
Olijven plukken, veel mensen deden het vroeger in hun studietijd. Lange dagen in de boomgaard, tegen kost en inwoning, in een race tegen de klok ervoor zorgen dat alle olijven veilig in een fles zaten voordat het seizoen voorbij was. Wie dit al eens eerder deed zal onderstaande zeker herkennen, voor anderen is het wellicht mooie inspiratie om dit najaar eens onder te duiken in een plaatselijke olijvenboomgaard ('ik ben er even niet!'). Maar dan misschien geen weken, een weekend olijven plukken is ook al een mooie impuls voor een beetje levensgeluk. Dit is waarom:
1. Maak je hoofd helemaal leeg
Als de olijven stuk voor stuk in je emmer vallen en je handen steeds automatischer te werk gaan, merk je hoe je gedachten langzaam tot rust komen. Een dergelijke repetitieve taak zorgt voor ontspanning en is iets waar we onszelf eigenlijk maar zelden de tijd voor geven. Door voor een kleinschalige olijvenboomgaard (bijvoorbeeld deze familieonderneming in Kroatië) te kiezen kun je ook echt met je handen plukken (een machine bedienen werkt nu eenmaal een stuk minder ontspannend..). Heerlijk als alle drukke gedachten gewoon even verdwijnen.
2. Waardeer de simpele dingen
Als kind smaakten de boterhammen met appelstroop altijd een stuk beter wanneer je uren buiten had gespeeld en in bomen had geklommen. Op de familieboerderij van Boris, Radojka en hun kinderen serveren ze bijvoorbeeld tijdens het olijvenplukweekend een lekkere streeklunch (nog beter dan die boterhammen met appelstroop). Het is altijd weer een positieve verrassing hoe lekker de meest simpele dingen kunnen smaken na een potje noeste arbeid. Als mens heb je eigenlijk niet zoveel nodig!
Bij olijven plukken denk je al snel aan Griekenland of Italië, maar in Kroatië zijn er minstens net zoveel olijfbomen. Even buiten het oude Trogir ligt de boerderij van Boris en Radojka. Jaren geleden erfden ze de boomgaard en verdeelden het land onder hun 3 kinderen die er een familiebedrijf van maakten. In het oogstseizoen in oktober stroopt iedereen de mouwen op om meer dan 20 ton olijven te plukken. Daar kun je heel wat flesjes meer vullen... In oktober kun je meehelpen met de oogst, Puur Kroatië organiseert hier kleinschalige olijvenplukreizen.
3. Maak ruimte voor toevallige ontmoetingen
Waar het bij veel groepsreizen altijd maar afwachten is met wie je 2 weken in de bus doorbrengt, is het leuke van olijven plukken is dat je meteen een gemene deler binnen de groep hebt. Een dergelijke taak verbindt en je leert elkaar in ongedwongen vorm beter kennen. Hoe ouder we worden hoe minder kansen zich voordoen om echt nieuwe vrienden te maken. Zo’n weekend in de olijvenboomgaard is dan ook een uitgelezen mogelijkheid om weer eens buiten de gebaande vriendenpaden te kijken.
Dompel je even helemaal onder in het mediterrane leven in deze Kroatische olijvenboomgaard. In oktober waait hier een zwoel windje door de cipressen. Glaasje wijn erbij en de hele dag in de buitenlucht met de geur van de aarde in je neus. Geluk zit in kleine dingen...
4. Ervaringen maken gelukkiger dan materiële dingen kopen
Paulo Coelho zei het treffend: Wees dapper. Neem risico’s. Niets kan een ervaring vervangen! Hoewel veel marketing er op is gericht om ons te verleiden tot de aanschaf van een nieuwe iPhone, bankstel of mooie trui, blijkt uit onderzoek dat mensen gelukkiger worden wanneer ze hun geld besteden aan ervaringen. Waar het geluksgevoel van een nieuwe tas na een tijdje verdwijnt (tot je weer iets nieuws koopt), blijft het geluksgevoel van ervaringen veel langer hangen. Je kunt daarnaast ook altijd weer terugdenken aan de herinnering om het geluksgevoel op te roepen. Olijven plukken is niet de meest gangbare vakantiebesteding, maar wel een ervaring die je nog lang bij zal blijven.
Ook zin gekregen om olijven te plukken? Puur Kroatië organiseert in het weekend van 14-17 en 22-25 oktober een kleinschalig olijvenplukweekend, eventueel te verlengen met extra dagen al naar gelang je reislust. Bekijk hier de aanbieding. Je logeert in authentieke Dalmatian Stonehouses in het oude Trogir. Op de familieboerderij van Boris en Radojka ga je met een kleine groep - gewapend met matten en kammetjes - aan de slag. Na het plukken staat er een gezellige boerenlunch klaar en kun je op pad. Je kunt ook de (kleine) fabriek bekijken waar de olijven voor je neus tot olijfolie worden geperst. Dompel je even helemaal onder in het mediterrane leven! Meer informatie vind je hier.
Meer foto's
De boerderij ligt bij Trogir, een pittoresk stadje dat behoort tot UNESCO werelderfgoed en waar alle (lelijke!) neonlichten uit het straatbeeld verbannen zijn.
Op de boerderij gaat het hele olijvenplukproces met de hand: