15 uitspraken uit de 'Tao van Poeh' geven je een andere kijk op het leven

23 maart 2017
810

Wie kent Winnie de Poeh niet: de grote lieve knuffelbeer die het leven op zijn eigen eenvoudige manier benadert. Als hij opstaat, gaat hij eerst ontbijten en dan ziet hij wel weer hoe de dag verder loopt. Poeh is altijd zichzelf. Poeh is Poeh. En dat is de kern van het Taoïsme, een Chinese levenswijze: het leven nemen zoals het is, dingen niet forceren en leven in harmonie met je innerlijke natuur.  Het leven is een vloeiend proces. En dit is precies wat Benjamin Hoff wil laten zien in zijn boek Tao van Poeh

Eerder schreven we al over inspirerende uitspraken van Poeh. In de Tao van Poeh wil Benjamin aan de hand van fragmenten uit de verhalen van Poeh laten zien dat de manier van leven van deze knuffelbeer heel dicht tegen het Taoïsme aanligt. Voor veel mensen is dit boek van invloed op hun kijk op het leven en heeft het een vaste plek op hun nachtkastje ingenomen.

Laat je inspireren door deze 15 uitspraken uit de Tao van Poeh:

1.  Als je je innerlijke natuur kent en respecteert, dan weet je waar je thuishoort. En weet je ook waar je niet thuishoort.

2. Tijd kun je niet besparen. Tijd kun je alleen besteden en dat kan op een verstandige of domme manier.

3. Wil je echt gelukkig zijn? Begin dan met dankbaar te zijn voor wie je bent en wat je hebt.

4. De dingen gebeuren op de juiste manier op het juiste moment. Tenminste, wanneer je ze laat gebeuren en met de situatie omgaat in plaats van dat je zegt "dit zou niet zo moeten gebeuren," en je uit alle macht probeert dingen op een andere manier te laten gebeuren.

5.  Je zal verbaasd zijn over hoeveel mensen een eenvoudig principe dagelijks schenden en vierkante pinnen in ronde gaten willen passen en ze voorbij gaan aan de werkelijkheid dat de 'dingen zijn zoals ze zijn'.

6. Als je leeft op een manier waarbij je steeds 'om de hoek kijkt' of 'naar de volgende stap', dan gaat dat tegen de natuurlijke volgorde van gebeurtenissen in en is het moeilijk om gelukkig en goed te zijn.

7. De beste manier om je gespannen, in de war en onaangenaam te voelen, is als je te hard probeert en teveel denkt.

8. Hoe nuttig we soms ook zijn, het kan even duren voordat je beseft hoe waardevol je bent.

9. Verstandige mensen zijn wie ze zijn. Ze doen het met wat ze hebben en doen wat ze kunnen.

10. Tijd kun je niet besparen. Je kunt hem alleen besteden.

11. Veel mensen praten tegen dieren. Maar er zijn er niet veel die ook echt luisteren.

12. Als je arrogantie, complexiteit en een aantal andere dingen die in de weg staan de rug toekeert, ontdek je vroeg of laat het eenvoudige, kinderlijke en mysterieuze geheim dat degenen van het onbewerkte houtblok al kennen: het leven is leuk.

13. Een slimme geest is geen hart. Kennis bekommert zich nergens om, wijsheid wel.

14. Als mensen beter zijn dan dieren, dan zouden ze goed voor hen zorgen.

15. Er zijn dingen bij onszelf waar we vanaf moeten; er zijn dingen die we moeten veranderen. Maar tegelijkertijd hoeven we niet zo wanhopig, meedogenloos en strijdlustig te zijn. Op weg naar waardevol en gelukkig zijn, zullen veel van die dingen zichzelf veranderen. En de overigen kunnen we aan werken. Het eerste wat we moeten doen is weten wat onze innerlijke natuur is, erop vertrouwen en niet uit het oog verliezen.

Wil je nog andere taoïstische levenswijsheden opdoen met Poeh? In het Nederlandstalige boek Tao van Poeh van Benjamin Hoff staan veel meer uitspraken, vergezeld van fragmenten uit de boeken over Winnie de Poeh. Wil je een goedkopere versie, dan kun je ook kiezen voor de Engelstalige paperbackversie, The Tao of Pooh.

Tao van Poeh boekje

 

Lees ook:  Kunst maken is ook ontspannend als je er niet goed in bent

 

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings