In deze oude fabriek maken ze al 250 jaar indrukwekkend kristal met de hand

23 december 2017
473

In Baccarat in Frankrijk staat een 250 jaar oude fabriek waar al die tijd met de hand kristal wordt gemaakt. Van kroonluchters zo groot als slaapkamers en miniatuurschilderingen in kristallen glazen. Wij vonden een filmpje waarop het vakmanschap te zien is van de mensen die al deze bijzondere spullen met de hand vervaardigen. En het is werkelijk intrigerend om te bekijken.

Blazen met spierballen en monnikengeduld

Weinig van ons zullen zulke spullen in huis hebben, of de ruimte hebben om zo'n levensgrote kroonluchter op te hangen (nog even los van of het je smaak is..) maar toch is dit vakmanschap bijzonder om te zien. Het glas wordt geblazen en soms moeten er wel vijf mensen samenwerken om een schaal te maken. Sterke mannen tillen grote klonten gesmolten glas in ovens, maar gaan vervolgens met enorme precisie te werk. Zo zie je bijvoorbeeld op 2.50 min (scroll naar beneden voor het filmpje) hoe een glazen handvat aan een karaf wordt gemaakt.

Wat leuk is aan dit filmpje is dat we niet alleen het zware krachtwerk te zien krijgen, maar ook het monnikenwerk dat wordt verricht nadat het glas geblazen en gevormd is. Miniatuurschilderingen worden met de hand aangebracht en dit vergt een concentratie en vaste hand waar menig van ons jaloers op zal zijn. Bekijk dit op 9.50 min.

baccarat2

De Baccaratfabriek heeft musea en winkels over de hele wereld. Je kunt hun collectie bekijken op hun website, maar laat je vooral verbazen door de kunstenaars die deze producten maken in onderstaand filmpje.

 

Het filmpje duurt een kleine elf minuten. Mocht je die tijd even niet hebben, bekijk dan het krachtige werk met vloeibaar glas tot minuut 6.30 en daarna aanschouw je het monnikenwerk van de decoratie. Het maken van een glazen handvat aan een karaf vind je op 2.50 min en de meest indrukwekkende miniatuurschilderingen bewonder je op 9.50 min.

Lees ook:  De verbinding van zes generaties

Nog meer vakmanschap bewonderen? Kijk dan hoe deze Japanse poppenmaker de rust zelve is tijdens het maken van zijn poppenkunst. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De mythe van Prometheus, god en Titaan

De 9 allermooiste gedichten bij overlijden moeder

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings