4x waarom je van een halfuurtje dansen gezonder en gelukkiger wordt

4 januari 2018
847

Bij dansers denken we al snel aan elegante ballerina's die onmogelijke sprongen uitvoeren of stijldansende paren waarvan de voeten zo snel bewegen dat je bijna niet ziet wie welke pas zet. Maar dat betekent dat we onszelf niet als dansers zien en dat is jammer. Dansen is namelijk gezond, maakt gelukkiger en het mooiste: iedereen kan het. Dansen is immers niets meer dan je gevoel volgen en creatief bewegen op muziek (of zonder!). 

Dansen is als dromen met je voeten

Dansen geeft energie, maakt geluksstofjes aan in de hersenen en is ontzettend goed voor lichaam en geest. Hieronder de voornaamste redenen waarom we allemaal vaker zouden moeten swingen (al is het maar voor een half uurtje in de woonkamer als niemand kijkt).

#1 Dansen geeft zelfvertrouwen

Hoe we ons lichaam bewegen heeft niet alleen invloed op hoe anderen ons zien, maar vooral op hoe we onszelf zien. Door groots te bewegen, ruimte in te nemen en fier rechtop te staan voel je je zelfverzekerder en krachtiger. Dansen heeft precies dit effect op je gemoedstoestand.

Amy Cuddy, sociaal psycholoog en professor aan de Harvard business school, schrijft op deze site: 'Onze lichamen praten met ons. Je houding, bewegingen, gezichtsuitdrukkingen en ademhaling beïnvloeden hoe je denkt, wat je voelt en hoe je je gedraagt.'

Met deze uitleg is het beter te begrijpen waarom dansen zo'n goed gevoel geeft. Het is bewezen dat na slechts een half uurtje dansen mensen lekkerder in hun vel zitten, meer glimlachen, rechter op lopen en krachtigere passen nemen, kortom: met meer zelfvertrouwen door het leven gaan.

Lees ook:  De allergrootste atlas ter wereld is nu ook digitaal te raadplegen

#2 Dansen maakt vitaler

Iemand die minstens eenmaal per week de stoute (dans)schoenen aantrekt en een dansje waagt heeft een grotere kans op een vitaler en evenwichtiger leven. Dat dansen goed voor ons algehele gestel is komt door de vele facetten die worden aangesproken wanneer we vrijuit bewegen op muziek.

Dansen vergroot onze snelheid en uithoudingsvermogen. Je traint je reactievermogen door de ritmische bewegingen die je lichaam tijdens het dansen maakt. Ook je coördinatie verbetert doordat je met dansen je benen, armen, buik, handen en hoofd in één vloeiende beweging laat samenkomen. En ga je voor een avondje uit dansen, dan heb je al gauw ongemerkt een paar uur intensief bewegen te pakken.

#3 Dansen traint de hersenspier

De hersenen werken als een soort spier en hebben daarom beweging nodig. Eentonigheid is de grootste vijand van ons brein: deze wordt niet meer uitgedaagd en wordt lui. Dansen wakkert de nieuwsgierigheid aan en daagt je grijze massa uit actief te blijven en nieuwe verbindingen te leggen. Door te kiezen voor een half uurtje dansen in plaats van op de bank zitten zullen je hersenen sterker en leniger worden.

#4 Dansen maakt gelukkig

Een half uur bewegen per dag kan in de vorm van sport als een hele opgave voelen. Maar tijdens dansen wordt endorfine aangemaakt, een van de geluksstofjes in onze hersenen. Dit zorgt voor het heerlijke gevoel na een stevig potje zwieren.

Ook zijn er onnoemelijk veel stijlen om uit te kiezen en dus voor ieder wat wils en altijd iets nieuws om te proberen. Tap, salsa, zumba, ballet, stijl, country, modern, maar het belangrijkst is dansen waar jij blij van wordt. Er is geen goed of fout, er zijn geen regels. Volg je gevoel en de muziek en heb plezier, dat is waar dansen om gaat.

Lees ook:  Schoonheid uit onverwachte hoek | Creatieve schuttingen

Als je toch ook even met verwondering wilt genieten van de professionele kunst van het dansen klik dan hier. De bewegingen van deze twee ballerina's van het Berlijns staatsballet zijn in slow-motion adembenemend mooi in beeld gebracht. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De twaalf Olympische Griekse goden en godinnen

Handige tips voor het onderhouden van je eigen groente in de tuin

Welke bezienswaardigheden in Londen zijn er gratis?

De kracht van creatieve dagelijkse rituelen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings