Drie veelgebruikte 3D print technieken

23 augustus 2020
396

Mogelijk denk je dat 3D printen één techniek is. Verrassend veel mensen denken dit namelijk. Toch is dit niet waar. 3D printen is eigenlijk een parapluterm voor veel verschillende technieken. Uiteraard zijn deze in principe wel redelijk vergelijkbaar. Elk 3D printtechniek zal natuurlijk gebruikt worden voor het creëren van een driedimensionaal product, wat het doet door een object laag voor laag op te bouwen. Hoe dit precies gebeurt kan daarentegen wel erg verschillen, per techniek is dit dus anders. Het is eigenlijk net zoals CNC frezen en CNC draaien, relatief vergelijkbaar maar toch anders. Hieronder vind je drie veelgebruikte 3D print technieken.

Fused Deposition Modeling

Fused Deposition Modeling, wat vaak afgekort wordt tot FDM, is een techniek waarbij een filament verwarmd wordt. Het filament bestaat overigens uit lange kunststof draden. Nadat deze verwarmd zijn zal een spuitkop ze laagsgewijs op elkaar leggen. Na elke lag zakt het printbed van de 3D printer een stukje naar beneden. Er kan dan een nieuwe laag op de vorige laag worden gelegd. Uiteindelijk zal er dan dus een driedimensionaal product ontstaan na een tijdje. De meeste 3D printers die je thuis kunt gebruiken maken gebruik van Fused Deposition Modeling. 

Selective Laser Sintering

SLS, wat dus de afkorting is van Selective Laser Sintering, is een ander techniek. Hierbij zal een object laag voor laag worden opgebouwd door poeder te versmelten, wat gedaan wordt met behulp van een laser. Er is dus sprake van versmelting, wat niet voor niets de Nederlandse vertaling is voor sintering. Diverse lagen poeder zullen versmolten worden waardoor ze hard worden. De lagen gaan hierdoor zich met elkaar mengen waardoor het uiteindelijk gezamenlijk een driedimensionaal item zal vormen. Er zal ook een deel van de poeder niet versmolten worden. Dit functioneert als ondersteunend materiaal voor het model, het wordt dus later verwijderd.

Lees ook:  8x de leukste kerstfilm op Netflix van 2021

Stereolithografie

Stereolithografie, oftewel SLA, gebruikt een UV laser en een UV gevoelige hars om een object te 3D printen. Het UV gevoelige hars, wat ook wel fotopolymeer wordt genoemd, zal in een bad liggen. De laserstraal kan dan de hars uitharden. Het lijkt dus wel een beetje op Selective Laser Sintering. Bij SLA wordt de laserstraal gestuurd door een beweegbare spiegel. Het volgt de contour van het product tot een laag is uitgehard. De tafel gaat dan een stukje naar beneden, waarna het volgende laagje hars erop komt te liggen. Dit is een constante cyclus totdat het object geprint is. 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down