In deze oude fabriek maken ze al 250 jaar indrukwekkend kristal met de hand

1188 VIEWS
In deze oude fabriek maken ze al 250 jaar indrukwekkend kristal met de hand

In Baccarat in Frankrijk staat een 250 jaar oude fabriek waar al die tijd met de hand kristal wordt gemaakt. Van kroonluchters zo groot als slaapkamers en miniatuurschilderingen in kristallen glazen. Wij vonden een filmpje waarop het vakmanschap te zien is van de mensen die al deze bijzondere spullen met de hand vervaardigen. En het is werkelijk intrigerend om te bekijken.

Blazen met spierballen en monnikengeduld

Weinig van ons zullen zulke spullen in huis hebben, of de ruimte hebben om zo’n levensgrote kroonluchter op te hangen (nog even los van of het je smaak is..) maar toch is dit vakmanschap bijzonder om te zien. Het glas wordt geblazen en soms moeten er wel vijf mensen samenwerken om een schaal te maken. Sterke mannen tillen grote klonten gesmolten glas in ovens, maar gaan vervolgens met enorme precisie te werk. Zo zie je bijvoorbeeld op 2.50 min (scroll naar beneden voor het filmpje) hoe een glazen handvat aan een karaf wordt gemaakt.

Wat leuk is aan dit filmpje is dat we niet alleen het zware krachtwerk te zien krijgen, maar ook het monnikenwerk dat wordt verricht nadat het glas geblazen en gevormd is. Miniatuurschilderingen worden met de hand aangebracht en dit vergt een concentratie en vaste hand waar menig van ons jaloers op zal zijn. Bekijk dit op 9.50 min.

Lees ook:  Portret van een tuin: over eindeloos geduld, vakmanschap en liefde

baccarat2

De Baccaratfabriek heeft musea en winkels over de hele wereld. Je kunt hun collectie bekijken op hun website, maar laat je vooral verbazen door de kunstenaars die deze producten maken in onderstaand filmpje.

 

Het filmpje duurt een kleine elf minuten. Mocht je die tijd even niet hebben, bekijk dan het krachtige werk met vloeibaar glas tot minuut 6.30 en daarna aanschouw je het monnikenwerk van de decoratie. Het maken van een glazen handvat aan een karaf vind je op 2.50 min en de meest indrukwekkende miniatuurschilderingen bewonder je op 9.50 min.

Nog meer vakmanschap bewonderen? Kijk dan hoe deze Japanse poppenmaker de rust zelve is tijdens het maken van zijn poppenkunst. 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Perzische tapijten van opgerold papier
Met 10 verdiepingen is dit de grootste boomhut ter wereld
Pointillisme sleepte deze kunstenaar door zijn zware revalidatie
Optische illusies van hout: dit is namelijk geen klei….