4 redenen om te gaan ondernemen na je 50e

16 januari 2016
583

Het startende ondernemers die ouder zijn dan 50 stijgt. Of mensen nu voor zichzelf beginnen vanuit een langgekoesterde droom of noodgedwongen gaan ondernemen door bijvoorbeeld ontslag, het blijft een spannende stap. Gelukkig is het tegenwoordig al lang achterhaald dat de enige manier om succesvol te zijn een rechtlijnige carrière naar de top bij één werkgever inhoudt, of om bij elke nieuwe stap hetzelfde te blijven doen wat u altijd al deed. Waarom niet volledig het roer omgooien? Uw laptop verruilen voor een bakkersoven, of het klaslokaal voor een toonbank?

Ja, er zijn altijd redenen om het niet te doen. Risico's genoeg en succes is niet gegarandeerd. Maar er zijn ook genoeg redenen om de stap wél te zetten. Zoals de mooie uitspraak luidt:

[quote text_size="medium"]

"Wat als ik val?
O, maar mijn liefste, wat als je vliegt.."

[/quote]

We vroegen een aantal ondernemers via Leef Je Pensioen die gingen ondernemen hoe zij het zien:

1. Je komt in aanraking met een totaal ander netwerk | Ondernemen na je 50e 

Jos Schouten opende zeven jaar geleden samen met een vriendin een wolwinkel in Arnhem: "Het allerleukste is het sociale contact dat we hebben in onze winkel, van ingewikkelde vragen op breigebied tot de oude dame die halverwege de stad even bij ons komt uitrusten tot ze weer verder kan."

Marianne Moerman heeft haar eigen sieradenlijn VJR JEWELS die ze verkoopt in haar winkel in Baambrugge: "Op mijn leeftijd zat ik ineens in de hippe scène toen mijn sieradenlijn meer bekendheid verwierf. Het is fantastisch! Je verwacht het niet en het is ook nooit de insteek geweest, ik doe het gewoon voor mijn plezier.

Lees ook:  Het effect van meer kleur in uw leven

ondernemen 50 plus

Marianne Moerman

2. Je komt erachter dat je nog veel kan leren | Ondernemen na je 50e 

Het is soms verleidelijk om te denken dat al uw talenten op een gegeven moment wel uitgekristalliseerd zijn. Maar door te gaan ondernemen komt u zonder uitzondering in aanraking met bijltjes waar u nog niet eerder mee heeft gehakt. Interessant is ook dat uit onderzoek blijkt dat de enige manier om de tijd (gevoelsmatig) te doen 'vertragen' het opdoen van nieuwe ervaringen is en niet in hetzelfde patroon te blijven dat u al kent. Jos en haar vriendin en zakenpartner Binia hadden nog niet eerder een winkel gehad: "Het meest verrassend was, dat het nog werkte ook!". Daarnaast weet je als je ouder bent ook beter waar je niet goed in bent. Marianne: "Ervoor zorgen dat mensen je sieraden leren kennen is echt een andere discipline en vergt veel inventiviteit en energie. Daar houd ik mij momenteel niet mee bezig, dat heb ik uit handen gegeven aan een PR bureau."

Cor Weenink (65) werkte jarenlang als beleidsmedewerker in de zorg. De maand na haar pensioen startte ze haar eigen bureau en geeft nu adviezen aan zorginstellingen: "Ik heb mezelf nooit hoeven te verkopen, maar nu moet ik zelf op pad om werk binnen te halen. Dat vind ik toch wel een groot verschil. Dat is een kant van mezelf waarvan ik denk: daar moet ik aan werken. Maar dat vind ik ook wel weer een uitdaging!"

ondernemen 50 plus

Cor Wennink bij de KvK

3. Je hebt al meer van de wereld gezien en hebt daardoor meer rust | Ondernemen na je 50e

Met de levenservaring komt vaak ook het inzicht in waar je krachten en passies écht liggen. Voor Marianne Moerman betekent dat ook dat ze, ondanks de druk van vrienden en klanten, haar winkel in Baambrugge niet verhuist naar een meer centrale locatie. Waar jongere mensen vaker de drang voelen om 'erbij' te moeten zijn en absoluut in het hippe stadsdistrict de deuren te openen, bekijkt Marianne het met ontspannen blik: "Minister Schippers droeg op Prinsjesdag een van mijn sieraden en modellen liepen er mee tijdens de Amsterdam Fashion Week. Soms vragen mensen waarom ik mijn winkel niet naar een andere locatie verplaats, maar klanten komen van heinde en verre naar Baambrugge dus ik vind het goed zo. Ik ben op een leeftijd waarvan ik denk: ‘Het gemak dient de mens’. Ik woon hier in de buurt dus dit is relaxed.”

Lees ook:  Deze alledaagse items hebben de geschiedenis voor de vrouw veranderd

Cor Weenink gaat haar klantgesprekken tegenwoordig heel anders in. "Mensen spreken veel te weinig hun verwachtingen uit. Ik zie dat nu en vind het belangrijk om dat wel te doen. En als ik ergens voor sta, mag ik ook wat van de ander verwachten."

Jos Schouten: “Dat je samen iets van de grond krijgt en daar waardering voor krijgt is heel leuk. Mensen vinden het hier gezellig. We hebben als winkel een sociale functie en hebben wat dat betreft onze leeftijd mee, we zijn een soort oma’s om bij uit te huilen. Ik ben misschien 73 jaar, maar zo voel ik me absoluut niet!”

ondernemen 50 plus

Jos en Binia

4. Elke dag is anders | Ondernemen na je 50e 

Never a dull moment, de kern van ondernemen! Zeker als startende ondernemer doe je vaak veel zelf, van het bijhouden van de website tot de boekhouding, klanten werven, ontwerpen, inkopen...Jos en Binia staan ook niet de hele dag achter de toonbank van hun wolwinkel: we doen ook mee met activiteiten in de wijk en voorstellingen, en hebben zelf ook projecten die we uitvoeren met de breiclub." Marianne Moerman: "Het leukste van ondernemen vind ik dat elke dag een soort verrassingspakketje is." Het voelt volgens Marianne daarnaast ook anders om hard te werken voor jezelf, dan dat voor een baas te moeten doen: "Ik ben helemaal in mezelf als ik aan het werken ben en dat vind ik prettig. Soms werk ik maar door en dan is het ineens al laat en denk ik ‘oh, ik moet ook nog wat dingen in het huishouden doen!"

Lees ook:  De geschiedenis van kappers

Denkt u er over om te gaan ondernemen of heeft u een eigen bedrijf? Laat een reactie achter onderaan de pagina!

[hr]

Lees ook: De levenskunst van..straatfotografe Misja Beijers

Misja B

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down