4 redenen waarom je de Waddeneilanden in de herfst moet bezoeken

68 VIEWS
4 redenen waarom je de Waddeneilanden in de herfst moet bezoeken

Of het nu lente, zomer, herfst of winter is: de Waddeneilanden in het noorden van Nederland zijn altijd heerlijk om te bezoeken. Hoewel het er in het zomerse hoogseizoen altijd het drukst is met mensen is de herfst ook het perfecte seizoen om naar een van de eilanden te gaan. Maak kennis met de schapen van Texel, de heerlijke cranberryproducten van Vlieland, het knusse West-Terschelling op Terschelling, de vuurtoren als eyecatcher van Ameland en de prachtige wandel- en fietsroutes in de natuur van Vlieland. In dit artikel lees je enkele redenen waarom je de Waddeneilanden juist in de herfst moet bezoeken.

Kleurrijke herfst en natuur op de Waddeneilanden

Een van de grootste redenen om naar een van de eilanden te gaan in het najaar is omdat ieder eiland er zo anders uitziet dan in andere seizoenen. Natuurlijk is het heerlijk om met warm weer in je zomerse kleding te flaneren door de duinen of door de dorpjes, maar kijken we naar wanneer de natuur het mooist is? Dan moeten we toch écht kiezen voor de herfst.

Met een beetje geluk staat de heide nog in bloei, de blaadjes aan de bomen hebben talloze verschillende kleuren en de duinen zijn in het herfstlicht misschien wel op het mooist. Onze tip? Huur een fiets en ontdek het eiland waar je bent per fiets. Neem je camera én wandelschoenen mee, want op sommige plekken moet je echt even afstappen. Neem bijvoorbeeld het natuurgebied De Slufter op Texel of De Boschplaat op Terschelling. Allebei uitgestrekte plekken vol magische flora en fauna.

In ultieme rust de eilanden ontdekken

Vind je het heerlijk om in alle rust en stilte vakantie te vieren en om daarbij te genieten van bijzondere natuur? Dan ben je in de herfst aan het juiste adres op de Waddeneilanden. Op sommige dagen in het najaar lijkt het wel alsof je alleen op de wereld bent wanneer je je middenin de natuur bevindt op Vlieland, Ameland of Schiermonnikoog. Dat is voor veel mensen heerlijk; helemaal wanneer je het vergelijkt met de drukke zomerse dagen. In de zomervakantie en dan met name in het hoogseizoen is er soms geen plekje meer te boeken op de eilanden.

Lees ook:  5 tips voor je rondreis door Sardinië

Vooral Texel is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Het eiland heeft als tip in de internationale Lonely Planet gestaan en dan weet je het wel. Sindsdien is het op het eiland drukker dan ooit; het zijn vooral Duitsers die Texel weten te vinden. In het najaar, en dan met name buiten de herfstvakanties, is dat gelukkig wel even anders. Hoewel er vaak nog genoeg te doen is, is het de rust die regeert. Dat past heel goed bij de Waddeneilanden waar natuur het grootste onderdeel van is. Lekker genieten dus!

Grote kans op het spotten van zeehonden

Zeehonden leven met honderden in de Waddenzee. De kans is groot dat je ze kunt spotten aan de waddenkant van ieder eiland, maar ze laten zich ook zeker af en toe zien aan de kant van de Noordzee. In het naseizoen is er een grotere kans dat je dergelijke wilde dieren kunt spotten, omdat het dan dus minder druk is op en rondom de eilanden. Boek bijvoorbeeld een robbentocht en ga samen met een kapitein op zoek naar de zeehonden van de Waddenzee. Neem altijd een verrekijker mee; omdat het wilde dieren zijn, moet je nooit te dicht in de buurt komen.

Met een verrekijker kun je van veraf genieten van het leven van deze ogenschijnlijk schattige dieren. Wil je er zeker van zijn dat je zeehonden kunt spotten? De kans is groot (90%!) dat je ze kunt zien op het uiterste puntje van Vlieland waar de Vliehors rijdt. Vanaf daar heb je ook fraai uitzicht op Texel dat bijzonder genoeg dichtbij ligt. In het water tussen de twee eilanden en op het lange witte strand zul je sowieso zeehonden zien.

Lees ook:  Gedichten op het strand van Vlieland

Goedkoper overnachten in de herfst

Wat tot slot ook mooi meegenomen is, is het feit dat het buiten het hoogseizoen vaak veel goedkoper is om op de Waddeneilanden te logeren. Dat zien we alleen dit jaar al: in 2020 ging een groot deel van de Nederlanders massaal in eigen land op vakantie. De prijzen van vakantiehuizen en hotelkamers gingen overal flink omhoog; men betaalde het toch wel. In het naseizoen van 2020 is het waarschijnlijk iets drukker dan voorgaande jaren, maar is een huisje of vakantiebungalow vinden nog wel goed te doen. En dat over het algemeen voor betaalbare prijzen.

Voor veel mensen kan dit net het verschil maken om er nog even tussenuit te gaan. Het is toch heerlijk om enkele tientjes per nacht te kunnen besparen tijdens je verblijf? Dat geld kun je alsnog goed uitgeven op de eilanden: op elk eiland zijn leuke winkeltjes en knusse restaurants en bars te vinden. Hoe lekker is het om na een strandwandeling neer te ploffen voor het haardvuur met een warme chocolademelk en een paar lokale snacks? Kortom: de Waddeneilanden in de herfst zijn absoluut een aanrader. Heb je je tas al gepakt?

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Ontdek de witte stranden, ongerepte natuur en prachtige baaien van Lombok
Op vakantie naar de Duitse Wadden: de Oost-Friese waddeneilanden
Ontdek de prachtige omgeving van de Amalfikust
Een indrukwekkend bezoek aan Niagara Falls