4 redenen waarom je van olijven plukken een gelukkig mens wordt

18 augustus 2016
218

Olijven plukken, veel mensen deden het vroeger in hun studietijd. Lange dagen in de boomgaard, tegen kost en inwoning, in een race tegen de klok ervoor zorgen dat alle olijven veilig in een fles zaten voordat het seizoen voorbij was. Wie dit al eens eerder deed zal onderstaande zeker herkennen, voor anderen is het wellicht mooie inspiratie om dit najaar eens onder te duiken in een plaatselijke olijvenboomgaard ('ik ben er even niet!'). Maar dan misschien geen weken, een weekend olijven plukken is ook al een mooie impuls voor een beetje levensgeluk. Dit is waarom:

1. Maak je hoofd helemaal leeg

olijven plukken3

Als de olijven stuk voor stuk in je emmer vallen en je handen steeds automatischer te werk gaan, merk je hoe je gedachten langzaam tot rust komen. Een dergelijke repetitieve taak zorgt voor ontspanning en is iets waar we onszelf eigenlijk maar zelden de tijd voor geven. Door voor een kleinschalige olijvenboomgaard (bijvoorbeeld deze familieonderneming in Kroatië) te kiezen kun je ook echt met je handen plukken (een machine bedienen werkt nu eenmaal een stuk minder ontspannend..). Heerlijk als alle drukke gedachten gewoon even verdwijnen.

2. Waardeer de simpele dingen

Als kind smaakten de boterhammen met appelstroop altijd een stuk beter wanneer je uren buiten had gespeeld en in bomen had geklommen. Op de familieboerderij van Boris, Radojka en hun kinderen serveren ze bijvoorbeeld tijdens het olijvenplukweekend een lekkere streeklunch (nog beter dan die boterhammen met appelstroop). Het is altijd weer een positieve verrassing hoe lekker de meest simpele dingen kunnen smaken na een potje noeste arbeid. Als mens heb je eigenlijk niet zoveel nodig!

Lees ook:  Workation: Werken in een inspirerende omgeving

olijven plukken

Bij olijven plukken denk je al snel aan Griekenland of Italië, maar in Kroatië zijn er minstens net zoveel olijfbomen. Even buiten het oude Trogir ligt de boerderij van Boris en Radojka. Jaren geleden erfden ze de boomgaard en verdeelden het land onder hun 3 kinderen die er een familiebedrijf van maakten. In het oogstseizoen in oktober stroopt iedereen de mouwen op om meer dan 20 ton olijven te plukken. Daar kun je heel wat flesjes meer vullen... In oktober kun je meehelpen met de oogst, Puur Kroatië organiseert hier kleinschalige olijvenplukreizen

3. Maak ruimte voor toevallige ontmoetingen

Waar het bij veel groepsreizen altijd maar afwachten is met wie je 2 weken in de bus doorbrengt, is het leuke van olijven plukken is dat je meteen een gemene deler binnen de groep hebt. Een dergelijke taak verbindt en je leert elkaar in ongedwongen vorm beter kennen. Hoe ouder we worden hoe minder kansen zich voordoen om echt nieuwe vrienden te maken. Zo’n weekend in de olijvenboomgaard is dan ook een uitgelezen mogelijkheid om weer eens buiten de gebaande vriendenpaden te kijken.

olijven plukken

Dompel je even helemaal onder in het mediterrane leven in deze Kroatische olijvenboomgaardIn oktober waait hier een zwoel windje door de cipressen. Glaasje wijn erbij en de hele dag in de buitenlucht met de geur van de aarde in je neus. Geluk zit in kleine dingen...

4. Ervaringen maken gelukkiger dan materiële dingen kopen

Paulo Coelho zei het treffend: Wees dapper. Neem risico’s. Niets kan een ervaring vervangen! Hoewel veel marketing er op is gericht om ons te verleiden tot de aanschaf van een nieuwe iPhone, bankstel of mooie trui, blijkt uit onderzoek dat mensen gelukkiger worden wanneer ze hun geld besteden aan ervaringen. Waar het geluksgevoel van een nieuwe tas na een tijdje verdwijnt (tot je weer iets nieuws koopt), blijft het geluksgevoel van ervaringen veel langer hangen. Je kunt daarnaast ook altijd weer terugdenken aan de herinnering om het geluksgevoel op te roepen. Olijven plukken is niet de meest gangbare vakantiebesteding, maar wel een ervaring die je nog lang bij zal blijven.

Lees ook:  Het kleurrijkste paleis staat boven op een heuvel in Portugal

Ook zin gekregen om olijven te plukken? Puur Kroatië organiseert in het weekend van 14-17 en 22-25 oktober een kleinschalig olijvenplukweekend, eventueel te verlengen met extra dagen al naar gelang je reislust. Bekijk hier de aanbieding. Je logeert in authentieke Dalmatian Stonehouses in het oude Trogir. Op de familieboerderij van Boris en Radojka ga je met een kleine groep - gewapend met matten en kammetjes - aan de slag. Na het plukken staat er een gezellige boerenlunch klaar en kun je op pad. Je kunt ook de (kleine) fabriek bekijken waar de olijven voor je neus tot olijfolie worden geperst. Dompel je even helemaal onder in het mediterrane leven! Meer informatie vind je hier.

Meer foto's

De boerderij ligt bij Trogir, een pittoresk stadje dat behoort tot UNESCO werelderfgoed en waar alle (lelijke!) neonlichten uit het straatbeeld verbannen zijn. 

olijven plukken

mario-spanjic-trogir-1

trogir

Op de boerderij gaat het hele olijvenplukproces met de hand:

IMG_8986

olijven plukken

IMG_8755

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings