hem konden stellen via email.

Lees ook:  Kunstenares maakt prachtige jurken van romans

Van 'Wat is eigenlijk het nut van kunst?' tot 'Wat is uw grootste miskoop geweest?' en 'Wat maakt u aan het lachen?', de antwoorden zijn recht voor zijn raap en geven een boeiend inzicht in het unieke brein van deze man. Het boek is hier verkrijgbaar.

[hr]

Lees ook: Dit zijn de mooiste boekwinkels van Nederland

mooiste boekwinkels

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een onvergetelijke vakantie bij Recreatiepark de Leistert in Limburg

Wat is kinetische kunst?

Zo organiseer je een Hawaii themafeest

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden opa

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings